Vinařské názvosloví: otestujte své znalosti


Považujete se za znalce vína a jste přesvědčeni, že vás téměř žádný vinařský pojem nezaskočí? Pojďte si udělat rychlý test. Nebo se do poznávání kvalitního vína teprve dostáváte a rádi se něco přiučíte? Máme pro vás šest termínů, na nichž můžete ověřit své znalosti či si je snadno osvojit.

 

 

Barrique
Je to dubový sud o objemu 225 l (tato velikost má optimální poměr styku vína se dřevem) původně z Bordeaux. Pro jejich výrobu se používají duby evropské nebo americké s výraznějším charakterem. Ve všech případech se jedná o dub bílý z rodu Genus Quercus. Při zrání v malých dubových sudech dochází mezi vínem a dřevem k látkové výměně, během které víno absorbuje řadu látek (laktony, aldehydy nebo třísloviny) ovlivňujících jeho budoucí chuť a charakter.
„Barrikové sudy se však nepoužívají pouze pro to, aby se do vína dostal tón vanilky, ale hlavně z důvodů zrání v přirozeném prostředí. Sudy typu barrique lze však použít ke zrání vína pouze třikrát. Poté je jejich potenciál vyčerpaný a nemají vínu co předat,“ prozrazuje Filip Jantač ze společnosti Global Wines, největšího českého dovozce zahraničních vín.

 

Fermentace
Kvašení, během kterého se působením kvasinek přeměňuje hroznový cukr obsažený v moštu na alkohol a oxid uhličitý.

 

 

Zbytkový cukr
Pojmem zbytkový cukr se rozumí obsah cukru ve víně, který neprokvasil na alkohol. Vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, většinou kategorií výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno či slámové víno, se zpravidla vyznačují nižším obsahem alkoholu.

 

Brut
Označením brut nazýváme šumivá vína, která obsahují do 12 g zbytkového cukr na litr. Používá se také mezinárodní označení vína Herb (tvrdé). Šumivá vína, která obsahují do 6 g zbytkového cukru na litr pak nazýváme Extra Brut. Mezinárodní označení je pak Extra Herb (přírodně tvrdé).

 

Cava
Nejslavnější oblastí produkující perlivá vína je Champagne a pouze vína z tohoto regionu smějí nést toto označení. Špičková šumivá vína ze Španělska, vyrobená stejnou metodou, nesou označení Cava. Vyrábějí se v Sant Sadurní d´Anoja v Katalánsku již od roku 1872. Původně nesla vína název „Xampán“ – to se nelíbilo francouzským vinařům, protože se to příliš podobalo jejich označení.  Od roku 1883 se používalo mnoho názvů jako například „Espumosos” nebo „Spanish champagnes“, až se nakonec ustálil název Cava.
„Zajímavým faktem je, že vůbec nejprodávanější značkou šumivého vína na světě je právě šumivé víno ze Španělska značky Freixenet, tedy zástupce cava. Každá dvacátá prodaná lahev šumivého vína nese na etiketě jméno Freixenet a každý rok pak toto vinařství vyprodukuje nad 200 milionů lahví,“ prozrazuje Filip Jantač.

 

Školení vína
Školením vína je označován technologický postup používaný při výrobě vína, jehož cílem je podporovat a usměrňovat přirozený vývoj vína, případně odstranit nežádoucí látky a tím zvýšit kvalitu.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIRMY


Komentáře

Napsat komentář