Perníková chaloupka


Upéct perníkovou chaloupku je pro každou maminku i babičku pořádná výzva. Přece jen jde o dům, při jehož stavbě je nutné dodržet správný stavební postup.

Chaloupku může obklopovat celé perníkové hospodářství.

Přiznejme si, že udělat chaloupku z perníku není úplně jednoduché. Je nutné mít správný recept na těsto a upečené díly perníku umět slepit tak, aby držely pohromadě. Pokud tohle zvládneme, zdobení jde samo. Abychom měli jistotu, že náš projekt zvládneme, na poprvé je lepší nedělat chaloupku moc velikou. Jednotlivé dílky perníkové stavbičky většinou podle předem připravené papírové šablony, málokdo to zvládne od oka.

Těsto na malou chaloupku

500 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 4 lžíce medu, 2 celá vejce, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření – buď ze sáčku, nebo směs tlučené skořice, hřebíčku, badyánu, vanilky, nového koření a anýzu

Kolem perníkové roubenky se prohánějí dva čuníci. Ti se budou obzvlášť líbit dětem!

Vejce, cukr a med utřeme společně v míse, pak přidáme koření a postupně přidáváme mouku smíchanou se sodou. Ručně vypracujeme hladké, nedrobivé těsto. Necháme je odpočívat 1 – 3 dny v lednici. Pak vyválíme placku o síle 5mm. Z ní nožem nakrájíme všechny díly chaloupky a dáme je (dostatečně daleko od sebe, aby se nespekly) na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě při 150 °C asi 10 až 15 minut.
Po upečení můžeme všechny perníkové dílky ihned potřít rozšlehaným žloutkem s jednou lžící vody. Těsto se bude hezky lesknout. Chystáme-li se většinu chaloupky pokrýt polevou, není to nutné.

Neošidit polevu!

Než perníčky vychladnou, můžeme si přípravit polevu. Na základní množství potřebujeme jeden bílek, 150 g jemného moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy. Pokud pečeme velkou chalupu, kterou budeme celou „zasněžovat“, budeme potřebovat více polevy. Aby poleva měla schopnost pořádně lepit, musí se třít hodně dlouho, v kuchyňském robotu 15 minut, ručně půl hodiny. Hotová poleva by měla být tak hustá, aby ani trochu nestékala. Nachystáme si ji do kornoutků složených z pergamenu, odstřihneme malinkatou část špičky a můžeme začít slepovat a zdobit.

Malé krápníčky, které visí ze střechy, i třpytící se perličky ve sněhu vytvářejí dojem opravdové zimy

Chaloupku slepujeme od spodu po střechu, případné spáry mezi díly vyplňujeme polevou. Nejjednoduší je zdobit jen čárami a tečkami, složitější ornamenty zkusíme až u druhé nebo třetí chaloupky…

Pokud je naším záměrem barevný domeček, můžeme do bílkové polevy lepit ještě barevné cukříky, jedlé perličky, kousky želé nebo lentilky.

TEXT: MARTINA LŽIČAŘOVÁ
FOTO: PETR ŽIVNÝ, THINKSTOCK A SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář