U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Cukr není náš kamarád

Kategorie: Volný čas | Autor: rb podle Pramenů zdraví

Neuplynulo moc času od chvíle, kdy jsme vyklepali vanilkový cukr z krabic, v němž bylo uloženo vánoční cukroví, zanedlouho začnou některé hospodyňky přemýšlet o tom, že si velikonočního beránka s cukrovou polevou a očky z rozinek vyrobí letos samy… a mezi tím se peče na neděli, kupují sušenky pro hosty, klábosí nad větrníky s přítelkyněmi a večer ujídá čokoláda, protože po mizerném dni plném stresu si přece musíme dopřát něco sladkého.

Připočítáme-li k tomu cukr, který zmizí v našich čajích, kávách, popřípadě skrytě číhá v nápojích i pokrmech, bylo by to za den pěkných pár kostek cukru. V Yuchi Pines Institute ve Spojených státech měří výzkumníci jeho množství na lžičky. Zjistili, že průměrný Američan (včetně dětí) spotřebuje 42 čajových lžiček cukru denně. Modelky a další mediálně známé osobnosti bezpochyby méně, ostatní to doženou. Kdyby tuto pochutinu konzumovali v přirozené formě, znamenalo by to sežvýkat denně v průměru 27 metrů cukrové třtiny. Hrůza! S ohledem na procento obézních jedinců v naší populaci (55 % žen a 50 % mužů) je ovšem jasné, že i náš třtinový zákusek je pěkně dlouhý. Nevíme, zda nejde o údaje ryze zámořské, ale vycházíme-li i v tomto případě z učebních podkladů pro žáky zmíněného institutu, je v jedné běžné žvýkačce půl lžičky cukru, lžíce džemu obsahuje tři, dvě půlky broskve z kompotu tři a půl, šálek kakaa čtyři, kopeček zmrzliny asi pět čajových lžiček cukru a třetinka litru coca-coly šestnáct kostek. Vysoký příjem rafinovaného bílého cukru, s jehož kyselou reakcí se náš organizmus namáhavě vyrovnává, má vedle tloustnutí za následek také zvyšování hladiny séra lipoproteinu. To je zrovna tak špatné, ne-li horší, než vysoká hladina cholesterolu při rozvoji srdečního onemocnění. Vysoká spotřeba cukru se dává do spojitosti se vznikem zubních kazů, žlučníkovými problémy, cukrovkou, akné, špatným zažíváním a dalšími problémy. Výrazně sladká jídla způsobují poruchy žaludku, vyvolávají u lidí, kteří je často konzumují, netrpělivost a podrážděnost a jsou návyková. To jsou fakta, která jsme schopni pochopit, mnozí navíc mohou potvrdit, že jsou pravdivá. Málokdo však ví o tom, že vysoká konzumace cukru snižuje i naši odolnost proti nemocem. Má totiž neblahý vliv na práci bílých krvinek, které se v našem těle chovají jako policie, objeví-li se nějaká bakteriální infekce. Pokud ovšem vzroste hladina krevního cukru, stávají se tyto krvinky pomalými a línými. A velkému množství bakterií se tak podaří přežít!Samozřejmě se přes všechny výzkumy a pálení žáhy sladkostí nevzdáme. Ale stačí troška pro radost; v tomto případě skutečně platí, že všeho moc škodí.

Účinek různých dávek cukru na schopnost bílých krvinek ničit bakterie (u průměrného dospělého člověka)

I. Počet zkonzumovaných čajových lžiček cukru

II. Počet bakterií zničených každou bílou krvinkou za 30 minut

III. Procento, o které se sníží schopnost bílých krvinek ničit bakterie

I.    0   6   12   18   24

II.   14   10   5,5   2   1

III.   0   25   60   85   92

Cukr není náš kamarád