U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Pochutnejte si

Kategorie: Volný čas | Autor: rub

s hudebníky Zdenou a Jiřím Tichotovými

V loňském roce začali – vedle účinkování ve Spirituál kvintetu – uplatňovat na veřejnosti i “manželský” repertoár. Převážně jde o renesanční a barokní písně s doprovodem renesanční loutny a kytary. O jejich muzicírování je velký zájem, a tak hodlají program rozšířit o další čísla a přibrat i loutnu barokní. “Hudba často zní i naším venkovským domkem. Stojí na místě chaty, v níž jsme, pokud byly děti malé, trávili každé prázdniny. Dlouhá léta jsme ji vlastníma rukama přestavovali a vylepšovali – a když už bylo vše pohodlně zařízené, rozhodli jsme se ji zbourat a postavit rodinný dům. Ruce si opět přišly na své. Teď v něm bydlíme jen my rodičové, ratolesti venkovským životem pohrdly a obsadily pražský byt. Recept, který vám nabízíme, už v novostavbě “nefunguje”. Mohou jej vyzkoušet jen majitelé klasických sporáků s kovovými pláty, které se ještě na chatách a chalupách střeží jako vzpomínka na časy našich babiček. (Pozn. redakce: nezoufejte, máme vyzkoušené, že lze použít i elektrické ocelové plotýnky nebo pánev s teflonem na plynové či sklokeramické plotně). Ten recept jsme získali od dobrého chilského přítele (on od své české babičky), který si kvůli tomuhle receptu kdysi v Berlíně pronajal byt s plotnou a nás na ty hody z Prahy pozval.”

Burášky

Z těsta na bramborové placky (tedy z vařených brambor) vyválíme placku o málo tlustší než na nudle a rádýlkem z ní vykrajujeme čtverečky, velké asi 3 x 3 cm. Po obou stranách je nasucho opékáme na horké (ne žhavé) plotně, až jim naskáčou puchýřky. Opečené “burášky” ihned vložíme do cedníku a spaříme vařící vodou, až “naběhnou”. Rovnáme je na talíř, bohatě posypeme cukrem s umletým mákem a polijeme dobrým husím sádlem (máslo ani jiný tuk je nemůže nahradit!). Je to trochu pracnější a náročnější na shánění, ale aspoň my jsme cesty Praha-Berlín a zpět rozhodně nelitovali.

Pochutnejte si