Oblíbené bábovky

Rubrika: Recepty

Tvarohové bábovičky

4 vejce, 250 g másla, 250 g polohrubé mouky, 250 g polotučného tvarohu, 250 g cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, rozinky namočené v rumu

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, tvaroh a postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva. Pak do těsta nasypeme rozinky předem namočené v rumu a nakonec opatrně vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazaných a vysypaných formiček na malé bábovky a pečeme při 180 °C asi 25–35 minut (podle velikosti forem). Stejné těsto můžeme péct i v jedné velké formě. Pak jej pečeme asi 45 minut.

Čokoládová bábovka

4 vejce, 200 g čokolády na vaření, 1 čokoládový pudinkový prášek, 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1 a 1/2 hrnku cukru krupice, 1 hrnek kysané smetany, 1/2 hrnku kakaa, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku silné kávy, vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva

Čokoládu nalámeme nebo nasekáme na drobné kousky. Zvlášť smícháme suché a zvlášť mokré suroviny. Potom je spojíme dohromady a vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 180 °C.

Rychlá mramorová bábovka

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce kakaa holandského typu

Všechny suroviny kromě kakaa důkladně smícháme v hladké těsto. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou a nalijeme do ní přibližně 2/3 těsta. Do zbylého těsta vmícháme kakao a nalijeme do formy. Pak lžící obě barevné vrstvy lehce promícháme. Pečeme při 180 °C 45–60 minut.

text: Martina Lžičařová
foto: Shutterstock, Thinkstock a archiv firem

Oblíbené bábovky