Zelenina ze zahrádky


Zelenina z vlastní zahrady je čerstvá a vždy po ruce. Připravíme si z ní různé dobroty.

Zelenina by měla být pravidelnou a dostatečně objemnou součástí našeho jídelníčku (denně pět porcí – doporučují lékaři). Pokud ji dobře, chutně a třeba i netradičně upravíme, dají si možná říct i její zatvrzelí odpůrci. Především děti bychom měli naučit jíst zeleninu s chutí. Vždyť se z ní dají připravovat jak studené saláty a pomazánky, tak teplé pokrmy či přílohy, ale i nakládané pikantní dobroty nebo dokonce moučníky!

I na chatách a chalupách – přestože tu nepobýváme stále – si můžeme některé nenáročné druhy zeleniny vypěstovat. Mnohostranné použití mají třeba dýně – existuje jich řada různých druhů – a ostatní tykvovité plody, cukety, mrkev, cibule, fazolky, rajčata, rebarbora i další plodiny.

Dýně, tykve, cukety, mrkev i rajčata jsou například zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Dýně jsou také lehce stravitelné, cukety a rajčata mají velmi nízký obsah kalorií, cibule je téměř všelékem. Zeleninu nekonzumujeme jen syrovou, i když tak má nejvíce vitamínů. Někdy je lepší ji tepelně upravit – věděli jste například, že z hlediska vstřebávání beta-karotenu je prospěšnější mrkev vařená?


Horká pomazánka

1 cibule, 4 velká rajčata, 2 papriky, olivový olej, bazalka, sůl, 8 plátků chleba, 2 stroužky česneku, 200 g strouhaného sýra nebo bylinky

Na oleji podusíme drobně nakrájenou cibuli a na proužky papriku, pak přidáme kostičky rajčat, přebytečnou šťávu necháme vydusit. Osolíme, přidáme bylinky. Připravíme si topinky, potřeme je česnekem, namažeme horkou pomazánkou a posypeme sýrem nebo ozdobíme bylinkami.

Cibule na plechu
8 bílých a 8 červených cibulí, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce dezertního vína, olej, pepř, sůl

Cibule oloupeme a naskládáme těsně vedle sebe do pekáčku. Přelijeme olejem a osolíme. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme půl hodiny. Pak na cibule rozdělíme rozinky i s vínem, do kterého jsme je před tím naložili. Pečeme další půl hodiny. Podáváme jako přílohu k masu nebo samotné, teplé i studené.

Cuketový guláš s kuřetem
zelená a žlutá cuketa, větší cibule, 250 g kuřecích prsou, 400 g rajčat, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, provensálské koření, zeleninový vývar, petrželová nať

Na oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibulku. Vložíme na kousky nakrájené maso, osolíme a několik minut opékáme. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, přilijeme trochu vývaru a přikryté vaříme asi 15 minut. Pak dodáme kousky nakrájené cukety a plátky česneku, okořeníme a uvaříme do měkka. Na závěr ozdobíme lístky petrželky.

Fazolky na pánvi
800 g brambor ve slupce, 720 g fazolových lusků, 4 cibule, olivový olej, sůl; krém: 250 g tvarohu, 100 g brynzy, 4 lžíce pažitky

Očištěné brambory nakrájíme na větší kousky, osolíme a opékáme asi 15 minut na velké pánvi na troše oleje. Přidáme na kusy pokrájené fazolky a na dílky krájené cibule. Osolíme a za občasného promíchávání vše opékáme ještě 5 minut do změknutí. Podle potřeby přikápneme olej. Na talíři servírujeme s krémem, utřeným z tvarohu, brynzy a pažitky.

Zeleninový špíz
400 g kuřecích prsou, 2 žluté a 2 červené papriky, cuketa, 2 větší cibule, 20 cherry rajčátek, provensálské koření, sůl, olej

Maso nakrájíme na kostičky o hraně asi 2 cm, osolíme ho a okořeníme. Cuketu nakrájíme na silnější plátky, papriky na větší kousky, cibuli na čtvrtky a rozebereme ji na plátky. Připravíme si 8 špízovacích jehel nebo špejlí a střídavě na ně napichujeme maso a zeleninu. Špízy položíme na olejem potřený plech, pokropíme je trochu olejem a dáme asi na 20 minut péct do trouby při 180 °C. Podáváme s pečivem a jogurtovým dresinkem.

Dýňové zelí
dýně, cibule, kmín, hladká mouka, sůl, ocet, olej, cukr, šlehačka – množství dle chuti

Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme kmín, nastrouhanou dýni a podlijeme malinko vodou. Dusíme. Až dýně pustí vodu, trochu jí odebereme. Zaprášíme moukou, osolíme, zakápneme octem, přidáme trochu cukru. Nado konec zalijeme šlehačkou. Hodí se jako příloha společně s bramborovými knedlíky.

Rebarborový crumble
500 g rebarbory, 2 lžíce třtinového cukru, máslo na vymazání formy; drobenka: 100 g másla, 75 g ovesných vloček, 50 g hladké mouky, 50 g třtinového cukru

Z rebarbory oloupeme tuhá vnější vlákna a nakrájíme ji na centimetrové špalíky. Rozložíme máslem vymazané zapékací mísy a posypeme cukrem. Připravíme si drobenku: rozkrájené máslo zpracujeme prsty s moukou, přisypeme cukr a vločky a promíchame. Rovnoměrně nasypeme na rebarboru a dáme zhruba na 30 minut péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Pečeme, dokud ovoce nepustí šťávu a drobenka nevytvoří zlatavou krustu. Chvilku necháme vychladnout a podáváme. Můžeme ozdobit šlehačkou.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář