Švestky, nebo blumy?


Na švestkách si pochutná každý, ať dává přednost knedlíkům, koláčům, povidlům na chlebu, nebo skleničce slivovice.

Slívy, renklódy (ryngle), mirabelky, blumy, špendlíky, pološvestky a švestky – to všechno jsou plody slivoně obecné, oblíbeného ovocného stromu nejen v našich zemích. Vždyť kdo by neměl rád švestkové knedlíky, chleba s máslem namazaný povidly, švestkový koláč, sušené švestky na mlsání nebo vydestilované plody v podobě slivovice?

Mezi jednotlivými druhy slivoně jsou určité rozdíly nejen ve vzhledu, ale i v chuti a konzistenci, proto se liší i jejich zpracování. Ryngle jsou měkké, šťavnaté a sladké, dužina se většinou těžko odděluje od pecek. Nedají se skladovat, po sklizni se musí hned zpracovat. Hodí se na kompoty, marmelády a povidla. Zralé švestky jsou sladké, dužina je pevnější, snadno se odděluje pecky. Po sklizni už nemají na rozdíl od blum zrát. Používají se na marmelády, kompoty, chutnají čerstvé. Dužina blum se při vaření nebo pečení nerozpadá, proto se používají na koláče a při vaření.

Plody slivoně obsahují důležitý vápník, železo, hořčík, vitamíny skupiny B, fosforečnany, draslík a fruktózu. Jsou bohaté na vlákninu a protirakovinné látky i druhotné rostlinné látky pomáhající proti infekcím, zánětům a problémům s trávením.

www.pecenijeradost.cz, www.korunnicukr.cz

Švestková povidla

2,5 až 3 kg hodně zralých švestek nebo rynglí, 500 g cukru, citron, 1 tyčinka skořice, rum

Švestky vypeckujeme a rozmixujeme. Dáme do hrnce, přidáme cukr, žlutou vrstvu citronové kůry, skořici. Zamícháme, hrnec zakryjeme a necháme stát přes noc. Druhý den přivedeme za stálého míchání k varu. Přelijeme na plech s vyšším okrajem. Vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C do prostřední polohy a povidla necháme za občasného zamíchání odpařit – asi hood dinu a půl. Vyjmeme skořici, horká povidla naplníme do skleniček a uzavřeme.

Křížaly

zralé švestky, blumy, ryngle

Ovoce omyjeme a pak blanšírujeme, aby jejich povrch zůstal měkký: ponoříme je na 15 až 30 vteřin do vroucí vody a okamžitě je ochladíme ve studené vodě. Necháme okapat a hned dáme sušit. Sušení musí být pomalé, počáteční teplota 45 až 50 °C -toto předsoušení má trvat asi 4 hodiny, až jsou plody mírně svraštělé. Pak teplotu zvýšíme na 70 až 80 °C, na závěr ji opět snížíme na 50 až 60 °C. Celková doba sušení je asi 14 hodin.

Klevela

1 lžíce medu, 1 lžíce korunního cukru hnědého, 1 lžička citronové kůry, 20 kusů švestek, 1 lžička mleté skořice, 1 l vody

Švestky vypeckujeme, dáme do hrnce a podlijeme vodou tak, aby plavaly. Přivedeme je k varu. Vaříme 15-20 minut, přidáme citronovou kůru, med, cukr a skořici. Jakmile omáčka zhoustne, je hotovo. Během přípravy průběžně ochutnáváme a přísady přidáváme podle chuti. Sladkou švestkovou omáčkou přeléváme ovocné knedlíky, maso, ale výborná je také jako marináda k naložení masa.

Švestkové chutney [čatný]

100 ml dobrého červeného vína, 8 švestek, 1 šalotka, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, 50 g brusinek, 2 celé skořice, 1 lžíce mletého chilli, 2 lžíce korunního cukru hnědého

Švestky vypeckujeme, šalotku nasekáme nadrobno. Spolu s pomerančovou šťávou, vínem, brusinkami, kořením a cukrem dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni asi 30 minut, dokud švestky nezměknou. Plníme do menších skleniček. Podáváme k masu.

Koláč s blumami a se skořicí

3 sklenice mouky, 1 balíček skořice, 1 sklenice moučkového cukru (90 g), 1 rostlinného tuku hera (125 g), 3 žloutky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 kg blum (vypeckovaných), 3 lžíce třtinového cukru

Předehřejeme troubu na 180 °C. Smícháme tuk a cukr a třeme do pěny. Přidáme a vmícháme postupně jeden po druhém žloutky. Vsypeme mouku, prášek do pečiva, moučkový cukr a vše smícháme. Rozválíme těsto a vložíme je do středně velké formy na pečení. Na těsto klademe půlky blum, posypeme třtinovým cukrem a skořicí. Pečeme 30-40 minut do zlatova.

Švestkový crumble

500 g švestek nebo blum, 50 g tmavého cukru, 2 lžíce másla; drobenka: 50 g tmavého cukru, 100 g špaldové mouky (nebo celozrnné pšeničné), 100 g ovesných vloček, 70 g másla, 1 lžička skořice

Švestky vypeckujeme a rozpůlíme. Pekáč nebo malé zapékací misky vymažeme máslem, švestky rozložíme do nižší vrstvy a zasypeme cukrem. Připravíme drobenku: máslo a mouku zpracujeme prsty, přidáme cukr, vločky a skořici, promícháme. Drobenku navrstvíme na švestky. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Moučník je výborný ještě vlažný, samotný i se zakysanou smetanou nebo zmrzlinou.

Slívový džem s ořechy

asi 1 kg slív, 100 ml červeného vína nebo hroznového džusu, 100 g vlašských ořechů, 500 g korunního cukru želírovacího 2 : 1

Umyté slívy vypeckujeme a odvážíme 900 g. Nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce a přivedeme k varu. Ořechy nasekáme na menší kousky, spolu s cukrem je přidáme do hrnce a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty. Ihned plníme do skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

text: IVA TVRZOVÁ
foto: ARCHIV FIREM A SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář

Grilovací omáčky

Léto i grilování jsou v plném proudu. Grilované maso, zeleninu nebo ryby výborně dochutí studené omáčky – dipy. Letošní novinkou jsou chuťově zajímavé omáčka ze zeleného pepře a exotická samba od Hellmann’s. Omáčka ze zeleného pepře má ostřejší kořeněnou chuť, dobře doplňuje grilované maso i pečené brambory. Omáčka k masu samba kombinuje chuť paprik a rajčat s pikantní směsí česneku a bylinek. Hodí se například ke kuřecímu masu.
Grilovací omáčky Hellmann’s koupíte za 39,90 kč.