U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Elektrické ruční nářadí

Kategorie: Dílna | Autor: Martina Lžičařová a Jiří Janouškovec, Foto archiv

Smyslem ergonomického řešení elektrického nářadí je samozřejmě především snížení fyzické námahy uživatele, snížení či odstranění negativního vlivu například vibrací na klouby a svaly ruky, snazší a bezpečná dostupnost všech ovládacích prvků a také jednoduchá a rychlá výměna používaných nástrojů.

Je ovšem pravdou, že výrobci takto široce svůj přístup k ergonomii neprezentují a soustřeďují se především na rukojeti. Zdůrazňují tak fakt, že s jejich elektrickým nářadím se při práci neunavíte. K těm firmám, které dlouhodobě vnímají ergonomii komplexně, patří například BOSCH. I u starších výrobků, které dosud v leckteré dílně dobře slouží, oceňujeme bezpečnost a pohodlnou obsluhu. U konstrukce současných výrobků stojí za povšimnutí, že všechny ovládací prvky jsou po ruce a obsluha je možná jak pro praváky, tak leváky. Další příklady přinášíme z novinek pro tento rok od firem AEG a MILWAUKEE (obě značky vyrábí koncern Atlas Copco) a Black & Decker.

FOTO 1 Kmitací pila

Díky lineárnímu rozložení hmot u kmitací pily Bosch PST 850 PE dochází k znatelné redukci pracovních vibrací. Pohodlnost obsluhy navíc rozšiřuje variabilita prostřednictvím regulačních prvků. Není potřeba žádný další šroubovák ani klička na výměnu pilového plátku. Tak můžete v mžiku přejít z řezání dřeva na řezání železa či plastu. Vše je doladěno pro ruku pohodlnou antivibrační gumovou rukojetí. K výbavě patří vývod pro napojení vysavače, čímž se výrazně sníží víření prachu na pracovišti.

FOTO 2 Multifunkční bruska

Příjemnou práci s multifunkční bruskou KA 250 K – SandStorm od firmy Black & Decker zaručuje ergonomická rukojeť pro jedno i obouruční držení s měkkým gumovým povrchem. Díky vyměnitelným různým brusným deskám tato bruska nahradí funkci brusky excentrické, profilové i delta. Je určena k broušení či čištění skla, plastů, kovů, barev i laků. Velmi účinné je odsávání prachu, patřící k výbavě. Pogumovaný prachotěsný vypínač garantuje dlouhou životnost brusky.

FOTO 3 Akumulátorový otočný šroubovák

Nové řešení pro šroubování v každém směru přináší na český trh Black & Decker: hlava akumulátorového šroubováku HP 9096 má možnost otáčení až o 180° do pěti základních pozic. Dostanete se i do úzkých míst a jinak omezeného prostoru. Rukojeť šroubováku je tvarovaná tak, aby optimálně padla i do menší dlaně, příjemná je nízká hmotnost nástroje (1,2 kg).

FOTO 4 Vrchní frézka

Frézování drážek, polodrážek, profilů, vytváření kolíkových či ozubových spojů – pro všechny tyto operace se dá využít vrchní frézka KW 850 EKA na dřevo od firmy Black & Decker. Předností je propracovaná ergonomie stroje a velmi jednoduché ovládání. V hobby kategorii je tato vrchní frézka nejvýkonnější.

FOTO 5 Úhlová bruska

Bruska WS 8-115 M z programu AEG, který je určen pro řemeslníky a náročné kutily, je příkladem vynikajícího ergonomického řešení úhlové brusky. Obě ruce drží stroj za madla padnoucí do ruky, prsty nemusí obepínat velký průměr těla stroje.

FOTO 6 Elektrická vrtačka

Zásluhou designérů se vrtačka ADE 10 RQ s motorem 400 W pohodlně ovládá jednou rukou i ve stísněných prostorech. Lze s ní velmi dobře vrtat i šroubovat. Program Milwaukee je určen pro průmyslové a tedy dlouhodobé používání.

Elektrické ruční nářadí