Jablíčka jako malovaná

Rubrika: Recepty

JABLKA JSOU IDEÁLNÍM OVOCEM – A U NÁS TAKÉ NEJDOSTUPNĚJŠÍM – PRO PŘÍPRAVU NEJRŮZNĚJŠÍCH TEPLÝCH I STUDENÝCH MOUČNÍKŮ.

Nejoblíbenější jsou štrůdly, ale i koláče a další dezerty mohou mít mnoho zajímavých podob. Slavnostním vánočním moučníkem mohou být plněná pečená jablíčka. Chuť jablek dobře doplňuje skořice, ořechy, rozinky nebo kyselejší brusinkový či rybízový džem.

Syrová jablka jsou vhodná do salátů, kombinovat se dají téměř s čímkoliv. Ze sladkých jídel se bez jablek neobejde žemlovka, chutnají s nimi i knedlíky a nákypy. A nemusíte se ani bát péct je nebo dusit s masem. Sušená jablka jsou pochoutkou, která nahradí méně zdravé sladkosti.

Jablka jsou dobrým zdrojem vitaminu C a obsahují celou řadu minerálů. Fruktóza, jednoduchý ovocný cukr, se vstřebává pomalu, takže pomáhá udržet stálou hladinu cukru v krvi. Syrová jablka se používají při zácpě, dušená zase proti průjmu. Ovoce působí močopudně, proti ledvinovým kamenům, podporuje trávení amá ještě celou řadu dalších pozitivních účinků.

Nejzdravější je konzumovat jablka syrová, ale tepelně upravená nám zas mohou přinést neobvyklé chuťové zážitky. Zkuste o Vánocích některý z receptů.

Pečená plněná jablka

4 jablka, náplň 1: 4 lžíce brusinkového džemu, 2 lžíce sekaných mandlí, 2 lžičky másla; náplň 2: 1 banán, 4 lžíce sekaných vlašských ořechů, 2 lžičky cukru, 2 lžíce smetany

Z jablka (se slupkou nebo oloupaného) odstraníme jádřinec, můžeme ještě trochu vydlabat. (Můžeme také nejdříve horní část jablka se stopkou seříznout, pak jí jablko zas přikrýt.) Naplníme některou z náplní, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, až jsou jablka částečně měkká. Pocukrujeme a podáváme teplá. Varianta: Oloupaná naplněná jablka ještě obalíme ve škrobu a pak v tuhém sněhu z bílků s cukrem. Zvolna upečeme.

Irský bramborový koláč

1 hrnek studených rozmačkaných brambor, 1 hrnek hladké mouky, 1/4 hrnku pískového cukru, 1/2 lžičky kypřicího prášku, 3 velká jablka, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 lžíce medu, 1 lžíce pískového cukru

Z brambor, mouky, cukru a prášku vypracujeme vařečkou tuhé těsto. Na 30 minut ho dáme do chladničky. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky. Koláčovou formu o průměru 20 cm vytřeme tukem. Těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme placky o něco větší než je forma. Těstem vyložíme dno a boky formy. Poklademe plátky jablek, posypeme skořicí a pokapeme medem. Překryjeme druhou plackou těsta, okraje obou spojíme. Do koláče uděláme tři hluboké zářezy, aby mohla unikat pára. Povrch potřeme vodou a posypeme cukrem. Pečeme 30 až 40 minut do zlatova. Podáváme teplé se šlehačkou.

Tatin z Francie

8 – 10 jablek, 1 citron, 120 g másla, 5 lžic cukru, skořice, hrst sekaných vlašských ořechů, listové těsto

Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zalijeme šťávou z citronu. V koláčové formě rozpustíme máslo, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme jablka, skořici, ořechy a podusíme. Z těsta vyválíme plát ve velikosti formy a položíme ho na jablka. V horké troubě upečeme do zlatova. Pak koláč propíchneme několikrát špejlí a vlažný překlopíme na rovný tác. Zdobíme šlehačkou s popraškem skořice nebo mletých ořechů.

Jablečno-zelný salát

2 jablka, 250 g kysaného zelí, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžíce sekaného libečku, špetka cukru

Zelí vymačkáme a pokrájíme. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, na hrubo nastrouhaná jablka, libeček. Zakapeme olejem a promícháme, podle chuti přisladíme. Necháme chvíli v chladničce odležet.

Jablkový nákyp

4 velká jablka, 60 g tuku, 100 g pískového cukru, 3 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 100 g ovesných vloček, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku, asi 2 dl mléka, tuk a mouka na formu

Oloupaná jablka nastrouháme na plátky. Tvaroh utřeme s polovinou cukru, pak přidáme žloutky. Zředíme mlékem, do něhož jsme půl hodiny předtím rozmíchali pudinkový prášek a vločky. Přidáme jablka. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterého jsme zašlehali zbylý cukr. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Nákyp podáváme teplý, pocukrovaný nebo přelitý rozpuštěným teplým ovocným džemem.

Brambory zapečené s jablky

500 g brambor, 2 – 3 velká kyselá jablka, 1/4 l mléka, 200 g sladké smetany, 1lžíce másla, mletý bílý pepř, sůl

Oloupané brambory a jablka nakrájíme na plátky. Do zapékací formy klademe šupinovitě střídavě plátky brambor a jablek. Osolíme a opepříme. Zalijeme mlékem se smetanou, na povrch dáme kousky másla. Pečeme na střední příčce trouby při 200 °C asi 45 minut, až jsou brambory měkké a povrch do zlatova. Podáváme se salátem nebo jako přílohu k masu.

Kuřecí kari s jablky

2 lžíce oleje, 500 g kuřecího masa, 2 lžíce mouky, 1lžička kari koření, 10 šalotek, 2 stroužky česneku, 2 jablka, 1/2 ananasu, 1/2 hrnku rozinek, 1lžíce medu, 150ml kuřecího vývaru, 1lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíce pálivé kari pasty, 100 g zakysané smetany

Maso nakrájíme na kostičky a obalíme v mouce s kari. Za stálého míchání osmahneme na tuku (asi 4 minuty). Přendáme do hlubokého kastrolu. Na pánvi zvolna opečeme na hrubo nakrájené šalotky, na kostky pokrájená jablka a ananas, prolisovaný česnek a rozinky. Přidáme med, vývar, worcester, kari pastu. Osolíme a opepříme. Omáčkou přelijeme maso v kastrolu, přikryjeme pokličkou a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C zhruba hodinu. Pak vmícháme smetanu a ještě na 10 minut dáme do trouby. Podáváme s rýží.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: PROFIMEDIA.CZ

Jablíčka jako malovaná