Ve stínu staletých dubů


Nové rekreační objekty dnes již nejsou stavby určené pouze k víkendovým pobytům. Investoři si nejčastěji připravují poklidné, ale komfortní bydlení pro starší věk, až jim zaměstnání dovolí opustit rušná města.

Hospodářská usedlost čp. 19 byla největším gruntem v obci, který po válce již zůstal neobydlený

Jinak tomu není ani u apartmánů, které si v obci Ošelín nechal postavit zahraniční investor. S architektem Dušanem Řezáčem z ateliéru Modulora se investor, Švýcar žijící v Německu, náhodou seznámil na zahraniční dovolené. Když zjistil, že architekt pochází z Čech, svěřil mu, že na venkově poblíž hranic hledá objekt, který by chtěl opravit, aby se tu na stáří mohl usadit. Slovo dalo slovo, a tak spolu začali hledat místo a stavbu se zajímavou historií a příběhem, který by se mu líbil.

Moderní prvky harmonicky doplňují starou architekturu. Dvůr je většinou vydlážděn kamenem

Po čase objevili v původně německé obci Ošelín rozpadlou hospodářskou usedlost, která po 2. světové válce již zůstala neobydlena. Tomu také odpovídal její stav. Když ale při zevrubné prohlídce ve stavení objevili některé původní artefakty a také staré meziválečné noviny, bylo rozhodnuto. Genius loci zapůsobil stejně jako fakt, že starý statek před sedmdesáti lety usnul jako zámek Šípkové Růženky a i ve vesnici se tak trochu zastavil čas.

Náročná rekonstrukce si vyžádala dostavbu

Původní budovy ale dodnes zůstaly v dezolátním stavu. Aby se mohlo začít s jejich úpravami, při kterých budou použity tradiční způsoby stavění, požadoval majitel nejprve postavit nový objekt pro bydlení. To byl oříšek, protože stavba měla být rychle hotova a nesměla narušit historickou hodnotu starých budov a vzhled místa. Na pozemcích okolo statku se totiž nacházejí vzrostlé staleté duby.

Terasa a schodiště jsou kryté střechou s dřevěným podhledem

A tak se architekt se souhlasem majitele rozhodl zviditelnit kontrast mezi stávající a novou architekturou. Moderní objekt, který nyní uzavírá pozemek z jižní strany od příjezdové cesty, vestavěl mezi stávající budovy hospodářské usedlosti, obytný dům a stodolu, postavené převážně z kamene a pálených cihel.

Protože stavba musela být poměrně rychle hotova, rozhodli se pro montovanou dřevostavbu s difuzně otevřenou konstrukcí. Zvolili ekologické přírodní materiály, skladba například neobsahuje fólie z PVC. Při stavbě architekt volil materiály, které se objevují na stávajících budovách, tedy dřevo a kámen. Jejich barevnost a textury pak nechal vyznít v plné kráse na fasádě z překládaného dřeva.

Ekologické i ekonomické stavění

Na podlahách je položena rozhozená průmyslová kantovka, atypický nábytek z lamina vyrobil podle návrhu architekta místní truhlář

„Snažíme se co nejvíce využít práci místních řemeslníků, materiály z okolních zdrojů a minimalizovat tak náklady na transport nebo energii. Rulu, kámen pro zdění opěrných zdí, získáváme přímo na pozemku, který je částečně na zvětralé skále,“ říká architekt Dušan Řezáč. Další kámen, tepelský trachyt, je použit i v interiéru ve formě dlažby. Ten pochází z lomu, který se nachází 30 km od stavby a je jediný v Čechách.

Kuchyňská linka je ze světle šedého lamina. Obklad stěny mezi pracovní deskou a horními skříňkami tvoří bílé sklo Lacobel

Dřevo na fasádu, nehoblovaný modřín, zase pochází z místní pily na Nynkově, vzdáleném 5 kilometrů. Dubová podlaha v obytných místnostech je z průmyslové kantovky a taktéž má původ v blízkém okolí.

Protože je ve vesnici vodovod, nebyl v objektu problém s vodou. Prvotním úkolem bylo připravit nové přípojky elektřiny a vybudovat prozatím čističku vody se vsakem a přípojky ke kanalizaci, která se ve vesnici teprve bude stavět. Hlavním zdrojem vytápění jsou elektrické topné rohože instalované v sádrokartonových podhledech. Doplňují je dvoje krbová kamna na dřevo.

Příjemné bydlení

Nová budova je patrová a je zastřešena plochou střechou. Přízemí objektu vytváří krytý vstup a vjezd na pozemek. Nachází se tu i sauna s ochlazovnou. Zároveň je přízemní část propojená s patrem. Objekt čítá dva totožné apartmány nad sebou. Mají plochu 65 čtverečních metrů a dispozice 3 + kk. Přístup k nim je po krytém venkovním schodišti z oceli. Kubická architektura tak kontrastuje se starou vesnickou zástavbou, kterou představuje klasický dům se sedlovou střechou.

Terasa nabízí spoustu místa pro případné venkovní posezení s výhledem na jih na obecní rybník

Novostavba objektu se zatím nachází v první fázi přestavby. Apartmány poslouží jako zázemí rodiny, která se tak bude v budoucnosti moci pustit do náročné rekonstrukce historických budov, domu s chlévem i do úpravy stodoly.

Majitel v její spodní části plánuje zachovat klenuté stropy a veškeré prvky stávající architektury. Teprve horní patro se dočká zateplení, aby zde vzniklo skutečně komfortní bydlení s ekonomickou tepelnou pohodou.

text: Helena Štětinová
foto: Martin Kocich a Martin Zeman

Ve stínu staletých dubů


Komentáře

Napsat komentář