Výzdoba s vůní jehličí

I jediná smrková, borová či jedlová větvička disponuje onou nenahraditelnou ingrediencí, která přičaruje do našich příbytků kouzlo Vánoc. Zakomponování do sváteční výzdoby je tak sázkou na jistotu.

Nejkrásnější ozdobou je skutečně živý symbol Vánoc v květináči, který na jaře buď vysadíme do zahrady, nebo ho v květináči necháme letnit na mírně zastíněném místě a opětovně použijeme o příštích Vánocích.

Nepravý stromeček

Netrváme-li zrovna na „stromu republiky“, můžeme si obdobu menšího stromku vytvořit pomocí jedné velké větve vložené do vhodné nádoby s vodou, nebo z větví zapíchaných do písku či hlíny v květináči. Iluzi vánočního stromečku podpoříme ozdobami v přiměřené velikosti, ze dřeva, kůry, papíru, jablíček a dalších přírodnin, ale i tradičních skleněných kousků.

Minimalistická a přesto hřejivá venkovní dekorace se hodí k moderní chatě (Hornbach)

Zelený věnec

Může zdobit stejně dobře exteriér jako interiér. Zavěsit ho lze na branku, dveře, stěnu, nad stůl nebo položit na nábytek či krbovou římsu.
Na výběr máme mezi verzí z jediného či více druhů jehličnanů nebo kombinací s větvemi jiných dřevin. Věnec lze ponechat v přírodní formě bez dalších ozdob doplněný nanejvýš mašlí či elektrickými světýlky nebo ho naopak ozdobit přírodninami, textilními, případně umělými dekoracemi.
Alternativou věnce může být girlanda z jehličnatých větví. Nejčastěji se s ní zdobí prostor nade dveřmi nebo okno.

Zrcadlo násobí dekorační efekt

Sváteční stůl

Jeho středobodem bude svícen, adventní se čtyřmi svícemi nebo jen takový, který měkkým světlem doladí štědrovečerní tabuli. Uvolněně budou působit drobné větvičky pohozené jakoby nahodile po stole. Slavnostní ráz stolování dodáme velkou středovou dekorací z větví, v níž mohou být zakomponovány i svíce nebo světelný řetěz.

Skutečně živý vánoční stromeček je vždy nejhezčí

Voňavá zásoba

Nejvíce voní větve přenesené do interiéru z chladného venkovního prostředí, vyplatí se jich proto několik po pár dnech obměnit za čerstvé.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Archiv firem, Pixabay, PxHere, Shutterstock a Unsplash

Výzdoba s vůní jehličí