Ořechové dobroty

Rubrika: Recepty

Ořechové dobroty

Na mnoha zahradách a dvorech stojí rozložitý ořešák, jinde rostou kolem plotu lískové keře. Při velké úrodě občas nevíme, co se všemi ořechy dělat.
Jejich jádra můžeme konzumovat nejen samotná, ale využijeme je především při přípravě různých moučníků a cukroví – můžeme z nich upéct výborné koláče, dorty, řezy, rolády, košíčky.
Mleté ořechy se přidávají jednak do těst, která tak jsou chutnější, jednak se z nich připravují sladké náplně do moučníků. Celá jádra se pak používají na zdobení.
Ořechy můžeme také přidávat do různých pokrmů, například do salátů, těstovin, do paštik nebo do džemů, v žemlovce mohou nahradit jablka (ořechy nejprve povaříme v mléce).

Ořechy jsou zdrojem značného množství rostlinných bílkovin, vitaminu E a B, mají fosfor, železo, měď, draslík. Jsou bohužel velmi kalorické, protože obsahují hodně tuků, ale ty jsou převážně ve zdravé formě nenasycených mastných kyselin, důležitých pro zdravý růst a vývoj tkání.

Ořechy skladujeme dobře usušené, buď ve skořápkách, nebo vyloupané. V teple by mohly žluknout, uložíme je proto do sucha a chladu. Lze je také dát do zavařovacích sklenic, uzavřít a ve vodě asi 20 minut sterilovat. Zůstanou tak dlouho čerstvé.


Ořechovo-mrkvové řezy

300 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 300 g třtinového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 500 g mrkve, 250 g vlašských ořechů, 200 g rozinek, 4 vejce, 250 ml slunečnicového oleje, tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu, šlehačka na ozdobení

Do mísy dáme mouku, kypřicí prášek, cukr a skořici. Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, drobně nasekané ořechy, rozinky a smícháme. Šlehačem vyšleháme vejce do pěny a po částech do nich zašleháme olej. Vlijeme k mrkvové směsi a důkladně promícháme. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme asi 45 minut při 180 stupních. Vychladlý moučník nakrájíme na řezy, podávat můžeme se šlehačkou.

Ořechové řezy
těsto: 400 g hladké mouky, 1lžička kypřicího prášku, 60 g cukru, 1 dl mléka, 3 lžíce šlehačky nebo kysané smetany, 2 žloutky, špetka soli;
náplň: 250 g mletých vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, 150 g cukru, sníh ze 2 bílků; meruňkový džem, čokoládová poleva

Ze všech přísad vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Ten trochu větší použijeme na spodní plát. Rozložíme ho na plech, vyložený pečicím papírem, tak, abychom vytvořili z těsta okraj. Po celé ploše rozetřeme džem. Na něj stejnoměrně navršíme ořechovou náplň, umíchanou ze všech přísad. Nakonec přikryjeme plackou vyválenou z druhého dílu těsta. Okraje obou dílů prsty jemně spojíme a vrchní díl propícháme špejlí. Pečeme asi 45 minut při 180 stupních. Po vychladnutí moučník potřeme čokoládovou polevou a nakrájíme na řezy.

Ořechový koláč s ovocem
500 g drobného (nebo nakrájeného) pevnějšího ovoce, 150 g másla, 150 g cukru, 4 vajíčka, 100 g hořké čokolády, 200 g lískových oříšků, lžíce práškového cukru

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Vmícháme žloutky, přidáme nastrouhanou čokoládu a strouhané oříšky. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ho do těsta. Kulatou formu o průměru 28 cm vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme těstem. Na něj navršíme ovoce. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi hodinu. Necháme 10 minut chladnout ve vypnuté troubě. Vychladlý koláč pocukrujeme.

Staročeský koláč
3 vejce, 150 g tekutého medu, 150 g vlašských ořechů, 400 g vařených brambor, skořicový cukr

Našleháme med s vejci, postupně vmícháme nastrouhané studené brambory a asi dvě třetiny strouhaných ořechů. Vypracujeme těsto a dáme do formy s teflonovým povrchem nebo vyložené pečicím papírem. Posypeme zbylými ořechy smíchanými se skořicovým cukrem. Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Roláda ze sušenek
těsto: 200 g celozrnných sušenek, 2 lžíce medu, 50 g másla, 3 lžíce uvařené černé kávy, 2 lžíce kakaa;
náplň: 150 g jemně mletých ořechů, 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 100 ml vody

Sušenky umeleme nebo rozdrtíme, zalijeme kávou, promícháme a necháme 5 minut nasáknout. Přidáme med, rozehřáté máslo a zpracujeme na těsto. To rozválíme na vále na igelitové fólii posypané jemně mletými ořechy. Potřeme náplní, kterou jsme připravili smícháním všech ingrediencí. Těsto srolujeme, zabalíme do fólie a dáme na nějakou dobu do chladu. Pak krájíme nožem namočeným v horké vodě plátky.

Ořechové košíčky
150 g vlašských ořechů, 100 g žitné a 100 g pšeničné celozrnné mouky, 5 lžiček kakaa, 3 špetky mleté vanilky, 150 g másla, 175 g medu, 75 g melasy z cukrové třtiny, 3 vajíčka, 50 g kandovaného ovoce

Dvě třetiny ořechů jemně umeleme, zbytek na hrubo nasekáme. Smícháme mouku, prášek do pečiva, 4 lžičky kakaa, vanilku a mleté ořechy. Máslo utřeme do pěny s medem a melasou. Střídavě vmícháváme vajíčka a moučnou směs. Dobře prohněteme. Dvacet papírových košíčků dáme na plech a naplníme je těstem. Na hrubo nasekané ořechy smícháme se zbylým kakaem, lžící medu a drobně nakrájeným kandovaným ovocem. Nádivku vložíme doprostřed košíčku a trochu zamáčkneme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15 až 20 minut do zlatohněda. Košíčky jsou nejchutnější druhý den.

Obalované ořechy
200 g vlašských ořechů, 200 g mandlí, 4 lžíce cukru, 1/2 lžičky mletého bílého pepře, 1lžička mleté skořice, 1/4 lžičky kari koření, Ľ lžičky mletého římského kmínu, 1/2lžičky soli

Ořechy dáme na suchou rozehřátou teflonovou pánev a pečeme asi 15 minut. Cukr, sůl a koření smícháme a nasypeme na ořechy. Za stálého míchání pražíme asi 5 minut, až se cukr s kořením a solí roztaví a obalí ořechy. Pánví během pražení potřásáme, aby se ořechy upražily a obalily stejnoměrně.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ořechové dobroty