Zkuste to s brokolicí

Brokolice je chutná zelenina, kterou můžeme upravovat na spoustu způsobů. Vyzkoušejte je, stojí za to.

Brokolice je druh zelí, pocházející ze Středomoří, ale pěstuje se i u nás. Zasévá se brzy na jaře a sklízí v červnu až říjnu. Je velmi podobná květáku. Koupit ji můžeme jak čerstvou, tak mražené růžičky. Vždy by měla mít sytě zelenou barvu, nikoliv našedlou či nažloutlou.

Brokolici rozebranou na růžičky je nejlepší připravovat v páře (asi 5 minut) nebo v mírně osolené vodě povařit při 60 až 70 °C po dobu asi 10 minut – aby zůstala lehce křupavá. Lze ji i dusit, smažit, zapékat. Pokud trpíte nadýmáním, přidejte do ní trochu fenyklu. Zápach při vaření odstraníte kápnutím citrónové šťávy nebo mléka do vody. I listy jsou jedlé, lze je upravit jako kapustu.

Nejjednodušší je vařenou nebo restovanou brokolici či ve směsi s další zeleninou samostatně nebo jako přílohu k masu. Velmi chutná je zapékaná – s brambory, houbami, masem, se šunkou i sýrem. Můžeme z ní připravit polévky, omáčky, nádivky, nákypy, vhodná je do salátů.

Brokolice je velice zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C (více než 100 mg ve 100 g!), ale má i vitamíny B, E, řadu minerálních látek, vlákninu, beta-karoten. Je vhodná pro dietní stravování, protože je z 90 % složena z vody a neobsahuje téměř žádné sacharidy.

Brokolice zapečená s kuřetem

1 brokolice, 500 g brambor, 4 kuřecí řízky, 1 kelímek zakysané smetany, 3 vejce, 1 cibule, 3 lžíce másla, 4 lžíce oleje, kari koření, pepř, kmín, sůl

Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, osolíme a osmahneme na oleji. Cibuli nakrájíme na proužky a osmažíme na oleji do zlatova. Brokolici rozdělíme na růžičky a spaříme vroucí vodou. Zapékací mísu vymažeme olejem, vložíme vrstvu brambor, posypeme cibulí, poklademe kuřecím masem a růžičkami brokolice. Opět dáme vrstvu brambor, cibulku, maso a brokolici. Zalijeme zakysanou smetanou s rozšlehanými vejci, okořeněnou solí, kari a pepřem. Poklademe plátky másla, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme do zlatova.

Quiche s brokolicí a hráškem

1 brokolice, 100 g hrášku (čerstvý nebo mražený), 100 g tvrdého sýra, 200 g lučiny, 1 zakysaná smetana, 3 vejce, balíček listového těsta, sůl

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na velikost formy a vyložíme jím ji. Dno propícháme vidličkou, vložíme pečicí papír, zatížíme hrstí suchých fazolí a asi 7 minut předpečeme. Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v páře do poloměkka. Zmražený hrášek necháme rozmrznout. V míse promícháme lučinu se zakysanou smetanou, vejci, nastrouhaným sýrem a osolíme. Z předpečeného těsta sundáme fazole. Rozložíme na něj část brokolice a hrášku, zalijeme vejci se sýrem a dáme zbylou zeleninu. Pečeme 25 až 30 minut, dokud směs není pevná. Hotový quiche (čti kiš) necháme 5 minut vychladnout a podáváme.

Bretaňská polévka velouté

500 g brokolice, 200 g karotky, 50 g cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce smetany ke šlehání, 1 l drůbežího vývaru, olivový olej, citronová šťáva, sůl, pepř, pažitka

Brokolici a karotku uvaříme v páře do měkka. Cibuli a česnek rozsekáme na drobno a zpěníme na oleji. Vsypeme uvařenou zeleninu a zalijeme horkým vývarem. Přidáme smetanu, sůl, pepř, trochu citronové šťávy a nasekanou pažitku. Rozmixujeme a povaříme 5 minut. Můžeme posypat na kostičky nakrájenou houskou, kterou jsme lehce osmažili na másle.

Těstoviny s brokolicí

1 brokolice, 500 g těstovin (vřetena, trubky), 4 stroužky česneku, olivový olej, sůl, kari koření

Uvaříme těstoviny. V páře nebo v osolené vodě uvaříme růžičky brokolice. S těstovinami vložíme do mísy a promícháme. Na oleji osmažíme na hrubší plátky nakrájený česnek, oheň ztlumíme, přidáme kari koření a nakonec vmícháme těstoviny s brokolicí. Můžeme ještě dochutit solí i pepřem, případně směs chvilku osmažit.

Pečená zelenina

různá zelenina (brokolice, růžičková kapusta, květák, cibule, rajčata, kukuřice, paprika), olivový olej, česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek

Zeleninu nakrájíme na větší kusy, brokolici a květák rozebereme na růžičky. Dáme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem, okořeníme a upečeme do křupava. Nebo zeleninu uvaříme v páře do poloměkka a pak krátce orestujeme na oleji na pánvi. Vmícháme rozetřený česnek. Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu.

Brokolicový nákyp

350 g brokolice, 350 ml smetany, 5 vajec, 170 g sýra, 5 jarních cibulek, 10 plátků slaniny, 70 g másla, 100 g hrášku (čerstvý nebo mražený), 2 krajíce chleba, 50 g hladké mouky, muškátový oříšek, sůl, pepř, čerstvé bylinky (petrželka, pažitka apod.)

Předvaříme růžičky brokolice, přecedíme a dáme do mísy. Na másle osmahneme nakrájenou cibulku, slaninu a kostičky chleba. Vsypeme do mísy a přidáme smetanu, 120 g nastrouhaného sýra, muškátový oříšek, žloutky, hrášek a trošku mouky. Ušleháme sníh z bílků a jemně ho vmícháme do směsi. Přidáme nasekané čerstvé bylinky. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme moukou, rozetřeme směs asi do výšky 4 cm a posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Pečeme na 180 °C asi 20 minut do zlatova.

Salát s brokolicí a fetou

brokolice, ředkvičky, sýr feta, quinoa (semena merlíku čilského) nebo jiná zdravá semínka či oříšky, lehká majonéza nebo kysaná smetana, pepř, sůl

Růžičky brokolice krátce uvaříme v páře do křupava a necháme vychladnout. Ředkvičky nakrájíme na plátky, sýr na kostičky. Lehce promícháme, okořeníme, přidáme trošku majonézy a posypeme semínky.

text: IVA TVRZOVÁ
foto: SHUTTERSTOCK

Zkuste to s brokolicí