Podokenní izolace

Tepelněizolační parapetní profil spojí okno s podkladovým zdivem a zaručí dobrou izolaci rámu v místě, které jinak nelze dobře překrýt kontaktní izolací zateplovacího systému.

Podkladový či podokenní profil je poměrně jednoduchý montážní prvek, jehož užití však může přispět k výraznému snížení tepelných ztrát v jinak problematickém místě, kde k únikům tepla často dochází. Fakt, že jde o místo z hlediska tepelných úniků u stavebních otvorů nejrizikovější, přitom lidé často pomíjí.

Proti plísním

Speciální izolační prvek se do těchto míst montuje s cílem zabránit
studenému tepelnému mostu, tedy kondenzaci vodních par či poškození vnitřního parapetu. Profily nabízí v rámci svého zateplovacího systému například brněnská firma Propasiv. Uvádí, že správně vsazený tepelně izolační podkladní profil přeruší tepelný most v místě napojení parapetů na okno, zabrání prochladnutí dolní části okna a následné tvorbě plísní a dalších negativních projevů působení vlhkosti, což kromě jiného zvýší životnost otvorových výplní a okolních částí konstrukce.

Podkladový profil
Purenit je standardně dostupný
ve výškách 30, 80, 130, 180
a 230 mm (Vekra)

Vysoká nosnost

Podokenní profily lze objednat i u dalších výrobců a zpravidla se vyrábějí ze speciální izolační hmoty s vysokou nosností a nízkou objemovou stabilitou. Jsou dostupné v řadě rozměrů pro různé typy oken a prodávají se za ceny zhruba od dvou do čtyř set korun.
Montáž a izolaci okna pomocí podokenního profilu je možné použít u novostaveb i u rekonstrukcí. Profily navíc umožňují dosáhnout co nejnižší hodnotu lineárního činitele prostupu tepla požadovanou pro pasivní domy. Materiál, z nějž je prvek vyroben, je paropropustný a je možné jej využívat také u difúzně otevřených konstrukcí. Pokud je ale vyžadována nepropustnost pro vodní páru, lze použít z interiérové strany parotěsnou izolační pásku.

Montážní a přepravní

Někteří výrobci oken vybavují své produkty podokenními profily rovnou a pak tento konstrukční prvek zároveň chrání okenní rámy při transportu i při usazování do stavebního otvoru. Například podokenní profily Metal-Plast jsou vícekomorové plastové konstrukce s vysokou pevností a únosností, lze na ně usadit i ta nejtěžší okna. V základním provedení se dodávají bez výplně komorových dutin. Podle výrobce mají vynikající izolační schopnosti, což ještě umocní speciální pásky na vrcholu vnějších komor. Ty těsně přiléhají k rámu okna, což výrazně sníží prostup vzduchu. Podokenní profil Metal-Plast je dostupný rovněž v provedení s vnějšími komorami vyplněnými polyuretanovou pěnou a může být vybavený zvláštními doplňky, které usnadňují montáž oken. Například stříška na vnější parapet zajišťuje, že funkce odvodnění může správně fungovat na celém prvku výplně stavebního otvoru. Voda je odváděna z rámu okna nebo dveří pomocí odvodňovací drážky a stéká po parapetu na vnější stranu objektu. Tím zabraňuje riziku možného podtékání, které je zcela eliminováno.

Text: Richard Guryča
Foto: Shutterstock a archiv firem

Podokenní izolace