Letní pohoštění

Rubrika: Recepty

Letní pohoštění

Doba dovolených je i časem rodinných a přátelských setkávání. Překvapte své hosty chutným letním pohoštěním.

Klétu patří příprava jídla venku na ohni – jen špekáčky napíchnuté na klacku a opékané nad ohníčkem vyměnila většina chalupářů za grilování masa a zeleniny na nejrůznějších druzích grilů. Grilováním se dá připravit spousta chuťově vynikajících jídel, jak z plátků masa nebo z kousků napíchnutých na jehlách, tak z masa mletého, z ryb či ze zeleniny. K obohacení jejich chuti můžeme použít kromě koření i různé marinády nebo grilovací omáčky a dresinky. Z nových grilovacích omáček můžete vyzkoušet třeba lehce pikantní Chunky Salsa s chutí mexické kuchyně nebo Kari & ananas, nabízející orientální kombinaci sladkého s pikantním, obě od Hellmann’s.
Z jiného soudku jsou pokrmy, jejichž hlavní surovinou jsou sýry – pikantní zrající Romadur a lehký tvarohový Cottage. Můžete se přesvědčit, že se z nich dají připravit jak hlavní jídla, tak pomazánky i osvěžující a dietní moučníky. Příprava je většinou jednoduchá a náklady poměrně nízké.
Rozhodně nezapomeneme na saláty, které mohou doplňovat (nebo nahrazovat) každý oběd i večeři. Široký výběr zeleniny a ovoce umožňuje nesčetně salátových variant. Jednu méně typickou vám nabízíme. *

Pomazánka z Romaduru

3 balení zrajícího sýra Romadur, 1 Jihočeské pomazánkové máslo bez příchuti, 4 trojúhelníčky taveného sýra extra smetanového Lipna, 1 cibule, trochu piva, mletý černý pepř, pažitka nebo petržel na ozdobu

Romadur rozmačkáme vidličkou nebo nahrubo nastrouháme, promícháme s pomazánkovým máslem, taveným sýrem a s drobně nakrájenou cibulí. Podle chuti naředíme pivem a opepříme. Necháme do druhého dne uležet v chladničce. Pak mažeme na čerstvý chléb, bagetu či ciabattu. Zapíjíme pivem nebo vychlazeným podmáslím.

Jihočeské zapečené brambory

1 kg brambor, 1 větší cibule, 2 – 3 Romadury, 100 g slaniny, 1/2 l smetany, 2 – 3 vejce, 3 lžíce kremžské hořčice, snítka petrželky na ozdobu, mletý černý pepř, sladká mletá paprika, muškátový oříšek, sůl, sádlo na vymazání pekáče

Na kostičky nakrájenou slaninu a cibulku osmahneme. Do vymazaného pekáče nasypeme směs pokrájených brambor, cibule se slaninou a kousků Romaduru. V míse smícháme smetanu s vejci, hořčicí a kořením (podle chuti). Směsí zalijeme brambory a promícháme. Přiklopené pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Když jsou brambory poloměkké, pekáč odklopíme a dopečeme.

Plněné krůtí košíčky s houbami

600 g krůtích prsou, sůl, pepř, olivový olej, 2 kelímky Jihočeského Cottage bez příchuti, 20 g másla, 120 g hub, 100 g jarní cibulky, několik lístků šalvěje

Maso nakrájíme na centimetrové plátky, z obou stran potřeme olejem, osolíme a opepříme. Každý plátek vložíme do formičky na pečení muffinů, předehřejeme troubu na 200 °C a pečeme 15 až 20 minut. Mezitím nakrájíme jarní cibulku, zpěníme ji na másle, přidáme pokrájené houby, šalvějové lístky a orestujeme. Pak sundáme z plotny a vmícháme sýr Cottage. Osolíme a opepříme. Houbovo-sýrovou směsí naplníme masové košíčky. Podáváme s vařenými nebo opečenými bramborami.

Grilované zeleninové plátky

1 cuketa, 1 lilek, 3 stroužky česneku, olivový olej, 1 lžíce posekané bazalky, 2 kelímky Jihočeského Cottage bez příchuti

Cuketu a oloupaný lilek nakrájíme podélně na centimetr silné plátky. Rozložené posolíme a necháme alespoň 20 minut „vypotit“. Pak zeleninu osušíme a potřeme marinádou z oleje, prolisovaného česneku a třetiny bazalky. Chvíli necháme marinovat a potom grilujeme z obou stran. Grilované plátky stočíme, spojíme špejlí nebo párátkem a naplníme sýrem Cottage ochuceným pepřem a zbylou bazalkou. Vhodnou přílohou jsou nasucho opečené plátky pečiva.

Salát s pomerančem

polovina hlávky červeného zelí, 2 pomeranče, 2 lžíce ořechového nebo jiného oleje, 2 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce medu, sůl, pepř, vlašské ořechy na ozdobu

Zelí nakrájíme na nudličky a krátce spaříme. Pokapeme olejem a necháme stát aspoň 20 minut. Pak přimícháme na kostičky nakrájené pomeranče, ocet, med a koření. V miskách zdobíme ořechy.

Osvěžující limetky

8 limetek, 3 kiwi, 50 g moučkového cukru, 2 kelímky Jihočeského Cottage bez příchuti, lístky máty na ozdobu

Limetky omyjeme, jejich vršek nebo bok seřízneme tak, abychom se dostali na dužinu. Tu vydlabeme a vzniklý pohárek ještě jednou omyjeme a dáme do lednice vychladit. Dužinu zbavíme tvrdých blan a nakrájíme ji na malé kousky. Kiwi oloupeme a také nakrájíme. Cottage dáme do sítka a propláchneme studenou vodou, aby zůstaly jen kuličky sýra. Smícháme nakrájené limetky, kiwi (pár kousků si necháme na ozdobu) a kuličky Cottage, osladíme cukrem, lehce promícháme a dáme vychladit. Směsí naplníme pohárky z limetek, ozdobíme kouskem kiwi a lístečky máty.

IVA TVRZOVÁ, FOTO: ARCHIV FIREM

 

Letní pohoštění