Jak odhalit poškození řeziva

Pro kvalitu je nejdůležitější dřevo dobře skladovat. V domácích podmínkách to lze zajistit, při nákupu si způsobu uskladnění všímejte

Pro kvalitu je nejdůležitější dřevo dobře skladovat. V domácích podmínkách to lze zajistit, při nákupu si způsobu uskladnění všímejte. Foto: Shutterstock

Stavební a konstrukční dřevo je v současnosti velmi drahé a lidé chtějí logicky nakupovat nejvyšší kvalitu. Odhalit narušení či poškození dřeva včas je velmi důležité.

Poznatky, které pomohou chalupářům a chatařům dokázat odhalit možná poškození stavebního dřeva, jsou důležité ze dvou důvodů: lze se tak vyhnout špatnému nákupu nebo využití dřeva, které už někde dlouho skladujete.

Skladování je základ

Jakost dřeva pro různé konstrukce nejčastěji utrpí nesprávným skladováním, což může nastat u výrobce, ale i na chalupě. Ideální je tedy mít pod kontrolou celý řetězec, tzn. vybrat si materiál, nechat ho zpracovat na pile na desky, latě, fošny či trámky a poté ho nechat správně vysušit, případně tlakově (na pile) nebo ručně opatřit impregnací proti hmyzu a vlhkosti. Takto však nelze postupovat vždy.

Hloubková impregnace je dobrá prevence, ale neřeší všechny problémy

Hloubková impregnace je dobrá prevence, ale neřeší všechny problémy. Foto: Shutterstock

Čeho si všímat

Stávající i hrozící problémy se stavebním dřevem lze mnohdy odhalit i pohledem, případně měřením vlhkosti (ceny jednoduchých vlhkoměrů začínají na několika stokorunách, značkové pořídíte kolem tisícovky) a vyhnout se nákupu nebo použití takového materiálu. Je-li problém jen s vyšší vlhkostí, zabezpečte jednoduše dřevu ideální podmínky k prosychání (zastřešení, proložení horizontálně skladovaného materiálu latěmi nebo trámky) a přístup vzduchu.

Příliš zamodralému, nahnilému, hmyzem poškozenému či přítomností larev zasaženému dřevu se vyhněte, resp. použijte ho po dosušení jako palivo. Houbami či plísněmi zasažené desky nebo trámky zlikvidujte, dřevokazné houby jsou „nakažlivé“.

Nezapomeňte, že smyslem stavebního dřeva je, aby bylo stabilní a trvanlivou součástí staveb, v nichž navíc často zůstává skryté, a je velmi složité ho nahrazovat novým. Takže se vyhněte riziku spočívajícímu v možnosti, že se poškození bude dál šířit a projeví se až po čase. A například impregnace není řešením, na které by se dalo zcela spolehnout, například do smrkového dřeva neproniká dostatečně. Nutné je zejména zabránit pronikání vody a vlhkosti (zatékáním, zafoukáním, vzlínáním, kondenzací) a pravidelně to kontrolovat.

Co dřevu hrozí?

  • Kvalitu a pevnost dřeva nejvíce narušují biotičtí škůdci (dřevokazné houby a hmyz).
  • Dřevo může být poškozené (nahnilé) už z pořezu, ale nejčastěji ho ničí nesprávné skladování bez prokladů a bez zastřešení.

Text: Richard Guryča
Foto: Shutterstock

Jak odhalit poškození řeziva