Historie vysavače

První myšlenky na moderní vysavač se zrodily v roce 1908 ve Vídni, od té doby jeho vývoj prošel dlouhou cestou. Švédský obchodník Axel Wenner-Gren byl na návštěvě Vídně, když zahlédl zvláštní stroj ve výkladu. Jednalo se o vysavač americké značky Santo, který sestával z motoru, čerpadla, vážil 20 kg a prodával se za nepřitažlivou cenu přibližně 73 amerických dolarů.

 

Model V připravil služky o práci

 

 

Švédský obchodník Axel Wenner-Gren, zakladatel firmy Electrolux

„Kdyby se tak dal vyrobit tento stroj lehčí a levnější,“ pomyslel si Wenner-Gren, „mohl by se prodat do každé domácnosti.“ A právě to bylo základem zrodu vysavačů Electrolux, jak je znáte dnes.
Na rozdíl od mnoha jiných zakladatelů firem Wenner-Gren nebyl ani vynálezce ani inženýr. Byl však geniálním obchodníkem, který přišel s úplně novým přístupem k zákazníkovi – podomním prodejem. V roli obchodníka představil vysavač v domácnosti a zákazník měl možnost koupit si produkt na splátky.

 

První a jeden z posledních modelů vysavačů Electrolux

Inovace v průběhu let
První vysavač, který uvedl na trh Axel Wenner-Gren byl Lux I, vyrobený v Lilla Essingen ve Stockholmu. Vzorem mu byl americký vysavač Santo, který Venner-Grena inspiroval ve Vídni. Vážil 14 kilogramů a stál 44 dolarů. Jeho sériová výroba začala v roce 1913.
Až do roku 1921 byly vysavače velké, neskladné stojící krabice, které se špatně přenášely. Pak ale přišel Model V. Byl navržen tak, aby ležel na podlaze na dvou tenkých kovových kolejnicích. Tato novinka se stala standardem u dalších generací vysavačů. Po tomto modelu byly všechny vysavače od Electroluxu navrženy tak, aby ležely na zemi, a tak se snadno přenášely. Vysávat tak poprvé mohl doma prakticky každý.

 

Expanze do celého světa
V dalších letech vyrostly první závody i mimo území Švédska. V roce 1926 v Berlíně, o rok později v anglickém Lutonu a ve francouzském Courbevoie. Design vysavačů se začíná rychle měnit. Výrobci čerpají inspiraci z automobilového průmyslu a neustále přicházejí s novými měnícími se výročními modely.
V roce 1938 byl uveden na trh vysavač, který měl klenutou horní polovinu a ploché dno s kovovými kolejničkami připojenými přímo na spodní straně. Vysavač  byl přezdívaný jako „bochník chleba“.

 

 

O prodej prvních vysavačů se starali podomní obchodníci vybavení firemními vozidly

 

 

Nová generace vysavačů
Luxomatic Z 90 byl jako první z nové generace vysavačů vybaven navíječem napájecí šňůry, samotěsnicími kapsami na prach a indikátorem jejich zaplnění. Největší novinkou byla gumová membrána na prachových kapsách, díky které se zabraňovalo zpětnému chodu prachu, takže po vysátí se už nemohl dostat ven. Na trhu se tento model objevil v roce 1964.

 

Šťastná domácnost, vybavená vysavačem Electrolux!

První automat
Prvním automatickým vysavačem na trhu byl Electrolux Trilobite. Spatřil světlo světa v roce 2001. Je pouze 13 cm vysoký a s průměrem 35 cm se snadno vejde pod postel, stoly a jiný nábytek. Má „oči“, které k navigaci využívají sonar, podobný tomu netopýřímu. Pokud má vybité baterie, Trilobite se sám vrátí k napájecí stanici. Když se baterie vybije před dokončením úklidu, Trilobite se vrátí k vysávání, jakmile se nabije. Druhá generace těchto automatů přišla v roce 2004.

 

Stále nižší hlučnost
Výzkum ukázal, že zákazníci by rádi vysávali v noci, když jejich děti spí. Zaměstnané matky a otcové chtějí trávit čas se svými dětmi, a přitom jim záleží na čistotě domova. Výsledkem se stal nejtišší vysavač, jaký kdy kdo vyrobil. Zatímco hlučnost většiny vysavačů dosahuje 78 decibelů, UltraSilence pracuje při hlukové hladině 69 decibelů. Jelikož decibelová stupnice roste exponenciálně, znamená to, že slyšitelná hlučnost tohoto přístroje se snížila na polovinu.

 

Přelom ve filtraci
„Kyslíková“ řada vysavačů, která byla uvedena na trh v roce 2003, představuje průlom ve filtraci vzduchu, přičemž pomáhá snížit výskyt alergenů a prachu v domácnosti. Electrolux Oxygen je ideálním řešením pro alergiky a astmatiky. Tato novinka měla obrovský úspěch.

 

Bez šňůry
Výzkum z posledních let ukázal, že chování zákazníků při úklidu se změnilo. Místo úklidu velkých prostor pravidelně dávají přednost okamžitému úklidu menších ploch, proto v roce 2004 Electrolux vyvinul Ergorapido – ruční vysavač poháněný baterií. Je vizuálně natolik atraktivní, že jej ani nemusíte schovávat do skříně. Ergorapido dalo vznik novému odvětví trhu, zaměřenému na okamžitý úklid.

 

Luxomatic Z 90 byl jako první vybaven navíječem šňůry

Poslední modely
V roce 2010 přichází bezsáčkový vysavač UltraActive, který je oproti srovnatelným spotřebičům o 30 % menší, přesto stejně výkonný.  Nádoba na prach je prostě přístupná a po vysypání prachu ji stačí vypláchnout vodou.
O rok později, tedy v roce 2012, nastupuje vysavač Dust&Gone, který má v těle zabudovanou elektrostatickou prachovku. Prachovku, kterou běžně při úklidu používáte, stačí vložit do zapnutého přístroje a ten ji proudem vzduchu vyčistí.
Letošním novým modelem je Electrolux Ergorapido Brush Roll Clean 2v1, který díky cyklónové technologii a elektrickému rotačnímu kartáči jednoduše sbírá vlasy, vlákna, prach a drobky z tvrdých podlah i z vysokých hustých koberců. Tento bateriový tyčový vysavač nabízí speciální funkci v podobě pedálu, který zajistí proříznutí všech nežádoucích vláken na rotačním kartáči, které následně proniknou až do nádoby na prach.

TEXT: REDAKCE
FOTO: ELEKTROLUX

 

Historie vysavače