Zpracováváme letní úrodu

Léto nás zásobuje spoustou vitamínů v ovoci a zelenině z vlastní zahrady nebo koupeném na trzích od místních pěstitelů. Některé roky se plodů urodí tolik, že je ani nestíháme zkonzumovat za čerstva. Tehdy nastupují šikovní kuchyňští pomocníci, kteří nám přebytky pomohou zpracovat a připravit na uložení na méně bohaté měsíce v roce. Vybavte svou kuchyň včas na příchod jahod, meruněk, borůvek, jablek a hub!

 

Elektrické sušičky dobu sušení zkrátí a celý proces o mnoho zjednoduší


Od pradávna známou formou uchovávání letních vitamínů je sušení, ať už se jedná o bylinky, houby nebo ovoce a zeleninu. Veškeré vitamíny, minerální a další cenné látky jsou v takto zpracovaném ovoci a zelenině dokonale uzamčené a schované pro zdravé mlsání za dlouhých zimních dnů.
Kromě klasického tepla slunce lze využít moderní elektrické sušičky, které dobu sušení zkrátí a celý proces o mnoho zjednoduší. Sušička SU-101 od Oravy má pět nastavitelných mřížek a účinný ventilátor, rozsah nastavitelné teploty od 35 °C do 70 °C, maximální příkon 240 W, cena je 829 Kč.

 

Ideálním pomocníkem pro zamrazení je svářečka fólií

Mrazení ve fólii
Jiným způsobem uchovávání plodů léta je jejich zmrazení. Ovoce a zeleninu je třeba před vložením do mrazničky uzavřít do plastových dóz nebo sáčků, které zabrání přístupu vzduchu a také vzájemnému promíchání vůní jednotlivých obsahů. Ideálním pomocníkem pro dlouhodobé skladování potravin v mrazáku je svářečka fólií Orava ZF-170, která ovoce či zeleninu uzamkne v sáčku dvojitým svárem. Má příkon 170 W a v ceně 549 Kč je i pětimetrové balení folie. Ještě před zavařením folie lze ze sáčku vysát veškerý vzduch a tím zabránit rozvoji kvašení nebo hniloby.
Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že potraviny vydrží jako čerstvé co nejdéle, stačí je před vložením do sáčku ošetřit blanšírováním, tedy krátkodobým ponořením do vroucí vody a jejich následným rychlým zchlazením ve vodě ledové. Tím se nejen zničí škodlivé mikroorganismy, ale chuť i vůně budou při následném použití výraznější a svěžejší, to vše při zachování všech cenných látek.

 

Odšťavování

Odšťavňovač Orava OS-109 se 700W dvourychlostním motorem

Jedním z nejrychlejších způsobů zpracování ovoce a zeleniny je jejich odšťavení. Pro každodenní přípravu lahodných nápojů se hodí vysoce výkonný odšťavňovač Orava OS-109 se 700W dvourychlostním motorem s tichým chodem a s automatickou tepelnou ochranou pro bezpečný provoz, který stojí 1399 Kč. Odšťavňovač dokonale separuje mošt od dužiny a dokáže díky velké podávací trubici zpracovat i celé plody. Získanou šťávu lze buď přímo zkonzumovat nebo zakonzervovat pro pozdější použití zavařením nebo zmrazením, vyrobit z ní lze také různé sirupy nebo likéry.

 

Nápoje či přesnídávky připravíte s pomocí kuchyňského mixéru Orava RM-205

Robot zvládne vše
Kromě odšťavňovače si osvěžující nápoje či přesnídávky připravíte s pomocí kuchyňského mixéru Orava RM-205 s 500W motorem, který koupíte za 699 Kč. Rozmixované ovoce můžete spořádat přímo nebo jej lze k zahnání letní žízně i malého hladu smíchat s trochou vody, mléka či jogurtu. Mixér také připraví drcený led pro letní drinky a koktejly. Přístroj disponuje šestičepelovým antikorozním nožem, dvěma rychlostmi chodu motoru a speciální funkcí PULSE, která zajistí okamžitý maximální výkon pro dokonale hladké rozmixování potravin. Skleněná nádoba pojme až 1,5 litru potravin.

www.orava.cz

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ORAVA

Zpracováváme letní úrodu