Pobyt v přírodě motivuje k práci víc než káva

Rubrika: Zdraví

Jste během dne v práci unavení a vaším jediným zachráncem je kávovar? Zkuste šálek kávy vyměnit za posezení na lavičce nebo procházku v parku.

 

Pobyt v přírodě je ozdravující

 

Pouhá čtvrthodinka v zeleni by měla zvýšit nejen vaši pracovní kapacitu, výkon a motivaci, ale také se budete mnohem lépe soustředit. Pobyt v přírodě navíc odbourává stres i úzkost a přispívá k duševní pohodě.

I krátká procházka má příznivý dopad na psychiku

Místo kávy procházku v parku
Zapomeňte na každodenní nadměrnou porci kofeinu, stejný účinek má i krátká procházka v parku nebo na zahradě. Vyplývá to z  průzkumu, který provedla společnost Husqvarna v devíti zemích s cílem zjistit, jaký mají lidé vztah k zeleni. Ankety se zúčastnilo celkem 4500 respondentů z Polska, Německa, Francie, Švédska, USA, Kanady, Austrálie, Číny a Ruska. Výsledky jsou představeny ve studii s názvem Husqvarna Global Green Space Report 2013.
Podle studie pociťují lidé potřebu obklopit se zelení nejen ve svém volném čase, ale také v zaměstnání. Raději vymění přestávku na kávu či rychlý oběd před monitorem počítače za posezení na lavičce v parku s knihou či sendvičem. 46 % respondentů je totiž přesvědčeno, že i krátká návštěva parku během pracovní doby zvýší jejich pracovní kapacitu i výkon.

Nejen stromy, ale i rostliny v květináči
Pozitivní vliv na pracovní schopnosti mají podle nich také rostliny v kanceláři. Především mladí lidé ve věku 18 – 25 let si myslí, že by jim jejich nadřízení měli umožnit kontakt s přírodou i během práce. Podle 37 % z nich mají totiž zaměstnavatelé odpovědnost za vytvoření rovnováhy mezi šedou a zelenou zónou. Již dnes je proto patrný trend, kdy se společnosti po celém světě snaží začlenit do pracovního prostředí nejrůznější „zelené prvky“ jako rostliny, stromy, nebo dokonce trávníky a střešní zahrady. Pochopily totiž, že takto jednoduchým způsobem mnohonásobně zvýší nejen výkon, ale také motivaci svých zaměstnanců.
V českém prostředí je zajímavou ukázkou například budova ČSOB v Radlicích. Polovinu plochy, která stavbě náleží, pokrývá zeleň, interiéry jsou vyzdobeny velkými květináči, a na střeše je vytvořena pobytová zelená plocha s trávou a stromy.

Před chalupou na lavičce zapomenete na mnohé starosti!

Čas v zeleni snižuje stres
U 81 % respondentů i krátký čas strávený v přírodě a zeleni snižuje stres i pocity úzkosti a má tak příznivý dopad na jejich celkovou duševní pohodu. Zeleň dokonce podle nich navozuje větší pocit pohody než sexuální život, peníze či náboženství. Čas strávený procházkou v lese, posezením v parku či lenošením na zahradě považuje 55 % respondentů za efektivní způsob, jak zvýšit svou schopnost soustředit se. Důvody k návštěvě v parku se různí, především v závislosti na věku. Mladí lidé ve věku od 18 do 25 let mají spíše společenské důvody, park je pro ně místem setkání s přáteli. Starší generace parky zase využívají k relaxaci a přemýšlení.

Také se přírodě vzdalujete?
Lidé se paradoxně navzdory své touze po kontaktu se zelení od přírody vzdalují. Celkem 29 % respondentů této studie potvrzuje, že v zeleni tráví mnohem méně času než před pěti lety. Většina obyvatel žije především ve městech a stává se z nich tzv. „betonová generace“. Je to nejen velká vzdálenost, ale také pracovní tempo a nasazení, které znemožňují pravidelné výlety do přírody. Faktem je, že se návštěva lesů, parků či zahrad stává pro mnoho lidí spíše luxusem, který si ne každý může dovolit.

TEXT: REDAKCE
FOTO: HUSQVARNA, MARTIN MAŠÍN A MARTINA LŽIČAŘOVÁ

Pobyt v přírodě motivuje k práci víc než káva