Ochutnejte čatní

Rubrika: Recepty

Čatní pochází z Indie

Chutney, česky čatní nebo čatný, je hustá směs podušené zeleniny či ovoce, cukru a octa, pikantně ochucená kořením. Čatní se podává především k pečeným, dušeným či grilovaným masům, ale i k sýrovým pokrmům, může se jím dochutit obložené pečivo apod. Čatní pochází z Indie, během koloniální éry ho Britové přivezli do své vlasti a odtud se rozšířilo i do ostatních britských kolonií a později do Evropy.

Oblíbené je mangové čatní, ale může být z nejrůznějších druhů ovoce i zeleniny a jejich směsí. Hodně se používají jablka, hrušky, švestky, meruňky, rajčata, papriky, cibule, ale i broskve, angrešt, rebarbora, mrkev, citrusové plody, lesní i exotické a dokonce i sušené ovoce. Často se přidávají rozinky, česnek, chilli papričky. Nejpoužívanějším kořením je skořice, zázvor, muškát, hřebíček, nové koření, zelený pepř, kardamom, z bylinek čerstvá máta a koriandr.

Existují stovky a možná i tisíce kombinací ingrediencí pro výrobu čatní, můžete různě experimentovat. Tato pochoutka se dá vyrobit kdykoliv, ale nejvýhodněji v létě, kdy máme ovoce a zeleninu čerstvé a cenově nejdostupnější. Čatní také můžeme smíchat se zakysanou smetanou nebo majonézou a podávat k pokrmům ze studeného masa.

Množství ovoce v receptech se míní oloupané a vypeckované.

Jablečné čatní
1250 g nakyslých, oloupaných a odjádřených jablek, 625 g cibule, 2 citrony, 300 g rozinek, 2 stroužky česneku, 0,5 l ovocného octa, 400 g tmavého melasového cukru, 1 lžíce soli, po 1 lžičce mletého zázvoru, skořice a kurkumy

Na hrubo nakrájená jablka a cibuli, tenké půlměsíčky citronu, rozinky, jemně nasekaný česnek a ocet dáme do kastrolu, přivedeme k varu a 15 až 20 minut necháme probublávat. Jablka musí změknout, ale ne se rozvařit. Pak přidáme cukr, promícháme, mírně vaříme 30 až 45 minut, až směs zhoustne. Odstavíme a vmícháme sůl a koření. Hned plníme do skleniček, uzavřeme, postavíme víčkem dolů a necháme vychladnout.

Švestkové čatní
900 g švestek, 50 g jader vlašských ořechů, 100 g rozinek, 1,75 dl octa balsamico, 1,5 dl červeného vína, 250 g želírovacího cukru, mletá skořice podle chuti

Vypeckované a odvážené švestky nakrájíme na čtvrtky. Ořechy nasekáme na drobno. Vložíme do hrnce, přidáme rozinky, ocet, víno a cukr. Přivedeme za stálého míchání k varu, chvíli povaříme, občas promícháme. Dochutíme mletou skořicí a horké plníme do skleniček.

Čatní cuketové
250 g cuket, 175 g jablek, 125 g cibule, 25 g čerstvého křenu, 5 lžic 8% octa, špetka vegety, sladké papriky a kari

Oloupané cukety nakrájíme na kolečka, oloupaná jablka bez jádřinců na čtvrtky, cibuli na plátky. Vše vložíme do hrnce, přidáme koření, ocet a nastrouhaný křen a uvedeme do varu. Vaříme 15 minut. Horké plníme do skleniček.

Meruňkové čatní s rajčaty
250 g meruněk, 250 g koktejlových rajčat, 200 g mrkve, 1 dl vinného octa, 2 dl meruňkového nektaru, 250 g želírovacího cukru, sůl, mletý bílý pepř, mletá pálivá paprika

Vypeckované meruňky nakrájíme na malé kousky. U rajčat nařízneme slupku, spaříme horkou vodou a sloupneme slupku. Mrkev nastrouháme. Vše dáme do hrnce, přidáme ocet, nektar a cukr. Přivedeme za stálého míchání k varu a 5 minut velmi mírně vaříme, občas zamícháme. Dochutíme kořením a hned plníme do skleniček.

Hruškové čatní
1500 g hrušek, 1cibule, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 šálek rozinek, 1 stroužek česneku, 500 g hnědého cukru, 1 kusu zázvoru, 2 šálky ovocného octa, po 1 lžičce mletého hřebíčku, sladké papriky a mleté skořice, 2 lžičky soli

Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme, cibuli nasekáme na jemno, zázvor oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu smícháme cukr s octem a přivedeme do varu. Přidáme hrušky a ostatní suroviny. Vaříme zvolna asi jednu hodinu, dokud není směs zahuštěná. Teplé plníme do sklenic.

Čatní rajčatové s mrkví
700 g rajčat, 250 g mrkve, 200 g hnědého cukru, 25 g želírovacího cukru (Gelfix super 3:1), 2 velké cibule, 1chilli paprička, 0,5 l bílého vinného octa, 1 snítka rozmarýnu, 1 svazek tymiánu, podle chuti nakládaný zelený pepř

Oloupaná rajčata nakrájíme na čtvrtky, cibuli na drobno, oškrábanou mrkev na drobné kostičky. Chilli papričky zbavíme zrníček a nakrájíme na drobno, bylinky nasekáme. Připravené přísady dáme do hrnce a spolu s cukrem, octem a kořením rozvaříme do měkka. Horké prolisujeme, nalijeme opět do hrnce, přidáme cukr a při zvýšené teplotě necháme asi 3 minuty bublat, až čatní zhoustne. Hned plníme do skleniček.

Celerové čatní
350 g celeru, 200 g rajčat, 150 g červené papriky, 1 dl ovocného octa, 1,5 dl bílého vína, 250 g želírovacího cukru, 1 lžičky mleté skořice, tlučený pepř, sůl

Očištěný celer a papriky nakrájíme na malé kostičky, rajčata sloupneme. Dáme do hrnce, přidáme ocet, víno a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni 15 minut. Dochutíme solí a kořením a plníme do skleniček.

Zeleninové čatní
400 g rajčat, 400 g paprik, 8 cibulí, 400 g práškového cukru, 2 lžíce tlučeného hřebíčku, 1lžíce skořice, 0,5 l octa, sůl

Nakrájíme rajčata, papriky a cibuli, prosolíme je a necháme přes noc odpočinout. Pak přidáme všechny ostatní přísady a na mírném ohni necháme probublávat tak dlouho, dokud není nutné podlévat. Vychladlé husté čatní plníme do sklenic.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ochutnejte čatní