U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Portské víno

Kategorie: Vaříme | Autor: iva

Slavnostní příležitosti si zaslouží kvalitní i poněkud výjimečný nápoj. Co byste řekli sklence portského vína?

První známá písemná zmínka o názvu “portské víno” pochází z roku 1678. Název byl použit k označení vína z oblasti Douro u přístavu Oporto (od jehož jména je odvozen). Portské víno patří mezi vína dezertní. Připravuje se ze směsi hroznů, ke kterým se během fermentace přidává vinný destilát. Portské tak má přirozenou sladkost, ovocnou vůni a zároveň vyšší obsah alkoholu (19-20 %). Zrát musí nejméně tři roky, některé druhy pět let. Vysoce ceněna jsou vína desetiletá a starší. Známější červené portské (např. Royal Oporto Ruby s vůní lesních jahod, Royal Oporto Tawny – celosvětově nejoblíbenější druh portského vína) se podává ve sklenici tulipánového tvaru na vysoké stopce, za pokojové teploty. Bílé portské (např. sladší Royal Oporto White, suché Royal Oporto Extra Dry White) se pije chlazené. Suché bílé portské víno je možné nabídnout jako aperitiv, sladší bílé se výborně hodí k paštice z husích jater, červená portská se podávají na závěr jídla k dezertům. Portská vína se používají i při přípravě různých pokrmů – polévek, omáček, ryb, masa, ale především dezertů.

Sušené švestky s portským

Švestky namočíme na 12 hodin do vody a v téže vodě je uvaříme. Během vaření přidáme portské víno a cukr. Švestky vyjmeme a vložíme do misky. Tekutinu necháme do poloviny vyvařit a pak ji nalejeme na švestky. Místo švestek můžeme dezert připravit i s hruškami nebo meruňkami.

Ruský krém

Do hrnce dáme žloutek, 2 šálky cukru a sklenici portského. Vše vaříme tak dlouho, než začne krém houstnout. Pak stáhneme z plamene. Vmícháme ušlehaný bílek a chlazené podáváme.

O tom, že tento nápoj, jehož domovem je Portugalsko, získává i u nás své velké příznivce, svědčí i slavnostní pasování Rytířů portského vína, které se konalo koncem loňského října v pražském letohrádku Portheimka. Titul Rytíř portského vína byl propůjčen mimo jiné Jiřině Jiráskové, herečce Divadla Na Vinohradech, a Vlastimilu Harapesovi, šéfovi baletu Národního divadla.

Portské víno