U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

ABECEDA VITAMINŮ

Kategorie: Zdraví | Autor: PETR PETŘÍČEK

Zvířata si vyrobí vitamin C sama, proto jsou odolnější proti virům, rakovině, infarktům a jiným chorobám. My však musíme pro své zdraví céčko i ostatní vitaminy svému tělu vědomě dodávat.

Každý vitamin má pro náš organizmus specifický význam, některý bychom měli mít ve větším množství, jiný v menším, ale pro udržení a posílení svého zdraví potřebujeme všechny.

Studna mládí

Na začátku naší abecedy je Vitamin A, retinol, přezdívaný někdy „studna mládí“. Je důležitý pro zrakovou schopnost, stálou obnovu buněk, svěží kůži, zdravé sliznice, obranu proti bakteriím a virům, ochranu kůže před poškozením vlivem životního prostředí a sluněním. Najdeme ho v játrech, mrkvi, špenátu, kapustě, dýni, rajčatech, meruňkách, paprice, vaječném žloutku či másle. Pokud nám chybí, poznáme to podle následujících příznaků: šeroslepost, lámavé nehty, vysušené vlasy, kožní vyrážka, nedostatek chuti či časté infekce.

Duševní sprcha

Vitamin B1, thiamin je důležitý pro to, abychom dokázali získat energii ze sacharidů. Ovlivňuje srdeční funkci i zdravý nervový systém a jak už mezititulek vypovídá, je důležitý pro naši duševní svěžest. Možná je trochu překvapením, že se skrývá i ve vepřovém mase, kromě toho v obilovinách, ořechách, semenech, zelenině, bramborách, játrech či luštěninách. Při jeho nedostatku můžeme mít problémy s koncentrací, svalové křeče, pocit únavy a deprese.

Kulturista

Vitamin B2, riboflavin je odpovědný za tvorbu svalů a také produkci stresových hormonů neboli adrenalinu. Je důležitý pro látkovou přeměnu tuků a bílkovin, pro hospodaření s energií, dýchání buněk a zdravou kůži. Riboflavin je obsažen v mořských rybách, ale také játrech, kuřeti, vejcích, mléku, ořechách, salátu a celozrnných obilovinách. Symptomy při jeho nedostatku se projeví pouze v případě podvýživy nebo bezmléčné stravy a jsou jimi pálení očí, trhliny v ústních koutcích, na rtech, šupinatá kůže.

Garant dobrých nervů

Vitamin B3, niacin je nezbytný pro zdravý nervový systém, přípravu energie, tvorbu a odbourávání tuků a bílkovin, metabolizmus mozku či kapacitu kyslíku v krvi. Obsahuje jej libové maso, ryby, drůbež, zelenina, pšeničné klíčky a ořechy. Jeho nedostatek znamená pocuchané nervy, dráždivost, nechutenství a dokonce i průjem.

Kožní balzám

Vitamin B5, kyselina pantothenová je nezbytná pro tvorbu koenzymu A, profylaxi zánětů, produkci antistresových hormonů, hospodaření s energií, odbourávání tuků, zdravou kůži a vlasy. Obsahují jej vnitřnosti, luštěniny, zrno, vaječný žloutek, zelenina či mléko. Pokud se nám nedostává, může dojít k poškození kůže, špatnému hojení ran, vypadávání vlasů nebo jejich předčasnému šedivění, hluchotě a slabé schopnosti učení.

Všestranný pomocník

Další z vitaminů B je B6, pyridoxin, který je důležitý pro tvorbu aminokyselin, krvetvorbu, imunitní systém, hladinu krevního cukru, žaludeční kyselinu, hospodaření s vodou, práci nervů a rovnováhu sodíku a draslíku. Obsahují jej mimo jiné pivní kvasnice, avokádo, banány, luštěniny, ale i játra, anebo pšeničné klíčky a jeho nedostatek znamená depresivní podráždění, vypadávání vlasů, poruchy krevního oběhu, trhliny v koutcích úst anebo svalovou slabost.

Dozorce růstu

Vitamin B9, kyselina listová se hlavně vyskytuje v zelených listech. Pro naše potřeby je důležitá zeleně zbarvená zelenina, například brokolice a salát. Kyselinu listovou potřebujeme spolu s vitaminem B12 při krvetvorbě, a pro správný růst a vývoj plodu. Nachází se také v játrech, kvasnicích, ořechách a luštěninách. Její nedostatek se projeví únavou, poruchou růstu a krvetvorby.

Krevní kúra

Vitamin B12, poslední z dlouhé řády béčkových vitaminů, je důležitý pro krvetvorbu, růst, náladu, silné nervy, duševní svěžest, energetickou látkovou přeměnu, stavbu kostí a podobné fundamentální věci. V základních surovinách je obsažen: v masu, mléku, sýru, vejcích, játrech, kvasnicích. Jeho nedostatek způsobuje anémii, poškození sliznic, únavu či deprese.

Tělesný strážce

Vitamin C je nejznámější a nejpopulárnější z vitaminů, který má na starosti obranu proti nemocem, dýchání buněk, využití železa, stabilní psychiku, zuby a dásně, snížení a udržení váhy, vyhlazení vrásek a ochranu před předčasným stárnutím. Nejvíce je obsažen v šípkách, dále v citrusových plodech i dalším čerstvém ovoci, salátu, zelenině a dokonce i bramborách a sojových bobech. Zatímco množství denní potřeby u jiných vitaminů se počítá v miligramech, doporučená denní dávka vitaminu C činí až 3 gramy. Abychom si představili systém, kterým vitaminy v těle fungují, měli bychom vědět, že vnikne-li do těla virus, zaktivizují se ochranné buňky, které obsahují 200krát tolik vitaminu C než normální buňky. Jeho nedostatek způsobuje nachlazení, ale také špatné dásně, křečové žíly, hemoroidy, poruchy spánku.

Kostní policie

Vitamin D, kalciferol je důležitý zejména pro stavbu kostí, pevné zuby, svalovou práci, zklidnění nervů či imunitní systém. Obsažený je ve žloutku, játrech, mořských rybách, mléce, avokádu a houbách. Rachitida u dětí či měknutí kostí anebo vypadávání zubů mohou být důsledkem právě nedostatku vitaminu D.

Ochranný štít

Vitamin E, tokoferol ochraňuje buňky a tělesné substance před volnými radikály, podporuje mladistvost buněk, hladké cévní stěny, funkční pohlavní orgány a svalovou sílu. Prý se osvědčuje i při únavě v lásce. Ani tento vitamin nehledejme v zázračných substancích, ale v docela obyčejném vaječném žloutku anebo za studena lisovaných olejích, semenech, oříškách a listové zeleni. Nedostatek způsobuje klasickou únavu a stařecké skvrny, ale třeba i neplodnost.

Přítel trávení

Vitamin H, biotin je nutný pro dobrý stav pokožky a je nezbytný pro správný vývoj a funkci organizmu. Nedostatek biotinu způsobuje nechutenství, zvracení a dermatologické problémy. Větší množství biotinu potřebují alkoholici, lidé s nemocemi trávicího traktu a lidé s dlouhodobou lékovou terapií. Nejbohatšími zdroji jsou droždí, játra a ledviny, obsahují jej také vaječný žloutek, sója, ořechy a cereálie.

Ranhojič

Vitamin K má zvlášť pozoruhodné úkoly: srážlivost krve, hojení ran, metabolizmus kostí, vitalitu a vysoký věk. Nalezneme ho v podobných pochutinách jako o odstavec výše, navíc jej obsahují i ovesné vločky anebo třeba rajčata. Jeho nedostatek způsobuje krvácející, špatně se hojící rány, krvácení z dásní i nosu, menstruační potíže.

KOLIK VITAMINŮ POTŘEBUJEME?

Poznatek, že člověk si vitamin C nedokáže sám v těle vyrábět, vedla některé vědce k závěru, že neschopnost přirozené produkce vitaminu C je genetický defekt, a následně k hypotéze, že pokud by se jeho hladina u člověka vyrovnala s hladinou u zvířat, vedlo by to ke zlepšení jeho celkového zdravotního stavu. K hlavním propagátorům užívání vysokých dávek vitaminu C i ostatních vitaminů patřil například zakladatel orthomolekulární medicíny (nauka zabývající se buněčnou výživou), dvojnásobný držitel Nobelovy ceny C. L. Pauling. Tvrdil, že vitamin C je lékem na všechno – od nachlazení po rakovinu. Na sklonku svého dlouhého života (dožil se 93 let) užíval denně dávky 12 000 mg vitaminu C a toto množství dokonce zvyšoval na 40000 mg v době, kdy u sebe pozoroval příznaky nachlazení (doporučená denní dávka je přitom pouhých 75 mg).

Z tabulky je zřejmý „propastný rozdíl“ doporučené denní dávky vitaminů pro dospělého člověka mezi oficiálními výživovými doporučeními a doporučeními alternativních směrů, konkrétně orthomolekulární medicíny:

DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA

VITAMIN OFICIÁLNÍ (DGE*) DOPORUČENÍ NOVĚ (PROKÁZANÁ NEOFICIÁLNÍ) DÁVKA

Vitamin A 1,0 mg 7,5 mg

Vitamin B1 1,6 mg 300 mg (= 187x více)

Vitamin B2 1,8 mg 1000 mg (= 555x více)

Niacin (B3) 18,0 mg 1000 mg

Kyselina pantotenová (B5) 6,0 mg 10000 mg

Vitamin B6 2,0 mg 200 mg (= 100x více)

Kyselina listová B9 0,3 mg 400 mg

Vitamin B12 3,0 (mikrog**) 1000 mikrog (= 333x více)

Vitamin C 75,0 mg 1,5 g (= 20x více)

Vitamin D 5,0 mikrog 25-50 mikrog

Vitamin E 12,0 mg 800 mg (= 66x více)

Vitamin H 0,1 mg 140 mg

Vitamin K 80,0 mikrog 4000 mikrog

*) Deutschen Gesellschaft für Ernährung. (Německá společnost pro výživu)

mikrog**) 1mg=1000 mikrog

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO: JITKA ČEŘOVSKÁ A ARCHIV

ABECEDA VITAMINŮ