U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Topení dřevem v krbových kamnech

Kategorie: Teplo domova | Autor:

V minulém díle našeho miniseriálu o krbových kamnech se naším čtenářům dostalo užitečných rad potřebných ke koupi kamen. Nyní, když už máme kamna odborně a dle platných předpisů nainstalovaná a netrpělivě čekáme na první plískanice, abychom se k nim mohli s horkým čajem a knihou v ruce posadit si povíme, jak v kamnech topit. Budeme se tedy zabývat otázkou, jakými druhy dřeva budeme topit (i čím topit nebudeme), aby kamna sloužila dlouhou dobu k vaší maximální spokojenosti.

Jakým dřevem topit

Pro dobrou funkčnost kamen je velmi důležitý výběr paliva. Používejte polena z tvrdého dřeva, které vysychalo na krytém a dobře větraném místě minimálně dva roky. Tvrdé dřevo je výhřevnější a tvoří lepší uhlíky. Velká polena se musí rozsekat a nařezat na délku doporučenou výrobcem ještě před uskladněním k vysychání.

Doporučené druhy dřeva

Nejlepší je topné habrové dřevo, případně dub, jasan, javor, bříza, jilm, buk atd.

Jakým dřevem naopak topit nebudeme

Syrovým nebo příliš vlhkým dřevem, stejně tak ne dřevěným odpadem, jako jsou železniční pražce, telegrafní tyče, překližkové nebo dřevotřískové odřezky, palety atd. Spalování takového dřeva způsobuje rychlé zanesení kamen a kouřovodu sazemi a dehtem, znečišťuje ovzduší a způsobuje přehřátí ohniště. Může způsobit i požár v kouřovém průduchu!

Postup při, topení, odstraňováni popela a údržba kamen

Při přikládání paliva otevírejte dvířka pomalu, aby nedošlo k mohutné výměně vzduchu a tím k úniku zplodin do místnosti. Pro zachování vysokého výkonu dbejte, aby na vrstvě uhlíků byla vždy minimálně dvě polena. Pro nižší výkon (např. přes noc) vyberte polena silnější. Popel vynášejte pravidelně a tehdy, když je ohniště vychladlé. Nikdy nenechte vrstvu popela dosáhnout až k roštu, protože by bránil přívodu primárního vzduchu a oheň by vyhasl. Rošt by se také nemohl ochlazovat a v důsledku toho by se mohl poškodit. Kamna je třeba pravidelně čistit. Sklo lze čistit pouze po vychladnutí kamen, a to čisticím prostředkem určeným pro tyto účely. Nikdy nepoužívejte abrazivní prostředky nebo přípravky na mytí oken apod. Průměrná spotřeba paliva v kvalitních liti- nových kamnech nebo uzavřeném krbovém ohništi se pohybuje do dvou a půl kg na jednu hodinu, což pomůže velmi výrazně snížit náklady na topení. Velmi výrazně pomůže snížit náklady také systém dvojího spalování, při kterém dochází k maximálnímu využití paliva a kamna dosahují vysokého výkonu. Existují rovněž krbová kamna, ke kterým je možné zakoupit teplovodní výměník – tak můžete temperovat přilehlé místnosti pomocí radiátorů. V neposlední řadě nesmíte zapomenout, že základem dobře fungujících krbových kamen je odpovídající komín a jeho odborná instalace, zajišťující správný tah. Nakonec nezbývá než vám popřát příjemně strávené chvíle s dobře zvolenými kamny! Představíme vám tradičního francouzského výrobce celolitinových krbových kamen – firmu Franco Belge, který nabízí hned několik typů. Kamna BeHort (5,5 kW), Savoie (8 kW) a Umousin (10 kW). Blíže vás seznámíme s typem Savoie (viz obrázky).

Krbová kamna Savoie

Jsou vyrobena z vysoce kvalitní litiny, která si i při extrémních teplotách uchovává stálost tvarů. Kamna jsou vybavena systémem dvojího spalování. Velké prosklení čelních dvířek je opatřeno systémem na oplach skla. Ke kamnům je možné dokoupit (kdykoliv – i po několika letech používání) teplovodní výměník (2,3 kW). Vývod spalin lze odvádět horem či v zadní části kamen, podle individuálních potřeb zákazníka. Nominální výkon je 8 kW, korigovaný objem vytápěného prostoru je 300 m3. Kamna je možné pořídit jak pouze s čelními, tak i s čelními a bočními dvířky pro snadnější přikládání (zejména dlouhých polen). Průměr výstupního ústí je 150 mm. Kamna Franco Belge jsou nositeli prestižní značky Flamme Verte, která je garancí ekologického topení. Povrchová úprava kamen je nabízena v provedení: černý žáruvzdorný nátěr nebo smalt v barvách modrá, zelená a hnědá. Cena: 19 959 Kč včetně DPH (typ 1340802 Y)

Rozvoz po celé ČR je ZDARMA! Všechny typy kamen Franco Belge je možné vidět na adrese dovozce a prodejce. Po-Pá 10 až 16 hod.

Dovozce a prodejce krbů a krbových kamen:

BHS Praha, s.r.o. Slévačská 744/1, 198 00 Praha 9 Tel.: 281 86 33 44, Fax: 281 86 23 76 Internet: www.bhs-praha.com E-mail: krby@bhs-praha.com

Topení dřevem v krbových kamnech