Rybí speciality

Sladkovodní i mořské ryby jsou jedním ze zdrojů nejkvalitnějších bílkovin a dalších zdraví prospěšných látek, jaké můžeme svému tělu dopřát. Mořské ryby v sobě navíc obsahují ještě omega–3 mastné kyseliny a jód.

Rybí soté s kokosovým mlékem

600 g filetů z candáta (popřípadě tresky či jiné ryby), 250 g rýže basmati, 2 lžíce olivového oleje, 1 červená cibule nakrájená najemno, 3 stroužky česneku, 4 oloupaná rajčata, 1 lžička rajčatového protlaku, 400 ml kokosového mléka, 1 limeta, kousek zázvoru, 1 chilli paprička, hrst listů koriandru, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, sůl

Na středním plameni rozehřejeme olivový olej a za občasného promíchání na něm necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Pak přidáme nasekaný česnek a ještě asi 30 vteřin restujeme. Zaprášíme sladkou paprikou, římským kmínem a mletým koriandrem, přidáme najemno nakrájená rajčata, rajčatový protlak, strouhaný zázvor a 100 ml vody. Vše důkladně promícháme, osolíme, přivedeme k varu a necháme probublávat 4–5 minut. Poté zalijeme kokosovým mlékem, ochutíme šťávou z limety a na mírném ohni necháme omáčku vařit přibližně 10 minut, dokud nezhoustne. Nakonec do omáčky vložíme na kousky nakrájenou syrovou rybu a podusíme dalších 10 minut. Servírujeme s rýží basmati a na talíři ozdobíme nasekanou chilli papričkou a čerstvým koriandrem.

Snadná krémová rybí polévka

250 g kousků uzené ryby, 2 lžíce másla, 1 menší pórek, 1 malá cibule, 2 brambory, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, sůl, čerstvě mletý pepř

V hlubším hrnci na másle opečeme najemno nakrájenou cibuli a pórek do měkka. Zaprášíme moukou, promícháme a ihned zalijeme 1 litrem vody. Přidáme oloupané a pokrájené brambory, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni 10–15 minut, dokud brambory nezměknou. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Poté přidáme přibližně polovinu uzených ryb bez kostí, a ještě pár minut povaříme. Nakonec přilijeme smetanu a prohřejeme. Při servírování talíř ozdobíme zbylými kousky uzené ryby.

Marinované špízy z candáta

6–8 kusů filetů candáta (nahradit jej můžeme také pstruhem, treskou apod.), 100 ml olivového oleje, čerstvá petrželová nať, 2 stroužky česneku, citrónová šťáva, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Olej, česnek, citrónovou šťávu, petrželovou nať, sůl a pepř vložíme do vyšší nádoby a promixujeme tyčovým mixérem do hladka. Rybí filety pokrájíme na velikost sousta a napícháme na špejle. Připravené špízy důkladně potřeme připravenou marinádou a nejméně na tři hodiny dáme chladit do lednice. Poté opékáme na pánvi ze všech stran dozlatova. Podávat můžeme s bramborami, bílým pečivem nebo opečenou zeleninou.

Rybí karbanátky

200 g filé z tresky, malá cibule nebo jarní cibulka, 4 plátky toastového chleba, 1 vejce, 1 lžíce kukuřičného škrobu, rostlinný olej, citrónová šťáva, čerstvý kopr, sůl a pepř podle chuti

Chceme-li použít mražené filé, nejprve jej necháme povolit při pokojové teplotě. Rybu nasekáme na drobné kousky, přibližně 0,5 cm. U toastového chleba odkrojíme kůrku. Střídku pak nakrájíme na malé kousíčky. Ve větší míse rybu i chleba smícháme s najemno pokrájenou cibulí, rozšlehaným vejcem, škrobem a sekaným koprem. Směs osolíme a opepříme. Ze hmoty pak tvarujeme placičky, které smažíme na oleji dozlatova. Před podáváním je ještě zakapeme citrónovou šťávou.

Nakládané ryby

4 filety s kůží z cejna, sledě nebo jiných menších ryb, 200 g cibule, 10 kuliček pepře, 2 bobkové listy, ocet a voda v poměru 1 : 1, cukr krupice podle chuti, sůl

Ryby vykostíme a maso filetů z vnitřní strany lehce nařežeme. Cibuli a nakrájíme na kolečka. Kousky ryb a cibuli naskládáme do sklenic. Pak si připravíme nálev. Do hrnce nalijeme vodu a ocet v poměru 1 : 1, přidáme koření, osolíme, podle chuti dosladíme a krátce převaříme. Ještě teplým nálevem ryby zalijeme a necháme otevřené vychladnout. Sklenici uzavřeme a vložíme na týden do lednice.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Rybí speciality