Sýrová inspirace

Foto: Shutterstock

Sýry milujeme pro jejich lahodnou chuť i bez jakýchkoliv jiných úprav. Skvěle ale poslouží i jako základ pro přípravu dalších specialit.

Domácí smetanový sýr

1 kg bílého smetanového jogurtu, 250 ml 33% smetany, lžička soli, bylinky či koření podle chuti

Jogurt smíchaný se smetanou a solí nalijeme do většího cedníku vyloženého čistou plátěnou utěrkou. Ten postavíme na kastrol nebo mísu a necháme cca 24 hodin v chladu odkapávat. Hotový sýr můžeme dle chuti smíchat s pažitkou, česnekem, cibulkou nebo bylinkami, které máme rádi. Skladujeme v čisté uzavíratelné nádobě. Je vynikající na čerstvém pečivu, poslouží ale i jako základ pomazánek či k dalšímu vaření.

Foto: Shutterstock

Nakládaný sýr

500 g sýru (např. feta, balkánský, camembert, použít můžeme ale také aromatičtější romadur apod.), olivový olej, 3 stroužky česneku, bobkový list, celý pepř, snítka rozmarýnu, tymián

Do uzavíratelné sklenice střídavě vrstvíme bylinky, prolisovaný česnek a sýr nakrájený na kostičky. Přisypeme kuličky pepře a vložíme bobkový list. Naplněnou sklenici zalijeme olivovým olejem, aby byly všechny ingredience ponořené, a v chladničce necháme uležet přibližně týden.

Foto: Shutterstock

Těstoviny zapečené se sýrem

400 g těstovin, 50 g másla, lžíce hladké mouky, 500 ml mléka, 200 g čedaru, 100 g goudy, muškátový oříšek, pepř, sůl, máslo na vymazání zapékací mísy

Troubu předehřejeme na 180 °C a mezitím uvaříme těstoviny dle návodu. Ve větším hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Do ní postupně přidáváme mléko a metličkou rychle rozšleháme, aby vznikla hladká bešamelová omáčka, kterou za stálého míchání přivedeme k varu. Dochutíme ji špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem. Do omáčky vmícháme přibližně dvě třetiny nastrouhaného sýra a necháme jej rozpustit, přidáme uvařené těstoviny a ihned přemístíme do zapékací mísy vymazané máslem. Posypeme zbylým sýrem a necháme zapéct v troubě přibližně 20 minut, aby se vytvořila zlatavá kůrčička.

Foto: Shutterstock

Slaný sýrový koláč

Balíček listového těsta, 500 g tvarohu (v alobalu), 2 vejce + vejce na potření, 200 g nivy, špetka soli

Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem. Listové těsto rozválíme na dvě placky s průměrem o něco větším, než je koláčová forma. Náplň připravíme smícháním tvarohu, vajec a strouhané nivy. Jeden plát těsta vložíme do formy a rozetřeme na něj tvarohovou směs. Přiklopíme druhým plátem těsta a okraje zahneme dovnitř formy. Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 25 minut.

Foto: Shutterstock

Plněné cuketové rolky

1 středně velká cuketa, 100 g krémového sýra, 100 g parmazánu, rajče, olivový olej, 1 stroužek česneku, sůl

Cuketu omyjeme a nakrájíme na dlouhé tenké plátky. Potřeme je olivovým olejem, osolíme a každý plátek z obou stran lehce ogrilujeme nebo opečeme na pánvi. V misce smícháme krémový sýr s česnekem, solí a přidat můžeme i oblíbené bylinky. Cuketový plátek potřeme připraveným sýrem, posypeme nastrouhaným parmazánem a opatrně srolujeme. Ozdobit můžeme kousky nakrájených rajčat.

Foto: Shutterstock

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Sýrová inspirace