Rebarborové hody


Rebarbora patří mezi nejchutnější jarní plodiny. V našich podmínkách se sklízí převážně v období od konce května do poloviny června, hlavní sezóna tedy vypukne už co nevidět. Právě teď je tedy ten nejvyšší čas začít přemýšlet nad tím, jaké pochoutky z ní vykouzlíte. Pokud chcete své blízké překvapit opravdu skvělými dobrotami s rebarborou, nechte se inspirovat recepty, které pro vás připravila Elly – Bohyně kuchyně.

 

Mrkvové šátečky s rebarborou

 

 

MRKVOVÉ ŠÁTEČKY S REBARBOROU

 

Těsto

  • 450 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • 250 g vychlazeného rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 250 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 4 stonky rebarbory
  • 4 velké jahody
  • 150 g třtinového cukru

Postup

Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a důkladně promíchejte. Přidejte nastrouhanou mrkev a na menší kousky nasekaný rostlinný tuk Hera. Promíchávejte ručně nebo hnětacím hákem, pokud používáte kuchyňský robot. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Poté ho nechte asi hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravte náplň.

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé špalíčky. Dejte do hrnce, zasypte cukrem a při mírné teplotě rozvařte úplně do měkka. Pokud  se vyvaří moc tekutiny, přidejte trochu vody. Ale s vodou to nepřehánějte, výsledná směs by měla být hustá jako marmeláda. Přidejte nadrobno nasekané jahody a ještě 2 minuty povařte. Poté nechte vychladnout.

Těsto vyválejte na ploše lehce posypané moukou. Plát by měl být silný maximálně půl centimetru. Vykrajujte kolečka – buď skleničkou nebo formičkou.

Do středu každého kolečka dejte lžičku rebarborové náplně. Přehněte a okraje pořádně stiskněte k sobě. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 25 minut, dokud  šátečky nezrůžoví.

 

 

Rebarborový dort s tvarohem

 

REBARBOROVÝ DORT S TVAROHEM

 

Těsto

  • 450 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g vychlazeného rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 4 žloutky

Krém

  • 750 g plnotučného tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink (prášek)
  • 2 vejce
  • 250 g rebarborových stonků + 100 g třtinového cukru

Postup

Mouku promíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte žloutky a vychlazený rostlinný tuk Hera máslová příchuť. Vypracujte pevné, nelepivé těsto a nechte ho minimálně hodinu odpočinout v lednici.

Těsto rozdělte na 3 díly. Jeden z nich vraťte do lednice. Zbylé dva spojte a připravte si základ do formy.

Dno rozevírací dortové formy o průměru 25 centimetrů vyložte pečicím papírem. Ten do formy pěkně přivřete. Boky vymažte rostlinným tukem Hera a vysypejte polohrubou moukou.

Připravené těsto rozválejte do kruhu a dejte do formy. Těsto by mělo zakrýt dno i boky formy až po horní okraj. Těsto rozprostřete prsty a dno propíchejte vidličkou.

Rebarborové stonky oloupejte, nakrájejte na krátké špalíčky, dejte spolu s cukrem do hrnce a nechte povařit do měkka. Poté nechte vychladnout.

Všechny suroviny na krém, včetně vychlazené rebarbory, dejte do mísy a za pomoci šlehací metly vyšlehejte krém. Rebarbora se při šlehání rozpadne na malé kousky.

Hotový krém (bez hrudek, vyšlehaný do hladka) vlijte do dortové formy na základ z těsta. Povrch uhlaďte. Formou několikrát bouchněte o pracovní desku, aby se z těsta dostal ven přebytečný vzduch.

Zbytek těsta z lednice nastrouhejte na hrubém struhadle. Těmito kousky posypte povrch dortu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 45 minut.

 

 

Rebarborový crumble s jahodami

 

 

REBARBOROVÝ CRUMBLE S JAHODAMI

 

Suroviny

  • 150 g měkkého rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 stonky rebarbory
  • 4 velké jahody

Postup

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na špalíčky. Jahody nakrájejte na menší kousky. Připravte si malé zapékací misky nebo jednu větší zapékací misku. Výhodou malých misek je, že každý dostane svou vlastní porci rovnou v mističce. Moučník pak mnohem lépe vypadá, než když ho krájíte a podáváte z jedné mísy.

Ovoce naskládejte do malých zapékacích mističek. Vždycky vkládejte mix rebarbory a jahod.

Měkký rostlinný tuk Hera, ovesné vločky a cukr promíchejte dohromady. Vznikne tak drobenka. Pokud se vám zdá příliš měkká, můžete přidat trochu vloček nebo chuť ozvláštnit malým množstvím namletých mandlí nebo lískových ořechů.

Drobenku navrstvěte na ovoce a pořádně přimáčkněte.

Poté vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 až 20 minut. Do té doby, než drobenka zezlátne. Ovoce pod čepicí pěkně změkne a chutě se krásně prolnou.

Ihned servírujte. Výborně chutná také doplněné kopečkem vanilkové zmrzliny.

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER


Komentáře

Napsat komentář