Oblíbený řízek

Rubrika: Recepty

Vídeňský řízek s bramborovým salátem patří k české klasice. Řízek ale může vypadat i chutnat také jinak.

Oblíbený řízek

Řízkem rozumíme plátek masa, ryby, zeleniny nebo masové, zeleninové či jiné směsi, obalený a usmažený, případně upečený. Pro úpravu na řízek se hodí suroviny, kterým stačí kratší tepelná úprava. Z mas vepřové, telecí a samozřejmě drůbež – kuřecí a krůtí maso, také většina ryb. Řízek lze připravit i z plátků zeleniny, z větších kloboučků hub či z plátků sýra. A stejně tak z masových, rybích, zeleninových a dalších směsí, které nejprve vytvarujeme do plátku.

Oblíbený řízek

Důležitou roli při přípravě řízků hraje obalovací směs (výjimku tvoří přírodní řízek). Často se používá tak zvaný trojobal – řízek obalíme nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Strouhanku můžeme zaměnit za strouhané oříšky či sýr, rozdrcené kukuřičné lupínky a podobně. Další možností je obalovat plátek v řidším těstíčku, jehož základ bude z vajec a mouky a doplnit jej můžeme třeba strouhaným kokosem, sýrem a podobně a ochucovat nejrůznějším kořením.

Větší plátek lze také naplnit – šunkou, plátkem sýra a kousky zeleniny, pak přehnout, případně sepnout, a pokračovat jako u ostatních řízků, tedy obalit a usmažit.

Důležitý je také správný výběr tuku na smažení. Měl by vydržet vyšší teploty, aniž by se přepálil. Z tohoto hlediska je nejvhodnější olej avokádový, který má bod přepalování 250 °C, dále řepkový rafinovaný a olivový extra light (243 °C), přepuštěné máslo (220 – 250 °C) nebo sádlo (182 °C).

Celerovo-oříškové řízečky
8 silnějších plátků z bulvy celeru, 150 ml podmáslí, 120 g strouhaných lískových oříšků, 5 lžic sezamových semínek, hladká mouka na obalení, olej, sůl, snítky tymiánu

Plátky celeru povaříme v osolené vodě do poloměkka a scedíme. Obalujeme v mouce, pak v podmáslí a nakonec ve směsi oříšků a sezamu. Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olejem a pečeme při 200 °C asi 30 minut. Ozdobíme tymiánem a podáváme.

Křehké řízky v mléku
4 kusy kuřecích prsou, 250 ml acidofilního mléka nebo bílého jogurtu, 2 stroužky česneku, 1 lžička sušené majoránky, 100 g strouhanky, olej na smažení, půl lžičky soli

Oblíbený řízek

Den až dva před přípravou masa rozmícháme v acidofilním mléku nebo jogurtu česnek utřený se solí a majoránku. Řízky (nenaklepáváme je) naskládáme vedle sebe do mělké uzavíratelné nádoby a nalijeme na ně mléko. S masem zamícháme, aby bylo marinádou obalené ze všech stran. Nádobu uzavřeme a dáme na den až dva odležet do chladničky. Pak řízky vyjmeme, necháme okapat a obalíme je ve strouhance. Smažíme je při středně vysoké teplotě ve vyšší vrstvě tuku, z každé strany 5 až 6 minut. Naložením v mléce či jogurtu maso krásně zkřehne. Podáváme s oblíbenou přílohou.

Obrácené řízky
4 plátky vepřového masa (krkovice, kotleta s kostí i bez, kýta), 4 cibule, 4 plátky anglické slaniny, 2 vejce, 250 ml oleje, půl lžičky soli

Maso osolíme a každý plátek posypeme rovnoměrně 3/4lžící strouhanky. Přikryjeme mikrotenovou fólií a přes ni maso důkladně naklepeme. To samé uděláme s druhou stranou plátku. Maso tak bude jemnější. Vejce rozšleháme se 2 lžícemi vlažné vody. Řízky obalíme z obou stran ve vajíčku, necháme okapat a smažíme při středně vysoké teplotě po každé straně 1 minutu, až obal lehce zezlátne. Na dno menšího pekáčku položíme dva řízky (měly by dno celé vyplnit) a zasypeme je polovinou cibule, nakrájené na tenká půlkolečka. Přikryjeme dalšími dvěma řízky, posypeme druhou polovinou cibule a nakonec zakryjeme slaninou. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme 40 minut. Po upečení hned servírujeme.

Kuřecí maso v těstě
4 kuřecí prsa, 750 g brambor, 200 ml mléka, 2 vejce, 6 stroužků česneku, 5 vrchovatých lžic hladké mouky, avokádový olej Avocadoil na smažení, sůl a pepř

Oblíbený řízek

Uvařené brambory nakrájíme na jemno, nebo je můžeme na hrubo nastrouhat na struhadle, přidáme mléko, mouku, vejce, česnek, sůl, pepř a pořádně promícháme. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém opečeme maso z obou stran, a vyndáme z pánve. Pak na pánev nalijeme naběračkou trochu těsta a upravíme tak, aby vznikla placka o málo větší než je maso. Na těsto položíme plátek opečeného masa a zalijeme dalším těstem. Opečeme z obou stran do zlatova. Podáváme se zelným salátem.

Jemný holandský řízek
500 g mletého vepřového masa, 80 ml mléka, 30 g parmazánu, 1 lžička soli, 2 vejce, na obalení hladká mouka a strouhanka, olej na smažení

Oblíbený řízek

Maso promícháme se solí a na třicet minut dáme do chladničky odpočinout. Pak k němu přilijeme mléko a mícháme, dokud se všechno nevstřebá. Zapracujeme hoblinky parmazánu, které jsme nastrouhali speciální škrabkou na sýr nebo třeba škrabkou na brambory. Navlhčenýma rukama vytvoříme z masa oválné placičky, silné jako palec. Opět necháme v chladničce deset minut odpočinout. Připravíme si tři misky: s hladkou moukou, se strouhankou a ve třetí rozšleháme vajíčka se čtyřmi lžícemi vody. Placičky postupně a opatrně obalíme v mouce, pak ve vajíčku a na konec ve strouhance. V kastrole rozehřejeme olej a na středně silném plameni usmažíme řízky do zlatova, z každé strany 4 až 5 minut.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK

Oblíbený řízek