U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Vánoční pečení

Kategorie: Volný čas | Autor:

Sváteční štola

370 g hladké mouky, 150 g Hery, 125 g krupicového cukru, 1,5 sáčku prášku do pečiva, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilinový cukr, po hrsti (i víc) rozinek, sekaných ořechů, na kousky krájeného kandovaného ovoce

   Z mouky, rozpuštěného tuku, cukru, prášku, tvarohu a vajec zpracujeme těsto (můžeme si pomoci ručním šlehačem). Přendáme na pomoučený vál, přidáme rozinky, ořechy a ovoce a ručně propracujeme. Vyválíme obdélník 3 cm vysoký, kratší strany přehneme k sobě do středu těsta a pak ještě jednou přehneme přes sebe. Dáme na plech na pečicí papír, pečeme při 180 °C 30 až 35 minut. Upečenou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Někdy se do těsta před jeho složením ještě vkládá váleček z mandlové hmoty nebo nugátu.

Skákací z Písecka

300 g hladké mouky, 250 g Hery (nebo napůl s máslem), 1 vejce, 3 lžíce suchého bílého vína, moučkový cukr s vanilkou na obalování

   Tuk rozdrobíme do mouky a spojíme vejcem, víno přidáme nakonec. Vyválíme 1/2 cm silný plát, vykrajujeme malé tvary a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Z plechu házíme do cukru a obalíme v něm.

Bílé pracny

160 g hladké mouky, 60 g strouhaného kokosu, 50 g moučkového cukru, 120 g rostlinného tuku nebo másla, 1 lžíce tekutého medu, ztužený tuk na formičky

   Do mouky, kokosu a cukru promneme tuk a zaděláme medem. Dáme asi na hodinu do chladu. Pak z těsta uděláme váleček a krájíme dílky, které vtlačujeme do formiček vytřených tukem. Pečeme v mírné troubě, až okraje zrůžoví. Jsou bílé, není je proto nutné obalovat v cukru.

Ořechové trojlístky

200 g čokolády na vaření, 2 vejce, 250 g práškového cukru, 250 g mletých vlašských ořechů a podle počtu trojlístků půlky ořechů na ozdobu

   Rozehřátou čokoládu, celá vejce a cukr utřeme a přidáme umleté ořechy. Tvoříme malé kuličky, tři spojíme k sobě a do středu zatlačíme půlku ořechu. Pečeme ve středně teplé troubě.

Kokosová roláda

1. těsto: 180 g kokosu, 180 g másla, 120 g moučkového cukru 2. těsto: 300 g moučkového cukru, 60 g kakaa, 2x sušenky Club nebo Bebe (rozdrtíme), rum podle potřeby

   Vypracujeme obě těsta, rozválíme na placky a ty položíme na igelit na sebe (vespod bude tmavá). Zarolujeme je. Okraje rovně seřízneme, zabalíme do igelitu a uložíme do chladničky. Před podáváním nakrájíme na centimetrové plátky.

Florentinky

140 g cukru, 80 g másla, 150 g hrubě nasekaných ořechů nebo mandlí (nemlít!), 50 g rozinek, 40 g hladké mouky, 2,5 dl mléka poleva: 80 g moučkového cukru, 80 g másla, 1 lžíce mléka, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 lžíce Solamylu

   Ze všech ingrediencí uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Pak na plech, vyložený pečicím papírem, děláme lžičkou malé hromádky. Při mírné teplotě (150 °C) pečeme do hněda 15 až 17 minut. Upečené zdobíme kakaovou polevou.

Bílá kolečka

560 g polohrubé mouky, 280 g másla, 20 g droždí, 1 vejce, 60 g oříšků, vanilkový cukr, citronová kůra, trochu mléka, moučkový cukr na obalování

   Připravíme kvásek z droždí a mléka, vypracujeme těsto, necháme vykynout. Kousky těsta rozválíme prsty na váleček o průměru asi 1 cm. Krájíme na kousky, které spojujeme v malá kolečka a klademe na plech. Pečeme do světle růžové barvy. Upečené, ještě teplé cukroví nejprve namáčíme do misky se studenou vodou a hned do misky s moučkovým cukrem, který na kolečku vytvoří bílou krustu.

Ovesné hrudky s ovocem

400 g ovesných vloček, 125 g hladké mouky, 2 vejce, 3 lžíce tuku, 3 lžíce cukru, 3 přezrálé banány, 200 g strouhaného kokosu, 250 g nahrubo sekaných mandlí a ořechů, 200 g sušeného ovoce (meruňky, švestky, rozinky), lžička zázvoru a skořice

   Tuk, cukr a vejce utřeme do pěny, přidáme rozmačkané banány, na malé kousky nakrájené sušené ovoce a zbývající suroviny a vypracujeme těsto. Lžící a prsty tvarujeme nízké hrudky, dáváme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě do zlatova (v horkovzdušné na 180 stupňů 35 až 40 minut). Po upečení ihned sundáme z plechu. Po vychladnutí skladujeme v uzavřených nádobách.

Nepečené müsli kuličky

po 8 lžících kukuřičných lupínků, ovesných vloček, obilných klíčků, sušeného krájeného ovoce, drcených lískových oříšků a kondenzovaného mléka, 1 lžička mleté skořice, čokoládová poleva

   Vločky opražíme v horké troubě, přidáme kukuřičné lupínky, klíčky, oříšky, ovoce a skořici. Spojíme kondenzovaným mlékem a mícháme, až směs zhoustne. Tvarujeme kuličky, které do poloviny namočíme do čokoládové polevy a necháme vychladnout.

Pestrý vánoční stromeček

375 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 1/8 l mléka, 50 g másla, 50 g cukru, 1 vejce, špetka soli, na potření 1 žloutek a 2 lžíce kondenzovaného mléka ozdoba: 100 g moučkového cukru, 1 bílek, 15 kandovaných třešní

   Z mouky, droždí, vlažného mléka, másla, cukru a vejce vypracujeme těsto. Přikryté necháme 20 minut kynout. Přidáme sůl, znovu důkladně propracujeme a necháme dalších 30 minut kynout. Pak pomoučenýma rukama vytvarujeme jeden velký a patnáct menších, stejně velkých bochánků. Na plechu s pečicím papírem z nich sestavíme stromeček -největší tvoří kmen stromku. Necháme 20 minut kynout, při tom se bochánky spojí. Stromek lehce potřeme rozmíchaným žloutkem s kondenzovaným mlékem. Pečeme 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C ve střední poloze. Hotový stromek necháme vychladnout na drátěné podložce. Zdobíme polevou a třešněmi. Poleva: bílek ušleháme do ne zcela tuhého sněhu, postupně přidáváme cukr a mícháme, až je směs hladká.

Skořicové hvězdičky

210 g hladké mouky, 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 60 g mletých ořechů, půl lžičky mleté skořice náplň: 100 g másla, 80 g cukru, 2 lžíce kakaa (nebo náplň nahradíme pikantní marmeládou) poleva: čokoláda na vaření nebo čokoládová poleva, barevný cukr Z přísad vypracujeme těsto, vyválíme placku silnou 2 mm a vykrajujeme hvězdičky. Na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme při 170 °C asi 10 minut. Vždy dvě hvězdičky slepujeme kakaovou náplní nebo marmeládou a namáčíme v čokoládové polevě. Zdobíme barevným cukrem.

Mrkvové šátečky

250 g strouhané karotky, 250 g hladké mouky, 250 g tuku, špetka prášku do pečiva, 2 špetky muškátového květu, citronová kůra náplň: povidla nebo meruňková marmeláda na obalování moučkový cukr s vanilkou

   Z přísad vypracujeme těsto, necháme několik hodin odležet. Vyválíme plát asi 2 mm silný a rádýlkem vykrajujeme čtverečky 3 x 3 cm. Na každý položíme kousek náplně a spojíme do šátečku. Upečené obalujeme v cukru.

Punčové preclíčky

300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, špetka soli poleva: 1 bílek, 6 cl rumu, 2 lžíce citronové šťávy, 200 g práškového cukru

   Vypracujeme těsto, z něhož vyválíme váleček. Z něj ukrajujeme kousky, které tvarujeme do preclíčků a klademe na plech. Upečené při mírné teplotě potíráme polevou a necháme schnout.

Ježaté věnečky

450 g hrubé mouky, 190 g másla, 190 g ořechů, 150 g moučkového cukru, 2 celá vejce, 1,5 lžíce mléka.

Na tvarování věnečků potřebujeme robot nebo mlýnek na maso s nástavcem na tvorbu hvězdiček

   Suché ingredience promneme s máslem a spojíme vejci a mlékem. Na strojku s hvězdičkovým otvorem „meleme“ ježaté hádky, které spojujeme v malé věnečky a klademe rovnou na plech. Pečeme pomalu ve středně vyhřáté troubě. Jsou hotové, když bodlinky mírně zrůžoví.

O autorovi| Připravila redakce

Popisy k obrázkům

Bílé pracny

Pestrý vánoční stromeček

Autor fotografií: FOTO PAVEL VESELÝ A ARCHIV

Vánoční pečení