U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

KUŘE 6x JINAK

Kategorie: Kuchyně | Autor: IVA TVRZOVÁ

SNAD ŽÁDNÉ JINÉ MASO NENABÍZÍ TOLIK RŮZNORODÝCH MOŽNOSTÍ KUCHYŇSKÝCH ÚPRAV JAKO KUŘECÍ.

Díky malému množství tuku je dietní, zvláště pokud jej zbavíme kůže, lehce stravitelné, a proto vhodné i pro nemocné a rekonvalescenty. Jeho jemnou chuť lze zvýraznit nejrůznějším kořením, doplňovat zeleninou, ovocem, ořechy, podávat s omáčkou, nádivkou – kuřecí maso snese i ty nejodvážnější experimenty! Jeho tepelná úprava je rychlá, na osmažení malých kousků postačí i pár minut. Bílé kuřecí maso můžeme vařit, dusit, smažit, péct, zapékat, grilovat, nadívat, připravovat z něj jídla teplá i studená, slaná, sladká, kyselá, dietní i ostře kořeněná. Hodí se k němu všechny přílohy, na které si vzpomeneme. Pochutnat si můžeme na kuřecí polévce, předkrmu i hlavním chodu. Kuře může být tím hlavním na talíři, nebo jím jen obohatíme zeleninový salát, který v létě nahradí hlavní chod oběda nebo bude lehčí večeří.

STUDENÉ KUŘE S MAJONÉZOU

900 g kuřecího masa, 120 g anglické slaniny v celku, 12 šalotek, 2 stroužky česneku, 300 g majonézy, 1 lžíce medu, 90 g hroznového vína, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce kari koření, 1 lžíce petrželky, pepř 6 porcí

Maso a slaninu nakrájené na kostky, nasekanou šalotku, utřený česnek a kari osmahneme na oleji. Zmírníme oheň a 15 minut dusíme. Přendáme do mísy a necháme vychladnout, pak opepříme. Smícháme majonézu s medem a nasekanou petrželkou a spolu s vínem, pokrájeným na čtvrtky, přidáme k masu a dobře promícháme. Podáváme s pečivem.

CÍSAŘSKÝ ŠPÍZ

200 g kuřecích prsíček, 150 g zmrazené Císařské zeleninové směsi Bonduelle (nebo čerstvé či mražené růžičky brokolice, květáku a plátky mrkve), 50 g plátkového sýru typu eidam, olej, sůl, oblíbené koření (paprika, pepř, grilovací apod.) 3 porce

Zeleninu necháme pomalu rozmrazit. Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a okořeníme. Napícháme střídavě se zeleninou na jehly. Potřeme olejem, poklademe plátky sýra a v troubě při 160 °C zapečeme – asi 20 minut. Jako příloha se hodí brambory, rýže nebo kuskus.

INDIANA S KUŘECÍM MASEM

200 g kuřecího masa, 850 g (2 konzervy) sterilované Indiany – fazolí v pikantní omáčce Bonduelle, olej, sůl, pepř, kari koření 4 porce

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky. Osolíme, okořeníme a opečeme na oleji. Z konzervy přidáme sterilované fazole s omáčkou Indiana a provaříme. Podle zvyklosti dochutíme solí a pepřem, případně dalším kořením. Podáváme například s rýží.

EXOTICKÉ KUŘE S JOGURTEM

1 kuře, 200 ml bílého jogurtu, 50 g plísňového sýra (Niva), 2 lžíce kečupu nebo rajského protlaku, 1 červená paprika, stroužek česneku, 100 ml drůbežího vývaru z kostky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř 4-6 porcí

Kuře rozporcujeme asi na 12 dílů, osolíme, opepříme a usmažíme na oleji. Maso přendáme do kastrolu a uchováme v teple. Do šťávy přidáme kečup, utřený česnek a rozdrobený nebo nastrouhaný sýr, dolijeme vývarem a vaříme. Pak vložíme na tenké proužky nakrájenou papriku, dusíme 5 minut, vlijeme jogurt a vaříme ještě dalších 10 minut. Ochutnáme a případně osolíme a opepříme. Omáčkou přelijeme porce kuřete na talíři. Podáváme s rýží, bramborem nebo knedlíkem, ale chutná i s chlebem.

KUŘE PEČENÉ NA ZELÍ

1 kuře, 4 – 6 plátků anglické slaniny, 500 g kysaného zelí, 1 cibule, po půl lžičce koriandru a hořčičných semínek (nemusí být), špetka cukru, sladká a pálivá paprika, sůl 4-6 porcí

Kuře rozdělíme na porce (můžeme je zbavit největších kostí). Osolíme, opaprikujeme, zabalíme do plátků slaniny a spíchneme jehlou či párátkem. Na dno pekáče rozložíme zelí, promíchané s cukrem a kořením, a poklademe kolečky cibule. Na ně položíme balíčky kuřete. Pečeme v troubě 30 – 45 minut do zlatova, podle potřeby podléváme vývarem, bílým vínem nebo vodou. Jako příloha jsou vhodné brambory i houskový či bramborový knedlík.

TURECKÝ PILAF

1 kuře, 2 šálky rýže, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce nakrájených mandlí, 3 – 4 šálky vývaru, 3 lžíce oleje, 1 lžíce petrželky, 1 lžíce estragonu nebo máty (lze vynechat), 2 bobkové listy, 3 hřebíčky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 – 2 čerstvé pálivé papričky, lžička cukru, lžička kari, sůl 6 porcí

Kuře uvaříme s bylinkami a bobkovým listem v osolené vodě. Propranou a oschlou rýži opečeme na 2 lžících oleje, zalijeme vývarem, přidáme rozinky, koření, sůl. Na jedné lžíci oleje opečeme vykostěné a na kousky nakrájené maso společně s mandlemi pokrájenými na hrubo, s kari a cukrem. Smícháme s rýží. Pokrm má být nasládlý a ostrý.

Císařský špíz a Indianu s kuřetem připravil Albert Hauptmann z Bonduelle, viz www.bonduelle.cz

BUDE ZIMA, BUDE MRÁZ…

TIP!

… a to chce něco teplého pro zahřátí. Dětem uvaříme čaj s citronem, my dospělí si připravíme třeba svařené víno nebo horký punč. Aby byl nápoj rychle na stole, použijeme už namíchané kořenicí směsi od Avokáda, jež dají horkým nápojům tu správnou chuť a vůni.

Pro ty, kterým v nápoji nevadí plovoucí kousky koření, je tu Svařák – směs drceného koření (skořice, hřebíček) a citronové kůry. Sáček ochutí 2 litry červeného vína. K dochucení nejen vína, ale i grogu, punče nebo čaje, je určena plně rozpustná směs Svařené víno, obsahující jemný cukr s přírodně aromatickými přísadami. S rozpustnou směsí Punč ochutíme nejen tento lahodný nápoj, ale i grog, čaj apod. Sáček obsahuje směs cukru s aromatickými přísadami. Na sáčcích najdete i recepty.

Tyto směsi na přípravu horkých nápojů koupíte ve značkových prodejnách Avokádo nebo v prodejnách Kaufland a Globus za 15 Kč . www.avokado.cz

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO: BONDUELLE

KUŘE 6x JINAK