U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

KDE ROSTE NEJZDRAVĚJŠÍ ZELENINA

Kategorie: Volný čas | Autor: Pavla Hobstová

Prodám vše, co stačím vypěstovat, říká ekofarmář z Vysočiny

“Ale na Barrandov nejezdím jen prodávat. Pražský biojarmark má pro mne spíš jiný význam. Pokaždé si tam domluvím obchody na dlouho dopředu. A také mám rád tu pěknou společenskou událost, setkání s přáteli,” říká usměvavý sedlák.

Brněnský jarmark ve středu města – na Zelném rynku – je podle něj jiný. Tam je kontraktů méně, je nutné se víc soustředit na prodej. U stánků na náměstí nakupují všichni. I ti, kteří o biopotravinách neslyšeli. V Praze je akce naopak velmi komorní. Na terasy nad Vltavou přijíždějí opravdoví nadšenci: vzájemně si vymění zkušenosti, vzájemně si pomohou a nakonec vše společně oslaví u láhve vína zrozeného jen ekologickými postupy. Obchody a přátelství, které vystavovatelé v Praze navážou, jsou trvalejší.

Tvrdí, že to nejde

Aleš Horák již deset let ekologicky hospodaří na polích kolem svého rodného domu v Lesoňovicích nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. Obhospodařuje na 30 hektarů polí, které leží u lesa a ve stráni stejně jako ves. Jeho dům sousedí se statkem rodičů. Na hornaté Vysočině je ekofarem více než v rovině jižní Moravy. “Zemědělci z jihu mi tvrdí, že u nich bez hnojiv a pesticidů farmařit nelze, protože je tam moc teplo. Mají předsudky, ale ve skutečnosti nechtějí,” směje se štíhlý muž. Sám začal hospodařit hned poté, co dostudoval vysokou zemědělskou školu, obor mechanizace. “Kdybych ale o zemědělství věděl víc, asi bych se bál do toho jít. Uvěřil bych těm, kteří tvrdí, že zemědělství bez chemie je nesmysl.” A vzpomíná: “Naši vlastně také sedlačili bez velké chemie, tady na Vysočině nevládla žádná velká družstva. Nejsou tu velké lány, ale kamenitá políčka a meze. Jezeďáci o ně neměli velký zájem, takže tradiční způsob nikdo nepřerušil.”

Zelenina po internetu

Farma leží v překrásném, ale drsném kraji, kde jaro nastupuje o měsíc později. Aleš Horák pěstuje převážně brambory, které jsou na Vysočině tradičním produktem, a také zeleninu. Jeho kamenité a svažité pole je ve výšce 600 metrů nad mořem. Přestože brambory a zeleninu ošetřuje ručně, na všechno stačí téměř sám. O zvířata se stará sestra. Manželka pracuje mimo obor, učí v základní škole v Bystřici a studuje jazyky. Farmář pěstuje především místní odrůdy, ostatně jiné by na Vysočině ani dobře nerostly. Nerad vidí i zbytečný dovoz některých komodit z daleké ciziny. “Například pohanka se vozí do Čech z Číny a my ji zase posíláme do Němec…” vrtí hlavou. Kupce zde v místě bydliště nemá, lidé mají většinou své zahrádky, takže obchod se zeleninou v nedaleké Bystřici nekvetl. Zavřel jej a soustředil se na odběratele z města. “Mám okruh stálých zákazníků v Brně a v Praze. Vozím do obchodů zdravé výživy a některých supermarketů. Nepravidelně navážím zboží také do Klubu přátel ekofarem v Praze, kam pak chodí v určený den nakoupit více zákazníků. Na odbyt si nestěžuji, víc bych zatím ani nedokázal vyprodukovat. Prodám všechno, co stačím vypěstovat,” říká muž, který je zjevně v jednom kole, protože ze dvora jde k zákazníkům sedm druhů obilovin a 37 druhů zeleniny! Výčet všeho, co je k mání, zveřejňuje na webu farmy. A nádavkem něco ovoce – třešně letos ani nestačil otrhat. Zrály tak rychle, že jich nakonec zůstala většina na stromech.

Sedlák vegetarián

Aleš Horák patří k vyznavačům zdravé výživy již mnoho let. Přednášky na toto téma navštěvoval už v době studií. “Maso vůbec nejím, není to zdravé,” říká. Jeho životní styl a přátelství s lidmi podobného zaměření mu v začátku pomohly najít odbyt pro výrobky. “Dnes už mohu sám pomoci kolegům začátečníkům. Protože kupců mám sám dost, dám rád ostatním adresy farem, které leží blízko jejich domova,” dodává. Před lety nabízel turistům i pokojík k ubytování, ale na agroturistiku nakonec nestačil. Pokojík zůstal, a tak sem jezdí spíš přátelé z kruhů ekologických aktivistů. Pomohou na poli a za to mají ubytování a vegetariánskou stravu. Díky tomu, že za ekologické hospodaření dostává dotace, uživí se v posledních třech letech snadněji. Nejvíc pana Horáka mrzí, že ekozemědělství v Čechách nejede i ve velkém. Zdravá zelenina by podle něj měla putovat i do velkoobchodů, ale zatím se všecko odbývá v malém. Velkých ekologických farem je málo, stejně jako obchodů se zdravou výživou a většina obchodníků ještě není ochotna za kvalitnější potraviny zrozené bez chemie připlatit.

Dvoreček s Hvězdičkou

Stádo červenostrakatého skotu s kombinovanou užitkovostí se celý den pase, dojí se v dojírně ve stavení. Devět koz (z toho čtyři kůzlata) bydlí v chlívku na dvoře. Farmář je má spíš pro radost. Mazel je zejména Hvězdička. Rozšířit stádo a dělat kozí sýr na prodej ale nemá v úmyslu. “Je s tím moc práce a já nestíhám,” krčí rameny. “Tři kozy dojí, zbytek mléka vypijí kůzlata. Dostanu asi pět litrů mléka týdně, což dá tak kilogram sýra. Ten sníme sami. Nechci dělat víc. Zelenina mě uživí dobře a než bych se dostal jako sýrař na dobrou úroveň, to by trvalo dlouho a musel bych investovat do výrobny moc peněz. Byla by to spousta starostí a slabá návratnost.” Pokud jde o ni, asi by s ním organizátoři pražského jarmarku nesouhlasili – rok co rok se hostům po pár hodinách prodeje omlouvají, že kozích sýrů je prostě málo a došly…

Dovolená po italsku

Aleš Horák pracuje každý den tolik, kolik potřebuje jeho farma, v létě prý venku stráví i 16 hodin. Odpočine si v zimě, ale to je zase potřeba věnovat se domu. Dovolenou si však udělá: “Pojedu do ciziny na farmu. Pracovat,” směje se. Na internetu si vyhledal mezinárodní spolek ekofarmářů a bezplatných pomocníků na farmách. Patrně si vybere některý z italských statků. “Mohl bych se tak na dovolené ještě něco přiučit,” těší se zelinářský nezmar, jehož červené brambory, brukve všeho druhu a zejména mrkev včetně šťávy z ní už jsou u štamgastů pražského biojarmarku vyhlášené svou kvalitou. Pro ten letošní, s tajuplným podtitulem “Zaostřeno na Její Výsost Kozu!” přichystala paní Horáková i kozí pohádku, která tu bude mít premiéru! Budete při tom?

EKOFARMA BAUCIS

Lesoňovice 5

Bystřice nad Pernštejnem

28 ha, pěstování obilovin, luskovin, ovoce (jablka, třešně, višně, švestky), ořechů, zeleniny (většina druhů sezonní zeleniny, brambory). Prodej v obchodech zdravé výživy v Praze a Brně, na jarmarcích, ze dvora.

www.sweb.cz/ekofarma.Baucis

Foto – Aleš Horák ekologicky hospodaří na Vysočině již deset let

Foto – Hvězdička je mazlíkem Aleše Horáka

Foto – Výběr biozeleniny je bohatý

Foto – Roste i bez chemie, usmívá se ekofarmář

FOTO LEA A ČEŘ

KDE ROSTE NEJZDRAVĚJŠÍ ZELENINA