Ovocné knedlíky


Ovocné knedlíky patří k typickým českým pokrmům. A zdaleka to nemusí být jen ty kynuté nebo švestkové. Možností je mnohem více.

Knedlíky plněné ovocem se kromě naší kuchyně připravují ještě v té rakouské a polské, jinde rozšířeny nejsou. Variací ovocných knedlíků je celá řada. Klasikou jsou větší kynuté knedlíky s náplní povidel, marmelády, borůvek, jahod, meruněk. Do bramborového těsta se balily hlavně švestky, ale i další ovoce. Jiným těstem je tak zvané odpalované nebo také pařené. Zdravější variantou knedlíkových těst je tvarohové, které se dá připravit i bez vejce a s menším množstvím mouky – je lehké a téměř dietní. Základem těsta může být i nakrájené pečivo. Chuť a hutnost těst změníme, nahradíme-li část mouky krupicí, krupičkou nebo celozrnnou moukou. S vapudinkovým práškem bude těsto krásně žluté a dobře držet.

Jako náplň dáváme do knedlíků zralé, pevné a suché ovoce – švestky, jahody, meruňky, jablka, hrušky, třešně, borůvky, broskve. Mimo sezónu se dá použít ovoce mražené. Kompotované ovoce, například broskve, dáme před použitím do mrazničky trochu ztuhnout. Chutnou náplní je i čokoláda nebo čokoládový bonbon. Můžeme udělat i menší knedlíčky bez náplně, které na talíři přelijeme ovocnou omáčkou.

Na ovocnou dobrotu nemusíme dávat jen cukr, mletý mák a rozpuštěné máslo. Chutnají s tvarohem, osmaženou strouhankou, strouhaným perníkem, mletými ořechy, skořicí, místo rozpuštěného másla je polijeme kysanou smetanou a ozdobíme čerstvým nakrájeným ovocem.

Tvarohové s meruňkami

250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, 150–200 g polohrubé mouky nebo krupičky, 100 g másla, meruňky; cukr, kysaná smetana

Tvaroh, vejce, sůl, mouku a rozpuštěné máslo smícháme a vypracujeme vláčné těsnilkovým to. Do kousku těsta dáme půlku meruňky a knedlík zabalíme. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 6 minut. Podáváme posypané cukrem a polité kysanou smetanou.

Hrníčkové knedlíky s rybízem

200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 250 ml mléka, špetka soli, červený rybíz; máslo a hrubá mouka na hrnky; cukr, kysaná smetana

Smícháme žloutky, mouku, mléko a sůl, nakonec přidáme sníh z bílků. Čtvrtlitrové rovné hrnky vymažeme máslem, vysypeme moukou a střídavě je naplníme těstem, rybízem, těstem, rybízem a těstem. Do širokého hrnce postavíme na pařák hrnky s těstem, do poloviny jejich výšky nalijeme vodu a zakryté pokličkou vaříme 35 minut. Knedlíky vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s cukrem a kysanou smetanou.

Dietní tvarohové s broskvemi

250 g měkkého tvarohu, 125 g polohrubé mouky, špetka soli, broskvový kompot nebo zmražené půlky broskví; tvrdý tvaroh, broskvový jogurt

Tvaroh, mouku a sůl zpracujeme na vláčné těsto. Půlky broskví (kompotované necháme trochu ztuhnout v mrazáku) zabalíme do silnější vrstvy těsta. Vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Na talíři knedlíky rozkrojíme, posypeme strouhaným tvrdým tvarohem a navrch dáme jogurt.

Z odpalovaného těsta

500 ml mléka, 100 g másla, špetka soli, 350 g hrubé nebo polohrubé mouky, 2 vejce, jablka; cukr, skořice, máslo

Mléko s máslem a solí přivedeme k varu, vsypeme mouku, snížíme příkon tepla a vařečkou mícháme, až je těsto hladké a nechytá se hrnce. Necháme vychladnout, pak vmícháme vejce a uhněteme do hladka. Do kousků těsta zabalíme osminky jablek. Vaříme v osolené vodě 8–10 minut. Na talíři posypeme cukrem se skořicí a polijeme máslem.

Bramborové se švestkami

500 g brambor, 250 g hrubé mouky, špetka soli, 1 vejce, 1 žloutek; cukr, strouhanka, máslo

Brambory ve slupce uvaříme do měkka. Zcela vychladlé oloupeme a na jemno nastrouháme. S moukou, solí, vejcem a žloutkem spojíme do hladkého těsta. Těsto do tenka rozválíme a nakrájíme na čtverce, do kterých balíme švestku (celou vypeckovanou nebo půlku). V osolené vodě vaříme asi 8 minut. Knedlíky obalíme v nasucho opražené strouhance s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Kynuté meruňkové knedlíky

500 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 lžíce krupicového cukru, 20 g sušeného droždí, 250 ml mléka, 2 vejce, meruňky; mletý mák, cukr, máslo

Z mouky, soli, cukru, droždí, mléka a vajec vypracujeme vláčné těsto a necháme ho 45 minut kynout. Pak z těsta vyválíme plát silný 1 cm a skleničkou z něj vykrájíme kolečka. Doprostřed každého dáme půlku meruňky. Zabalíme knedlík a necháme ještě 20 minut kynout. Vaříme 10 minut v páře. Podáváme posypané mákem s cukrem a přelité máslem.

Z rohlíkového těsta

4 rohlíky, mléko, 1 vejce, špetka soli, polohrubá mouka, ovoce; cukr, máslo apod.

Rohlíky nakrájíme na plátky a namočíme do mléka. Po změknutí je vymačkáme, přidáme vejce, sůl a tolik polohrubé mouky, aby těsto bylo vláčné. Necháme ho 15 minut odležet. Z těsta vyválíme placku a nakrájíme ji na čtverečky, do nichž balíme ovoce. Knedlíky uvaříme v osolené vodě. Na talíři je omastíme máslem a sypeme cukrem, tvarohem, mákem nebo jinou posypkou podle chuti.

text: Iva Tvrzová
foto: Shutterstock


Komentáře

Napsat komentář

Čaje Kusmi

Proslulá značka Kusmi Tea nabízí zelené i černé čaje té nejvyšší kvality. Většinou jde o směsi s různými bylinkami, kořením, ovocem, ale třeba i s čokoládou! Novinkou je limitovaná edice Kusmi tea by Jean-Paul Gaultier. Francouzský módní návrhář oblékl legendární čaje Anastasia a Prince Vladimir do svého klasického stylu, který charakterizují modrobílé pruhy a tetování. Čaje jsou k dostání pouze v Kusmi Tea shopech, prvním v čr je nedávno otevřený v pražském nákupním centru Nový Smíchov.

www.vasekuchyne.cz/Kusmi-tea