Desky z třísek

Stavíte dřevostavbu? Chystáte se rekonstruovat půdu? Přemýšlíte o nové podlaze? Chcete si snadno vyrobit nábytek? OSB desky jsou přírodní materiál, ze kterého lze postavit skoro vše.

OSB je zkratka z anglického „oriented strand board“, což znamená deska složená z dřevěných třísek. OSB desky jsou vícevrstvé, vyráběny z dlouhých, tenkých třísek předem určeného tvaru a tloušťky. Velké, ploché třísky jsou uspořádány v podélném směru. Ohebnost těchto desek je díky těmto dlouhým a tenkým třískám větší než u jiných typů lisovaných desek.

Lepení a struktura třísek dodává OSB desce její charakteristický vzhled. OSB desky jsou tvarově stálé, pevné v tlaku i tahu, ohebné a voděodolné. Jejich výhodou jsou snadná montáž a úprava, velký výběr formátů a nízká cena.

Na podbití střechy v podkroví se většinou užívá sádrokarton, ale ne každému to vyhovuje

Kdy je použít?

Nejčastěji se používají jako stavební desky při stavbě domu – jako podklad pro zateplení, při rekonstrukci půdních prostor (stěny, podlahy), k úpravě interiéru (stěny, podlahy, nábytek) a na zahradě (zahradní domky, psí boudy).

Čelo postele tvořené jednou dřevotřískovou deskou bude udělané raz dva

Dají se natírat i polepit tapetou

OSB desky se prodávají v surovém stavu a většinou bez povrchové úpravy. Existují i desky, které mají vyfrézovanou drážku. Ta pomáhá dobře napojit desky při stavbě stěn nebo při pokládce podlahy.

Trámová konstrukce pobitá OSB deskami nebo sendviči je velmi rychlým a osvědčeným způsobem stavění

Všechny desky lze bez problémů řezat, brousit a také natírat, lakovat či mořit. Pokud využíváte desky pro výrobu podlahy, zahradního domku nebo nábytku, odborníci doporučují povrch zbrousit bruskou a natřít ochranným lakem na dřevo, poté lze upravit desku do požadovaného barevného odstínu. Jestliže vám specifický vzhled povrchu OSB desek nevyhovuje, snadno je opláštíte palubkami.

Na OSB desky používané ke stavbě stěn v interiéru je možné nanést stěrku a omítnout je jako klasickou zeď. Nebo povrch lze také přelepit tapetou.

Desky se k podkladu připevňují vruty nebo hřebíky

Nemají rádi vlhko

Ne všechny typy OSB desek je možné použít do vlhkého prostředí, existují však desky s různými stupni odolností vůči vlhku. Desky, které odolávají vlhku nejvíce se označují jako OSB 4, a ty, které mají nejnižší odolnost jsou OSB 2.

Ale pozor, vždy jde o stupně odolnosti vůči vzdušné vlhkosti! Jestliže je tento materiál vystaven vodě, začnou ji desky natahovat skrze řezné hrany. Při použití OSB desek v exteriéru je proto nutné přímému působení vody zamezit ať už voděodolným nátěrem, nebo vhodným umístěním.

Lisované třísky dávají OSB deskám charakteristický vzhled


Jaké nástroje si připravit?

Práce se OSB deskami je lehká. V závislosti na tom, kam budete desky dávat, se vám budou hodit tito pomocníci: přímočará pila, kotoučová bruska akušroubovák a spojovací materiál – vruty, hřebíky, sponky.


Nátěr může mít jakoukoliv barvu

 

Text: Martina Lžičařová
Foto: Zdeněk Roller, Shutterstock a Hornbach

Desky z třísek