Krása smaltovaného nádobí

Smaltované hrnce a rendlíky, které mnozí z nás pamatují z let dávno minulých, vyvolávají řadu milých vzpomínek. A mnoho hospodyněk na ně nedá dopustit dodnes.

Technologie smaltování lidstvo zná už od starověku, kdy se rozšířila ze zemí dálného východu. S její pomocí se zdobily především šperky. Jako povrchová úprava kovů pro běžnou potřebu se ale začala používat až na konci 19. století. Nejdříve se jí opatřovaly nádoby na vodu, později i kbelíky, vany a kuchyňské nádobí a náčiní. Díky smaltovanému povrchu nádoby odolávaly rzi. Oproti dříve používaným keramickým hrncům byly lehké a praktické, a tak jejich obliba rychle rostla.

Co je vlastně smalt?

Hladký smaltovaný povrch se vytváří nanášením skloviny v podobě prášku nebo v tekuté formě, která se následně vypálí při teplotě dosahující až 950 °C. Tím se křemičitý prášek roztaví a na kovovém povrchu vytvoří hladkou odolnou vrstvu, jejíž vlastnosti se podobají sklu.
Smalt může mít spoustu odstínů a na jeho povrch lze nanášet různé vzory či barevné kombinace. Toho výrobci rádi využívají a vznikají opravdu krásné kousky. Staré smaltované nádobí v modré barvě se dokonce stalo žádaným sběratelským artiklem a zdobí interiér nejedné chalupy jako připomínka idylických starých časů.

Třešňově červená konvička zazáří v kuchyni jako šperk. 2 679 Kč (Le Creuset)

Tradiční výbava

Smaltované nádobí po dlouhou dobu kralovalo kuchyním našich babiček a maminek, v mnohých domácnostech se používá dodnes. Dobré jméno si vysloužilo hlavně pro svou odolnost, snadnou údržbu a zdravotní nezávadnost. Jeho vlastnosti jsou prověřeny dlouhými léty a nese v sobě i hodnotu našich tradic.

Při správné péči slouží desetiletí

Smalt toho vydrží hodně. Snese vysoké teploty i působení kyselin. Jediným slabým místem je jeho křehkost, takže se při neopatrném zacházení se povrch může odštípnout nebo prasknout. Na jeho čištění bychom neměli používat ani agresivní čisticí prostředky s abrazivní složkou, které by postupně mohly vést ke ztrátě lesku a zdrsnění povrchu.

Smalt často zdobí různé dekory. Cena od 230 Kč (Sfinx)

Dobré rady

  • Pokud se nám náhodou něco připálí, nejprve do hrnce nalijeme teplotu vodu, necháme odmočit a až poté vydrhneme umělohmotnou drátěnkou nebo kartáčkem.
  • Při mytí abrazivními čistícími prostředky smalt ztrácí lesk. Zhrublý povrch je pak náchylnější k tvorbě skvrn. Ty lze vyčistit pomocí citronové šťávy se solí.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Archiv firem

Krása smaltovaného nádobí