Jak být na příjmu

Kvalitní příjem televizního signálu i rychlé připojení na internet můžete mít i na odlehlé horské chalupě. Technicky to nemusí být nijak složité a nebude vás to stát ani moc peněz.

Nejjednodušší cestou k příjmu televizního signálu je pořízení některé z přenosných televizí, které se prodávají od dvou tisíc korun. Spokojit se musíte s malou obrazovkou (úhlopříčka 18–23 cm), zvuk lze poslouchat z reproduktorů nebo připojit sluchátka. Přístroje mívají USB vstup, takže na nich lze z fiash disku přehrávat filmy, fotografie či hudbu. Na dvou tisících začínají i ceny nejmenších standardních LED televizí s úhlopříčkou čtyřicet centimetrů. K „normální“ televizi potřebujete buď venkovní, nebo pokojovou anténu.

Jak vybrat anténu

Ceny antén startují od dvou stovek korun. Anténu vybírejte s ohledem na polohu vaší chalupy a kvalitu televizního signálu, která je zpravidla daná vzdáleností od nejbližšího vysílače. Výhodou lehkých pokojových antén je snadné nalezení polohy pro optimální signál, nevýhodou může být náchylnost k rušení signálu. Problém bývá u silných kamenných zdí nebo v železobetonových konstrukcích. V odlehlejších místech a ve větších vzdálenostech od vysílačů je tedy spolehlivější použít venkovní anténu. Informace o poloze jednotlivých vysílačů a kmitočtech (kanálech), na kterých vysílají, najdete na www.mapavysilacu.cz, případně zadejte dodávku a instalaci vhodné antény servisní firmě.

Příjem signálu lze řešit i koupí satelitní antény nebo využitím služeb některého z poskytovatelů satelitního vysílání. Pokud se spokojíte s nekódovanými programy, tak budete instalovat pouze satelitní anténu a tuner. V opačném případě vás ještě čeká investice do aktivace dekódovací karty a do paušální měsíční platby podle vybraných služeb. Při výběru tuneru se ujistěte, že čtečka dekódovací karty je kompatibilní s kartou poskytovatele, v ČR je to společnost Skylink. Jejich karty vyžadují čtečku Irdeto M7, popřípadě nainstalování patřičného adaptéru nebo pluginu, který umožní kartu přečíst.

Jak na internet

Máte­li na chalupě pevnou telefonní linku, je možné zřídit si internetové připojení i příjem televizního signálu právě přes tuto linku. Nejde to však vždy, dotazem na centrum péče o zákazníky (O2 tel. 800 020 202) si ale můžete dostupnost služby snadno ověřit.

Potřebujete­li internet pouze k vyřízení korespondence či přístupu na sociální sítě, postačí vám internet v mobilním telefonu. K dispozici je i mobilní připojení pomocí zařízení s předplacenou SIM kartou, které se připojí přes USB vstup k počítači. Připojit se lze přes několik typů sítí, ty s rychlým přenosem dat jsou však dostupné především ve velkých městech.

Pro surfování na internetu a přeposílání většího objemu dat je ideální wi­fipřipojení, které předpokládá zaplacení jednorázového instalačního poplatku a poté i pravidelné měsíční platby, obvykle kolem tří set korun. Přehled poskytovatelů wi­fipřipojení v místě vaší chaty či chalupy najdete na www.internetprovsechny.cz nebo například ve Zlatých stránkách. Wi­fipřipojení bývá dostatečně rychlé nejen pro surfování i na více počítačích, ale i k přehrávání on­ ­line filmů a televizních archivů či stahování filmů, takže se můžete obejít i bez televizního signálu.

Pokud používáte internet v mobilním telefonu, můžete z něj vytvořit takzvaný WiFi Hotspot. V dnešní době má již spousta uživatelů měsíční datový limit 1,5 Gb a to je pro běžné využívání internetu na chalupě více než dostatečné.

text: Richard Guryča a Petr Živný
foto: Archiv firem, Shutterstock

Jak být na příjmu

Jak být na příjmu