Mrkvička na talíři


I z takové obyčejné a běžné zeleniny, jako je mrkev, se dá připravit spousta chutných i neobvyklých pokrmů.

Čerstvou křupavou a nasládlou mrkvičku můžeme chroupat jen tak samotnou, ale také z ní připravit chutnou polévku, pomazánku, teplý předkrm, hlavní jídlo, salát či moučník.

Mrkev si ceníme především pro výborný zdroj beta-karotenu, rostlinné formy vitaminu A, a také pro obsah vlákniny. Na rozdíl od většiny zeleniny je mrkev zdravější tepelně upravená než syrová. Tělo dokáže ze syrové mrkve přeměnit na vitamin A jen 25 procent beta-karotenu, kdežto z tepelně upravené, a pokud pokrm obsahuje i tuk, tělo vstřebá více než polovinu beta-karotenu.

Mnoho nápaditých mrkvových receptů najdete v kuchařce „Což takhle dát si… mrkev“ od zapálené kuchařky Lenky Požárové i v dalších zeleninových kuchařkách.

Savojská polévka
2 cibule, 5 mrkví, 4 středně velké brambory, pažitka nebo majoránka, 60 g másla, polévkové koření, 2 lžičky hladké mouky, 1,5 l vody, muškátový oříšek, sůl

Na drobno nakrájenou cibulku osmažíme na másle, přidáme jemně strouhanou mrkev a za stálého míchání dusíme. Pak zaprášíme moukou a necháme chvilku pražit. Zalijeme vodou. Potom přidáme nakrájené brambory, polévkové koření, trochu nastrouhaného muškátového oříšku a osolíme. Před podáváním bohatě posypeme pažitkou nebo čerstvou majoránkou.

Barevné nudle
300 g mrkve, 300 g cukety, 200 g dlouhých těstovinových nudlí, lžíce olivového oleje, pepř, sůl

Oloupanou cuketu a mrkev nakrájíme škrabkou na tenké dlouhé plátky. Vždy několik plátků složíme na sebe a nakrájíme je na dlouhé nudličky. Do vroucí osolené vody vložíme nejdříve těstoviny a vaříme 2 minuty. Pak přidáme cuketové a mrkvové nudle a již jen krátce dovaříme. Scedíme, promícháme s olejem a podle chuti dokořeníme. Podáváme ozdobené sekaným zeleným kořením.

Grilované plátky
600 g mrkve, 1 červená paprika, 160 g balkánského sýra, 4 lžíce olivového oleje, hrubě drcený pepř, salát na ozdobu

Mrkev nakrájíme na silnější plátky a papriku na kousky. Dáme do misky, pokapeme olejem a zamícháme. Zeleninu rozložíme na plech – potřený olejem nebo vyložený pečicím papírem. Sýr nakrájíme na silnější plátky, potřeme ho olejem a položíme na zeleninu. Pečeme 15 až 20 minut v troubě se zapnutým horním grilem při teplotě 200 °C, až vše začne zlátnout. Rozdělíme na talíře, posypeme drceným pepřem a ozdobíme salátem.

Zelenina z plechu
stejné množství mrkve, brambor a cibule, trochu oleje, pepř a sůl

Cibuli oloupeme, brambory dobře umyjeme a oboje nakrájíme na osminky. Mrkev nakrájíme na středně silná kolečka. Zeleninu rozložíme na olejem potřený plech tak, aby se nepřekrývala, nejlépe, když ji postavíme na užší plochu. Lehce pokapeme olejem, osolíme, opepříme a v rozehřáté troubě pečeme při 180 °C asi půl hodiny, až je zelenina měkká. Ihned podáváme – jako přílohu k masu nebo jako lehký samostatný pokrm.

Zeleninové krokety
200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g kedluben, 100 g petržele, masový vývar, 1 vejce, 1 – 2 lžíce strouhanky, 100 g tvrdého sýra, 1 rohlík, olej, sezamová semínka, pažitka, mletý černý pepř, sůl

Mrkev, petržel, kedlubnu a celer nakrájíme na menší kousky, osolíme a osmažíme na oleji. Pak podlijeme menším množstvím vývaru a pod pokličkou dusíme téměř do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme. Potom zeleninu rozmačkáme vidličkou a necháme vychladnout. Přidáme namočený a vymačkaný rohlík, nakrájenou pažitku, žloutek, strouhanku, sezamová semínka, nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, pepř a dobře promícháme. Pak lehce vmícháme tuhý sníh z bílku. Ze směsi formujeme menší krokety nebo placičky, které smažíme v horkém oleji. Podáváme s vařenými brambory a ochucenou kysanou smetanou nebo tatarskou omáčkou.

Ořechovo-mrkvové řezy
300 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 300 g třtinového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 500 g mrkve, 250 g na drobno nasekaných vlašských ořechů, 200 g rozinek, 4 vejce, 250 ml oleje, máslo a šlehačka

Nejprve na jemno nastrouháme mrkev a na drobno nasekáme oříšky. Pak smícháme mouku, kypřicí prášek, cukr, skořici, mrkev, ořechy a rozinky. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme olej a celé vmícháme do sypkých surovin. Těsto rozetřeme na plech vymazaný máslem. Pečeme 40 až 50 minut při 170 °C. Upečené ozdobíme šlehanou smetanou.

Mrkvový salát
mrkev, jablka a mandarinky

Očištěnou mrkev nastrouháme na jemno, na hrubším struhadle přistrouháme oloupaná jablka, smícháme a celé přisladíme pouze šťávou z mandarinek.
Obměna: Základní suroviny můžeme dochucovat různě. K nastrouhané mrkvi a jablku přidáme například rozinky a vmícháme bílý sladký nebo ovocný jogurt.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: SHUTTERSTOCK A THINKSTOCK


Komentáře

Napsat komentář

ZELÍ MNOHA CHUTÍ
Čerstvé zeleninové saláty jsou výbornou přílohou k pokrmům, ale v české kuchyni nesmí třeba k uzenému masu nebo vepřové pečeni chybět kysané zelí. Práci s jeho přípravou si ušetříte, koupíte-li ho hotové. Například firma Efko nabízí v Alu obalech čtyři druhy zelí – bílé, červené a kysané. Jde o „po česku“ ochucené výborné zelí, připravené přímo k servírování, za studena nebo ho stačí ohřát. Kysané a bílé zelí pořídíte za 25,90 Kč, červené za 26,90 Kč.

www.efkocz.cz/cz/produkty/zeli/