Pro velikonoční pečení


Velikonoce se blíží a většina z nás je bude trávit na chatě nebo na chalupě. Je potřeba připravit se na návštěvu přátel a koledníků a upéct mazance a beránky.

 

 

Určitě máme nějakou krásnou formu z dob našich babiček, která je určena k pečení nebo spíš k ozdobě kuchyně. K takovým skvostům patří ruční práce našich hrnčířů, litinové formy se smaltovaným povrchem, nebo starožitné mosazné nádoby, ale najdou se i starší výrobky ze skla.

 

 

 

 

Velikonoční moučníky ale nemusejí mít za každou cenu tvar beránka. Hosty potěšíme i bábovkou, nebo velikonočním dortem. Moderní technologie přinášejí nové materiály. K nim patří především výrobky z ocelového plechu a z karbonové oceli, opatřené antiadhézní (nepřilnavou) teflonovou vrstvou (vyrábí je například Tescoma, Toro, Kaiser, Tefal, Bergner), u těch nejnovějších se především jedná o klasické kovové pečící formy s keramickým povrchem (Cera, Delimano, KeraMia, Banquet Gourmet Ceramia, Bioxeramic), který je tvrdý a odolá i ostřejším předmětům a noži. Kombinace keramiky a plechu zajistí lepší vlastnosti při pečení – ať už nepřilnavost, nebo rovnoměrný rozvod tepla. V poslední řadě pak zaujme jejich vzhled a barevná kombinace.

 

Praktický a skladný silikon
A zapomenout nesmíme ani na produkty ze silikonu. Ten je lehký a pružný, díky tomu se z něj upečený moučník vyklopí bez poškození. V obchodech objevíme výrobky různých firem ve standardní i špičkové kvalitě. Podle velikosti, typu a provedení za ně zaplatíme jak desetikoruny, tak i více než osm set korun. (Vyrábí je Tescoma, Delimano, Kaiser, Banquet, Silikomart, Lekué, ale také IKEA a v obchodech jsou k mání formy od dalších zahraničních výrobců).
Opatrní musíme být v okamžiku, kdy těsto v silikonové formě vkládáme do trouby, protože produkt je pružný a obsah by se mohl vylít. Proto se podle velikosti výrobku, doporučuje nestavět je při pečení na mřížku, ale na plech. Tyto produkty jsou určené pro teploty do 280 °C, jsou tudíž vhodné pro pečení v mikrovlnných, elektrických i plynových troubách. Použít je ale můžeme i v mrazáku, protože snesou teploty do -40 °C.

 

Masivní hliník s nepřilnavou vrstvou
Neotřelé tvary forem na trhu představuje značka Nordic Ware. Jde o výrobky z masivního hliníku se speciální teflonovou vrstvou, která zaručuje zdravotní nezávadnost. Materiál dobře rozvádí teplo, proto výrobce doporučuje teplotu v troubě snížit o patnáct stupňů. Při pečení ušetříme za energii. Vrstva rovněž dobře pracuje s cukrem, takže se k ní těsto nelepí. Formy se nesmějí vymazávat olivovým olejem.
Tyto nádoby, stejně jako tradiční výrobky ze smaltované litiny, patří k těm finančně náročnějším. Jejich cena se pohybuje okolo devíti set korun. Za litinové formy zaplatíme i více než osmnáct set korun. Záleží na velikosti výrobku.

 

TEXT: HELENA ŠTĚTINOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM

 

 


Komentáře

Napsat komentář