Pečení nejen na chalupě

Pečicí hrnce známé jako remosky jsou léty prověřené a stále oblíbené díky své skladnosti, všestrannosti, příznivé ceně a úspornosti.

pečenka eta

ETA Pečenka je vhodná pro přípravu masa, koláčů i spousty dalších pokrmů (Foto: ETA)

Klasická pečicí trouba už sice patří k naprosto běžnému vybavení většiny domácností, v chatách a chalupách už to ale tak docela neplatí. Někdo dává přednost romantice původního uspořádání kuchyně, kam se linka s velkými spotřebiči nehodí, anebo plně vybavenou kuchyň zkrátka nevyužije. Pečicí hrnec má však řadu výhod, pro kterou ji oceňují i ti, kdo možnost péct v klasické troubě mají.

remoska

V remosce lze připravovat všechny pokrmy jako v klasické troubě (Foto: Remoska)

Výhody pečicího hrnce

Jednou z největších výhod pečicího hrnce je, že ho lze snadno přemístit tam, kde je právě potřeba. Snadno jej převezete na chatu či chalupu, můžete ho vzít na cesty karavanem nebo jej prostě v létě umístit na zahradu, protože kdo by chtěl trávit krásné letní dny v kuchyni. Stačí pouze elektrická přípojka.

Nezanedbatelná je ale také úspora energie oproti klasické troubě. Ta totiž mívá příkon 1 500–2 500 W, pečicímu hrnci však stačí příkon v rozmezí 400–700 W. Důvodem je mnohem menší objem ohřívané plochy. Další předností pak je naprostá univerzálnost využití. Připravíte v něm polévku, guláš i buchty.

Jak funguje pečicí hrnec

Pečicí hrnec není to samé jako pečicí pánev či jiné multifunkční spotřebiče, které mají zdroj tepla ve spodní části a jsou vhodné spíš na vaření, dušení a smažení. Ty nahradí spíše sporák, ale s pečením si už tolik neporadí.

Všestrannost pečicího hrnce je dána vrchním ohřevem. V těle víka je umístěná topná spirála a teplo se z něj šíří po stěnách hrnce, takže je pokrm ohříván rovnoměrně a nepřipaluje se. Tím, že je zdroj tepla ve víku, pokrm se skutečně peče a získá křupavou kůrku.

remoska

V remosce lze připravit i dokonale propečené housky (Foto: Remoska)

remoska

Díky vrchnímu ohřevu získá jídlo křupavou kůrku (Foto: Remoska)

Správná velikost

Podle velikosti domácnosti je pak možné zvolit velikost nádoby. Dvoulitrová nádoba stačí pro přípravu jedné až tří porcí, větší rodině bude vyhovovat nádoba čtyřlitrová. Tvar pečicí nádoby může být kulatý nebo čtvercový. Vyrobená bývá z hliníku, protože optimálně vede teplo. Její povrch je pak opatřen nepřilnavým povrchem, který zajistí, že se připravované jídlo nepřipálí. Je však potřeba dávat pozor, aby se nepoškodila například použitím kovového náčiní nebo abrazivními mycími prostředky. Existuje ale také varianta nádoby s nerezovým povrchem, která je takřka nezničitelná.

remoska

foto: remoska

Remoska i běžný hrnec

Kdo řeší nedostatek prostoru v kuchyni, určitě ocení, když se pečicí hrnec může proměnit v klasický hrnec použitelný na varné desce nebo v zapékací mísu, kterou lze bez obav vložit do klasické trouby. K modelu Tria značky Remoska tedy kromě elektrického víka s topnou spirálou existuje ještě klasická skleněná poklice na běžné vaření na plotně a soft tlakové víko, které urychlí vaření například luštěnin či masa. (Remoska)

Text: Veronika Cerhová
Foto: se svolením firem Remoska, ETA

Pečení nejen na chalupě