Nepečené dezerty

Osvěžující dezerty bez pečení vás kromě senzační chuti potěší i jejich snadná a rychlá příprava.

panna cotta s malinami

Foto: Shutterstock

Panna cotta s malinami

  • 500 ml smetany ke šlehání, 80 g cukru, 3 plátky želatiny, vanilkový lusk, 300 g malin, 2 lžíce medu

Želatinu namočíme do trošky vody a necháme ji nabobtnat. Smetanu s cukrem dáme do kastrůlku a přidáme semínka z podélně překrojeného vanilkového lusku. Směs zahříváme těsně pod bod varu, pak ji hned odstavíme z plotny a necháme v ní rozpustit změklé plátky želatiny. Vše pečlivě promícháme, nalijeme do malých skleniček a necháme v lednici ztuhnout minimálně po dobu čtyř hodin. Před servírováním rozmačkáme přibližně dvě třetiny malin, smícháme je s medem a směsí přelijeme panna cottu. Nakonec dezert ozdobíme zbylými čerstvými malinami.

tiramisu

Foto: Shutterstock

Nadýchané tiramisu bez vajec

  • 500 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 2 balení cukrářských piškotů, 4 lžíce cukru, šálek espressa, půl šálku amaretta, 2 ztužovače šlehačky, 3 lžíce holandského kakaa

Ve velké míse ušleháme smetanu s cukrem do polotuha, přidáme ztužovače, prošleháme a po lžících pomalu přidáváme mascarpone, až získáme středně tuhý hladký krém. Amaretto smícháme s kávou a ve směsi postupně namáčíme spodní plochu cukrářských piškotů a klademe je vedle sebe do formy či zapékací mísy. Když jimi pokryjeme celé dno, rozetřeme na ně polovinu připraveného krému a opět vytvoříme vrstvu z piškotů. Na ně přijde druhá polovina krému, kterou pečlivě uhladíme a poprášíme vrstvou holandského kakaa. Dezert pak necháme odležet v lednici po dobu několika hodin, nejlépe přes noc.

sušenkový dort

Foto: Shutterstock

Sušenkový dort

  • 400 g kakaových sušenek, 100 g rozpuštěného másla, 400 g mascarpone, 500 ml smetany ke šlehání, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru

Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Kakaové sušenky rozdělíme na dvě části. Přibližně třetinu dáme stranou a použijeme ji později na zdobení dortu. Druhou část rozmixujeme či rozdrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem, vložíme do formy a upěchujeme s pomocí rovného dna skleničky. Formu pak dáme chladit do lednice. Na krém ušleháme smetanu s moučkovým i vanilkovým cukrem a postupně přidáváme mascarpone. Krém naneseme na ztuhlý korpus. Přímo do krému můžeme lehce vmíchat kousky sušenek a uhladíme. Povrch dortu pak posypeme zbylými rozdrcenými sušenkami. Před podáváním vychladíme.

čokoládová pěna

Foto: Shutterstock

Čokoládová pěna

  • 200 g čokolády se 70% obsahem kakaa, 350 g mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání

Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Smetanu ušleháme a po malých částech do ní zašleháme mascarpone a pak opatrně pomalu přiléváme rozpuštěnou čokoládu. Vzniklou pěnu plníme do skleniček a můžeme dozdobit kousky čokolády.

cheesecake s jahodami

Foto: Shutterstock

Cheesecake s jahodami

  • Na korpus: 200 g máslových sušenek, 80 g másla
  • Na krém: 500 g tučného tvarohu, 100 g cukru, 200 g ricotty, 1 vanilkový cukr, 2 balení želatinového ztužovače zastudena, 300 g čerstvých jahod

Nejdříve si připravíme dortovou formu, jejíž dno vyložíme pečicím papírem. Sušenky rozmixujeme na drobečky a smícháme je s rozpuštěným máslem, rozprostřeme na dno formy a udusáme dnem skleničky. Pak formu vložíme do lednice, aby hmota ztuhla. Mezitím si připravíme krém. Tvaroh, oba cukry a ricottu vyšleháme dohladka. Ztužovač smícháme s vodou podle návodu na obalu a přidáme do krému. Ten pak navrstvíme do formy, pečlivě uhladíme a dáme na několik hodin ztuhnout do lednice. Před podáváním dezert dozdobíme jahodami nakrájenými na plátky.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Nepečené dezerty