Sladké a slané vločky

Protože nám ovesné vločky dodávají hodně energie, rádi je snídáme v podobě sladkých kaší. Můžeme je však připravit i k obědu třeba se zeleninou a sýrem.

Kaše ve sklenici

4 lžíce ovesných vloček, 4 lžíce plnotučného mléka, 6 lžic bílého jogurtu, 1 lžíce medu nebo třtinového cukru, hrst borůvek a půlka banánu

Ovesné vločky nasypeme do zavařovací sklenice, přidáme plnotučné mléko, jogurt, třtinový cukr nebo med. Poté sklenici zašroubujeme a vše protřepeme. Znovu otevřeme a vsypeme borůvky a pokrájený banán. Ještě jednou protřepeme a necháme přes noc v lednici. Takto připravená snídaně vydrží v chladu 3 dny.

Vločkové muffiny

8 lžic změklého másla nebo hery, 150 g ovesných vloček, 250 g hladké mouky, půl lžičky soli, 1 lžička mleté skořice, 1 balíček kypřícího prášku, 170 g třtinového cukru, 200 ml mléka, 2 velká vejce, hrst rozdrcených lískových ořechů a papírové košíčky na muffiny

Troubu předehřejeme na 190 °C. Do pánve vložíme dvě lžíce másla a až se rozpustí, přidáme k němu vločky. Ty při střední teplotě smažíme po dobu 6-8 minut, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět. Poté je rozmixujeme, dáme do misky a přidáme zbytek másla, skořici, hladkou mouku s kypřícím práškem, sůl, třtinový cukr, mléko a vejce. Vypracujeme hladké těsto, do kterého na závěr přisypeme rozdrcené lískové ořechy. Těsto vlijeme do dvanácti papírových košíčků a pečeme po dobu 20-25 minut.

Vločky po indicku

350 g mražené zeleninové směsi s mrkví a fazolovými lusky, 2 rajčata, 1 malá cibule, 100 g ovesných vloček, rostlinný olej, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 1 utřený stroužek česneku, půl lžíce mletého chilli, půl lžíce římského kmínu, půl lžíce mletého koriandru, půl lžíce koření garam masala a sůl

Nakrájíme cibuli najemno a necháme ji zpěnit na oleji. Poté přidáme mraženou zeleninu, orestujeme ji a přisypeme pokrájená rajčata. Vlijeme trochu vody a dusíme tak dlouho, dokud rajčata nezměknou. Mezitím na oleji smažíme ovesné vločky do té doby, dokud nezezlátnou. Přisypeme je do připravené směsi a přidáme všechno koření. Osolíme a vaříme ještě zhruba 8 minut. Podáváme ozdobené čerstvým koriandrem nebo mátou.

Rychlé sušenky

100 g rozinek, 200 g ovesných vloček, 1 lžička skořice, 1 vejce, 1 lžíce medu, 60 g třtinového cukru a trochu vody

V míse smícháme pečlivě všechny ingredience. Ze vzniklého těsta odebíráme stejně velké kousky, z nichž tvarujeme placičky a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut. Sušenky jsou nejlepší s mlékem nebo kakaem.

Pikantní miska s houbami a brokolicí

100 g ovesných vloček, 4 lžíce olivového oleje, 1 chilli paprička, 2 větší žampiony, 1 hrst brokolice zbavené košťálu, sůl, 1 lžíce vinného octa, 40 g sýru feta, hrst vlašských ořechů

Do pánve nalijeme dvě lžíce olivového oleje a smažíme na něm vločky s pokrájenou chilli papričkou po dobu 5 minut. Poté na zbylém oleji orestujeme žampiony a předem předvařenou brokolici. Přidáme sůl a vinný ocet. Do připravené misky nejprve dáme vločky a následně houby a brokolici. Celé jídlo posypeme na kostičky nakrájeným sýrem a vlašskými ořechy.

Text: Karolína Waberová
Foto: Shutterstock

Sladké a slané vločky

Sladké a slané vločky