Rožně a pomůcky na opékání


Pomalé otáčení živáňské pečeně, selátka či kuřete nad žhavými uhlíky ohně patří tradičně k nejmilejším chalupářských rituálům. A dobrý rožeň udělá z opékání masa ještě lepší zážitek.

Klíčem k dobře udělanému masu na ohni je jeho pomalé a trpělivé opékání nad žhavými uhlíky. Můžeme tedy péct maso třeba i na grilu nebo v zahradním krbu, ale nejvíce stylové je samozřejmě klasické ohniště. To vám navíc umožní péct najednou větší množství masa, ať už třeba vepřovou kýtu, pořádnou porci živáňské, nebo několik kuřat.

Při rožnění masa je důležité pravidelné pomalé otáčení, což je vzhledem ke kouři, žhnoucím uhlíkům a nízkému zavěšení rožně poměrně nevděčný úkol. Nejčastěji využívanou cestou k pohodlnějšímu otáčení rožně jsou různé přídavné motorky, které se dříve vyráběly třeba ze starých motorků k automobilovým stěračům. Pojďme to ale vzít po pořádku.

Příslušenství ke grilu

Nejbohatší nabídku příslušenství včetně rožňů, špízů a doplňkových motorků seženete ke grilům. Zhruba patnáct set až dva tisíce zaplatíte za kompletní soupravu k rožnění masa včetně motorku nebo rožně na opékání kuřete. Ke grilu si můžete pořídit speciální rožeň na kebab (gyros) nebo stojánek na grilování kuřete „ve stoje“ s integrovanou miskou, do níž při pečení odtéká všechna skvělá šťáva.

V cenách od 150 korun pořídíte různé typy jednoduchých rožňů na špízy i větší kusy masa, jejichž otáčení může usnadnit motorek na baterii. Pro opékání špízů či šašliků na grilovacím roštu existují soupravy napichovacích jehel různých velikostí. Obchod gril.cz například prodává grilovací sadu špízů s rámovým stojanem z nerezu, který umožní pohodlnou přípravu a snadné otáčení špízů nad grilem.

V obchodech s příslušenstvím ke grilům zpravidla seženete i grilovací motorky pro otáčení rožně. Motorky vybírejte podle předpokládané zátěže. Chcete-li například opékat na grilu větší kusy masa včetně celého prasete, potřebujete motorek, který „utáhne“ třeba 120 kg zátěž. Na gril.cz stojí 4 190 korun, u některých prodejců se dostanete i pod čtyři tisíce korun. Grilovací motorky na standardní zátěž 15 až 20 kilogramů pak stojí kolem pětistovky. Pozor na rozměr hranolu grilovací jehly, která se do motorku nasazuje, ale pokud by byl u vašeho rožně větší, můžete hranol zbrousit.

Opékání nad ohněm

I přes nesporné výhody různých typů grilů patří k českému chataření a chalupaření oheň táborák. Romantika vaření nad plameny sevřenými v kamenném kruhu nabízí zážitek, který se od standardního grilování v mnohém liší. Samozřejmě si můžete vystačit s jednoduchým otáčecím rožněm, přiostřenými klacíky na špekáčky či kotlíkem na tyči mezi dřevěnými vidlicemi. Ale i k ohni si můžete pořídit příslušenství, které vám umožní používat otevřený oheň bezmála jako plnohodnotnou kuchyň.

Například ke grilování, ale také ke smažení či opékání na pánvi nebo pomalému vaření guláše nebo polévky poslouží čtvercové či kulaté rošty na ohniště. Mívají rukojeť pro snadné uchopení a nožičky, na něž je snadno postavíte nad žhavé uhlí.

Jinou možností je zavěsit kulatý nerezový rošt na řetízky univerzální trojnožky, která se často prodává jako „gulášová souprava“ a slouží i k zavěšení kotlíku. Na zavěšeném roštu pak můžete grilovat nebo ho rovněž využít jako podstavec pod pánev nebo jinou nádobu. Grilovací rošty nad oheň koupíte u různých prodejců za ceny od pěti set do tisíce korun. Existují i otočné a sklápěcí rošty, které jsou upevněné na tyči a snadno se v případě potřeby odklopí od plamenů.

Pro samotné rožnění si můžete pořídit univerzální rožně v podobě vidlic a jehel, které mohou mít nastavitelnou délku, nebo speciální rožně na kuřata či na kýtu nebo sele.

Rožně na kuřata či na kýtu obvykle sestávají ze tří nebo čtyř jehel, které zabrání protáčení opékaného masa. Mohou být založeny na různých typech konstrukce, například dvojici vidlic s nastavitelnou délkou, které napíchnutý kus masa drží ze dvou stran proti sobě, nebo pro jednoduché napíchnutí masa, které se v příslušné délce zafixuje zarážkou s motýlkovou maticí.

Rožníte-li často, poohlédněte se na internetu po nabídkách různých malých výrobců a zámečnictví, která nabízejí zhotovení univerzálních rožňů (i na vysokou zátěž včetně prasete) a dodají vám k nim i příslušenství včetně stojanů nebo zatloukacích vidlic a motorků. Nebo si u takových firem můžete nechat vyrobit rožeň na míru podle vašich potřeb, rozměrů ohniště a toho, co obvykle opékáte.

www.gril.cz, www.grily.name, www.icera.cz, www.janecek.cz

text: Richard Guryča
foto: Archiv firem, Shutterstock

 

Uvažujete o nákupu nového zahradního grilu? Desítky modelů za skvělé ceny naleznete na www.give.cz/zahradni-grily

 


 

 

Rožně a pomůcky na opékání


Komentáře

Napsat komentář

Dobré rady

  • Opékání na rožni si můžete dopřát i nad grilem, v zahradním i domácím otevřeném krbu nebo na ohňovém koši na terase.
  • Při nákupu motorku myslete na předpokládanou zátěž rožně a také na rozměr hranolu jehly, který se nasouvá do motorku.
  • Motorek není bezpodmínečně nutný, ale ruční otáčení usnadní ochranný krycí štít u kliky rožně.

Save