Placky a placičky

Placky jsou jídlo, které můžeme jíst jako hlavní chod, přílohu nebo je jen tak zobat třeba u televize. Chuťově jsou neodolatelné a existuje mnohem víc variant než klasické bramboráky!

Zelné placičky s červeným pepřem

500 g kysaného zelí, 400 g hladké mouky, 200 g mletých škvarků, kmín, drcený červený (může být i černý) pepř, olej nebo sádlo na smažení a sůl

Škvarky nejprve umeleme v mlýnku nebo je rozdrtíme v mixéru. Zelí vymačkáme, aby v něm zůstalo co nejméně vody, a zapracujeme do něj mouku, škvarky, sůl podle chuti, kmín a drcený pepř. Vše spojíme v hladké těsto, ze kterého děláme kuličky a z kuliček následně tenké placky. Do pánve nalejeme takové množství oleje, aby se placky mohly fritovat. Smažíme je, dokud nejsou křupavé.

Velká květáková placka

Půlka květáku, půl lžičky kmínu, půl lžičky muškátového oříšku, 3 vejce, 6 lžic hrubé mouky, 3 lžíce slunečnicového oleje a sůl

Květák rozebereme na růžičky, odřízneme tvrdé košťály a 10 minut ho vaříme ve vodě s kmínem. Scedíme a necháme vychladnout. Poté ho rozmačkáme šťouchadlem, přidáme muškátový oříšek a osolíme podle chuti. Vejce rozšleháme a vlijeme ke květáku, vsypeme mouku a vypracujeme řidší těsto. V teflonové pánvi rozpálíme olej, přilejeme těsto tak, aby pokrývalo rovnoměrně celou pánev, a smažíme z obou stran do zlatova. Placku potom můžeme servírovat na talíři rozkrájenou na trojúhelníky jako pizzu.

Řepové placičky

250 g červené řepy, 4 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 1 větší vejce, 1-2 lžíce hladké mouky, olej na smažení a sůl

Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme majoránku, vajíčko, prolisovaný česnek a mouku podle konzistence. Ta by měla být taková, jako je těsto na bramboráky. Osolíme podle chuti, promícháme, lžicí klademe na pánev do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran. Placičky jsou výborné se zakysanou smetanou!

Parmazánové placičky

1 kg ve slupce vařených brambor, 200 g parmazánu, 8 lžic polohrubé mouky, 1 hrst čerstvé bazalky, směs olivového a slunečnicového oleje na smažení, čerstvě mletý pepř a sůl

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Placičky budeme dělat na ohni a nejlépe na lávové desce, kterou rozpálíme dřív, než uděláme těsto. Do brambor přidáme parmazán nastrouhaný najemno, sůl, pepř, bazalku a 8 lžic polohrubé mouky. Hotové těsto rozdělíme na několik stejných dílů a z těch rukou vytvoříme tenké placky. Lávovou desku potřeme olejem a placičky na ni naskládáme. Smažíme z obou stran do zlatova. Podáváme například s avokádovým a česnekovým dipem.

Bramborové placky v houbové omáčce

500 g vařených brambor, 1 vejce, 60 g másla, 100 g hrubé mouky, 1 větší cibule, 250 g hub, 200 ml smetany na vaření, kmín, slunečnicový olej, pepř a sůl

Uvařené brambory scedíme, necháme zcela vychladnout, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Poté je smícháme s moukou, vejcem, 30 g rozpuštěného másla a solí. Vypracujeme těsto, které vyválíme na placku o tloušťce zhruba 0,5 cm. Vezmeme skleničku nebo vykrajovátko a vykrajujeme kolečka. Pak je klademe do rozpáleného oleje a smažíme do zlatova.
Omáčku uvaříme tak, že 30 g másla rozpustíme v kastrolu a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Potom zprudka osmažíme očistěné, omyté a na plátky nakrájené houby. Promícháme, hodně osolíme a vložíme špetku kmínu. Necháme 10-15 minut dusit na mírném plamenu a přidáme smetanu. Přivedeme k varu a čekáme, dokud omáčka nezhoustne. Podle potřeby ještě dosolíme a opepříme.

Text: Karolína Waberová
Foto: Shutterstock

Placky a placičky