Nejlepší karbanátky

Rubrika: Recepty

Karbanátky z vepřového masa

400 g mletého vepřového masa, 1 cibule, 1 vejce, asi 3 lžíce strouhanky, 1 lžička mletého kmínu, ½ lžičky mleté červené papriky, pepř, sůl

Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme k mletému vepřovému masu, klepneme do něj vajíčko, zahustíme strouhankou, přisypeme koření, čerstvě mletý pepř a sůl a důkladně promícháme. Tvarujeme menší karbanátky a buď pečeme na grilu, nebo smažíme na pánvi. Podáváme s kečupem, hořčicí a chlebem.

Květákové placičky

1 květák, 300 g brambor, svazek jarní cibulky, svazek hladkolisté petrželové nati, 50 g parmazánu, 1 vejce, 50 g krupičky, strouhanka, sůl, olej na smažení

Uvaříme oloupané brambory nakrájené na malé kousky doměkka, asi 15 minut. Dále uvaříme květák rozdělený na růžičky doměkka, asi 10 minut. Uvařené brambory i květák slijeme a vidličkou nebo šťouchadlem rozmačkáme na malé kousky. Vmícháme vajíčko, najemno nasekanou cibulku a petrželovou nať, strouhaný parmazán, krupičku. Podle chuti osolíme a podle potřeby přimícháme strouhanku tak, aby z těsta šly tvarovat placičky. Ty smažíme na oleji.

Zeleninové karbanátky

3 mrkve, 1 petržel, 1 menší cuketa, ½ brokolice, 5 lžic mraženého hrášku, 100 g anglické slaniny, 2 vejce, sůl, 1 lžička kari, strouhanka, olej na smažení

Očištěnou mrkev, petržel a brokolici nakrájené na malé kousky a hrášek uvaříme do měkka, asi 15 minut mrkev a petržel, 5 minut hrášek a brokolici. Uvařené slijeme a rozmačkáme na kaši. Přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, vmícháme žloutky, sníh z bílků, kari a podle chuti osolíme. Přimícháme strouhanku, aby vzniklo hustší těsto, a tvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.

Čočkové karbanátky

1 hrnek čočky, 2 vejce, strouhanka, česnek, sůl, pepř, majoránka, olej na smažení

Čočku namočíme den předem. Namočenou čočku uvaříme doměkka a pak necháme vychladnout. Rozdělíme na dva díly – větší a menší „polovinu“. Menší část rozmixujeme, pak do ní vmícháme větší část, přidáme rozmačkaný česnek, koření, vajíčka, promícháme a zahustíme strouhankou. Tvarujeme karbanátky, které buď usmažíme na pánvi, nebo klademe na plech s pečicím papírem a upečeme v troubě zhruba při 190 ºC.


TIP

Vyhýbáte se smaženým jídlům? Všechny druhy karbanátků, masových i zeleninových, lze připravit zdravěji než smažením v oleji. Syrové karbanátky či placičky poklaďte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě. Při teplotě 180 ºC to trvá přibližně půl hodiny až 40 minut.

Text: Martina Lžičařová

Foto: Shutterstock

Nejlepší karbanátky