U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Víno jako lék?

Kategorie: Volný čas | Autor: rb

“Ve srovnání s abstinenty mají umírnění pijáci vína až o 80 % nižší riziko, že je postihne infarkt” – tato věta nezazněla na setkání vinařů, nýbrž na loňské I. konferenci Víno a zdraví v Brně.

Na tom, že je pravidelná konzumace vína v malém množství skutečně zdravá, se shodli lékaři různých specializací i na druhém ročníku tohoto zajímavého setkání. S Prof. MUDr. Milanem Šamánkem, Dr.Sc., jsme se krátce po konferenci sešli. Patří k zakladatelům dětské kardiologie v Čechách. A když už byly na tomto poli výsledky velmi dobré (úmrtnost dětí na vrozené vady klesla pod 1 %), řekl si, že je třeba něco udělat i s faktem, že více než 50 % infarktů končí smrtí.

Při úvahách o prevenci ischemické choroby srdce samozřejmě nemohl přehlédnout “francouzský paradox”. Fakt, že Francouzi, kteří příliš nedbají na životosprávu, jedí tučná jídla, hodně kouří a přesto mají v průměru nejméně infarktů na světě, je přece hodný pozornosti! Všichni jistě znáte důvod. Pijí hodně vína, zejména červeného. Profesor Šamánek se rozhodl ověřit, zda to funguje i u nás. Zorganizoval v roce 1999 studii, při níž bylo padesátce železničářů podáváno každý večer po dobu 4 týdnů 350 ml bílého vína (Veltlínské zelené ze Znovínu).

“Už za tak krátkou dobu v krvi výrazně stoupl obsah dobrého HDL cholesterolu a snížilo se množství fibrinogenu. To je protisrážlivá látka, jejíž nadbytek půso-bí infarkty,” připomněl Prof. Šamanánek. “Rok nato jsme připravili pokus s vínem červeným (Svatovavřinecké ze stejného zdroje) – ale efekt nebyl kupodivu žádný.”

Zdá se, že je to voda na mlýn těch, kdož mají v oblibě bílé víno. Ale takhle jednoduché to není. Je zřejmé, že aby se v tom červeném rozvinuly všechny zdravotně důležité antioxidační i další látky, potřebuje hodně sluníčka. “Jsou i další cesty, jimiž se musíme pokusit navzdory tomu, že naše klima není pro pěstování červených vín ideální, nabídnout i v nich co nejvíc zdraví prospěšných látek,” konstatoval při zmíněném setkání ing. Jaroslav Machovec, předseda Vinařského fondu se sídlem v Brně. “Rozdíly jsou mezi odrůdami, regiony a důležitá je samozřejmě i technologie zpracování. Témat pro příští III. konferenci Víno a zdraví je zkrátka dost.”

Bezpochyby se informace o ní spojí stejně jako letos s vyhlášením vinařské soutěže Top 77. Z tisícovky vín zaslaných z celé ČR prošlo prvním sítem 268 vzorků a vítězných 77 vybrala nezávislá porota koncem listopadu v Brně. Nálepky s logem mohou vítězové lepit na láhve, takže i my okusíme a posoudíme jejich kvalitu (více na www.top77.cz). Prý se na vinětách v dohlednu objeví i obsah antioxidačních látek. Těšme se na to – stejně jako sochař Miroslav Hudeček, který nám k Novému roku připíjí Savignonem (2003 pozdní sběr z produkce ing. Luboše Oulehly z Nové Bránice), jedním nejvýše hodnocených vín soutěže Top 77.

FOTO MARTIN MAŠÍN A KAMIL VARCOLLER

Víno jako lék?