Sladké i slané velikonoční cupcaky

Rubrika: Recepty

Velikonoční pečivo jednou trochu jinak. Zkuste upéct cupcaky a podle své chuti zvolte sladké nebo slané. Tyto minidortíčky se většinou zdobí barevnými krémy. Tentokrát je uděláme s velikonoční dekorací.

 

 

Cupcaky, stejně jako muffiny, je nejlepší péct rovnou v papírových košíčcích, které ale ještě vložíme do plechu na muffiny. Vždy je lepší zvolit kombinaci košíčků a plechu – pojistíme si tím správný tvar cupcaků. Košíčky plníme těstem vždy jen do 2/3 jejich obsahu.

 

Jarní zajíčci (na cca 12 kousků)

Těsto:

85 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

100 g cukru krystal

2 velká nebo 3 menší vejce

145 g hladké mouky

1 lžička kypřicího prášku do pečiva

špetka soli

45 ml plnotučného či kokosového mléka

50 g strouhaného kokosu

kokosové mléko na namočení kokosu

Krém:

150 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

100 g moučkového cukru

40 g bílé čokolády

Na ozdobu:

100 g strouhaného kokosu

12 rozinek

20 kusů marshmallow

 

Předehřejeme troubu na 180 °C. Strouhaný kokos namočíme do kokosového mléka. Smícháme mouku s kypřicím práškem a solí. V jiné míse vyšleháme tuk s cukrem do hladké pěny a postupně přidáme všechna vejce. Přisypeme mouku a vše vyšleháme do hladkého těsta. Nakonec přidáme namočený kokos a vše smícháme. Košíčky naplníme těstem. Pečeme cca 20 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

 

 

Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. V dalším míse vyšleháme tuk s moučkovým cukrem, nakonec přidáme rozpuštěnou čokoládu a vše promícháme. Než se nám rozpustí čokoláda na vodní lázni, nakrájíme si marshmallow na několik plátků, ze kterých budeme vytvářet uši a tváře zajíčků. Lžící navrstvíme na cupcaky krém a posypeme strouhaným kokosem. Do krému vtiskneme uši a tváře z plátků marshmallow. Nos z kuličky marshmallow a z rozpůlených rozinek oči. Vše je důležité dát do ještě nezatuhlého krému.

 

 

Veselí krocani (na cca 12 kousků)

Těsto:

113 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

130 g třtinového cukru

3 vejce

60 ml mléka                                                                                                                                                                100 g hladké mouky                                                                                                                                                          95 g polohrubé mouky

špetka soli

1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva

150 g pravé čokolády 70%

70 ml smetany 33%

Krém:

115 g rostlinného tuku Hera máslová  příchuť

170 g pravé čokolády 70%

Na ozdobu:

lentilky

větší čokoládové bonbóny na hlavičku

kousek kandovaného ovoce

 

Předehřejeme troubu na 175 ˚C. Tuk vyšleháme, až změkne. Přidáme cukr a šleháme do hladké pěny. Postupně přidáme vejce. Přisypeme polovinu moučné směsi s pečicím práškem a solí, přilijeme mléko a vsypeme druhou polovinu sypkých surovin. Čokoládu se smetanou rozmícháme na sporáku do hladké hmoty a vychladlou přimícháme do těsta. To rozdělíme do papírových košíčků. Pečeme 17–20 minut, hotové těsto by se nemělo lepit na špejli.

 

 

V rendlíku rozpustíme tuk s kousky čokolády, mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Necháme chvíli vychladnout. Vychladlým krémem potíráme cupcaky a zdobíme lentilkami do podoby krocanů. Zobáček bude z kandovaného ovoce.

 

 

Slané cupcaky à la velikonoční nádivka

Těsto:

4 vejce

250 g anglické slaniny nebo uzeného masa

50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

4 rohlíky

150 ml mléka

3 lžíce hrubé mouky

2 hrnky zelených bylinek, kopřiv, jarních cibulek a čerstvého špenátu

sůl a pepř

Krém:

500 g čerstvého krémového sýra

100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

nasekané zelené bylinky

Na ozdobu:

na tvrdo uvařená křepelčí vajíčka

zelené bylinky

kousky do křupava vypražené slaniny

Rohlíky jeden až dva dny staré nakrájíme na malé kostky, dáme do misky a zalijeme mlékem. Osolíme, opepříme a necháme asi 15 minut nasáknout. Přidáme žloutky a zamícháme. Vmícháme na kostičky pokrájené maso, hrubou mouku a nasekané bylinky. Přimícháme rozpuštěný tuk. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Můžeme ještě lehce osolit a opepřit. Těsto dáme do papírových formiček na cupcaky. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C půl hodiny. Necháme úplně vychladnout.

Sýr vyšleháme se změklou Herou a dáme do zdobicího sáčku se špičkou. Ozdobíme vychladlé cupcaky. Nahoru položíme polovinu uvařeného křepelčího vajíčka, kousek bylinek a kostičku do křupava opražené slaniny.

 

 

TEXT: REDAKCE   FOTO: UNILEVER

Sladké i slané velikonoční cupcaky