Lístkové těsto


Mezi ostatními těsty lístkové kraluje. Je křehké, chutné, lze ho použít na sladké moučníky, pro přípravu zeleninových či masových pokrmů i slaných sušenek.

Zeleninový závin

Charakteristické pro lístkové těsto je, že po upečení vytváří tenoučké vrstvy křupavého těsta, které jsou od sebe odděleny. Je to dáno způsobem jeho přípravy, kdy se střídají ve slabých vrstvách dva druhy těst – máslové a moučné. Příprava lístkového těsta je náročnější než ostatních druhů, většina hospodyň ho proto kupuje již hotové. Zbývá jim pak dát těstu chutnou náplň. Pro ty z vás, kteří byste si chtěli přípravu domácího lístkového těsta vyzkoušet, na něj přinášíme recept.

Nejoblíbenějším moučníkem z lístkového těsta je jablečný nebo jiný ovocný závin. Variantou je závin slaný, se zeleninovou, sýrovou nebo masovou nádivkou. Těsto se hodí na přípravu mřížkového koláče, malých sladkých i slaných koláčků, plněných taštiček a šátečků, řezů, šneků. Taštičky se dají připravit i v sendvičovači.

Slané pečivo

Lístkové těsto pečeme při teplotách 230–240 °C a dopékáme při 150–160 °C. Plechy není nutné potírat tukem.

Lístkové těsto

máslové těsto: 125 g hladké mouky, 250 g másla; moučné těsto: 250 g hladké mouky (nebo 125 g hladké a 125 g celozrnné mouky), 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína (nebo citronové šťávy či octa), špetka soli, 20 ml vody (při použití celozrnné mouky 50–70 ml vody)

Pro máslové těsto smícháme máslo s moukou, vytvarujeme bochánek a dáme do chladničky ztuhnout. Moučné těsto vytvoříme smícháním všech surovin, z nichž vypracujeme vláčné, ale suché těsto, které se nelepí. Ve tvaru bochánku ho necháme v chladničce 30 minut odpočinout. Pak moučné těsto rozdělíme na dva díly, z nichž vyválíme menší čtverce. Máslové těsto vyválíme na čtverec stejné velikosti, položíme ho na čtverec z moučného těsta a přikryjeme druhým moučným čtvercem. Máslové těsto by po stranách nemělo vykukovat, čtverce z moučného těsta proto můžeme po obvodu stiskem lehce spojit, aby při pečení tuk nevytekl na plech – moučník by pak byl tuhý. Těsto válečkem vyválíme, mouku ometeme a těsto na čtyřikrát složíme. Zabalené do fólie dáme do chladničky na 30 minut ztuhnout. Pak těsto znovu vyválíme, složíme a opět dáme na 30 minut do chladničky. To uděláme celkem třikrát. Při čtvrtém válení děláme z těsta žádané tvary – pláty na řezy, šátečky a podobně.

Hrušky v županu

Hrušky v županu

lístkové těsto, 12 hrušek, jádra vlašských ořechů, 150 g marmelády

Těsto vyválíme na plát silný 3 mm a nakrájíme na proužky asi 1 cm široké. Z ovoce odstraníme jádřinec, místo něho dáme jádro ořechu, stopku ponecháme. Hrušky ovineme proužky těsta a dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v horké troubě při 220 °C, po zapečení ztlumíme na 160 °C a zvolna asi 15 minut dopékáme. Teplé hrušky servírujeme v miskách s rozehřátou pikantní marmeládou.

Zeleninový závin

lístkové těsto, špenát, 250 g uzeného masa nebo uzeniny, 2 vejce, mléko, česnek, muškátový oříšek, sůl

Špenát podusíme do měkka, podle potřeby přidáme mléko, vmícháme vejce, rozetřený česnek, koření. Maso nakrájíme na kostičky. Těsto rozválíme na dva pláty. Na jedné polovině je potřeme špenátem, posypeme masem a těsto přeložíme. Nebo potřeme celý plát a srolujeme. Pečeme v předehřáté troubě, teplé nakrájíme a podáváme.

Taštičky ze sendvičovače

lístkové těsto, 3 jablka, 1 lžička škrobu, cukr, 5 lžic vody, vanilkový cukr, máslo

Jablka nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostičky a na 2 lžících vody je podusíme v mikrovlnné troubě. K měkkému ovoci přidáme škrob rozmíchaný ve 3 lžících vody a ještě krátce povaříme, až vznikne hustá kaše s kousky ovoce. Těsto vyválíme na plát silný 3 mm a rozkrájíme na čtverce zhruba 15 x 15 cm (podle velikosti formy v sendvičovači). Čtverec těsta potřeme máslem, do rozehřátého sendvičovače položíme namazanou stranou dolů. Doprostřed čtverce dáme lžíci ovocné kaše a přikryjeme dalším čtvercem těsta, máslem potřenou stranou nahoru. Zapečeme do zlatova a posypeme vanilkovým cukrem.

Plněné košíčky

Plněné košíčky

lístkové těsto, sladká nebo slaná náplň (marmeláda, rozinky, nastrouhaná čokoláda, skořicový cukr, nebo plátkový sýr, pikantní papriková pomazánka, koření apod.)

Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a nakrájíme na pruhy 4 x 40 cm. Potřeme je nebo posypeme náplní, volně zavineme a vložíme do papírových dortových košíčků, které by měly vyplnit. Dáme na plech a v horké troubě je upečeme.

Slané pečivo

lístkové těsto, mák, sezamová semínka, koření (kmín, chilli, zázvor), sůl, mléko nebo vejce

Těsto vyválíme na plát silný 5 mm a potřeme mlékem nebo rozšlehaným vejcem. Rozřízneme na několik dílů a každý posypeme jiným kořením či mákem, semínky a solí. Díly rozkrájíme na tyčinky 1 cm široké nebo z nich vykrajovátky vypíchneme různé tvary. Klademe na suchý plech a upečeme v rozehřáté troubě.

Pistáciové řezy

Pistáciové řezy

lístkové těsto; na krém: 1 pistáciový puding, 200 g cukru krupice, 500 ml mléka, 250 g rostlinného tuku hera máslová příchuť, 50 g nepražených pistácií

Těsto vyválíme na moučkovém cukru do tenkého plátu, který ve vyhřáté troubě upečeme. Plát buď hustě propícháme vidličkou, aby se při pečení netvořily puchýře, nebo ho zatížíme dalším plechem. Připravíme krém: uvaříme puding, pak přidáme cukr a ještě provaříme. Necháme vychladnout, pak do něj zašleháme tuk a nasekané pistácie. Upečený plát rozkrojíme na 3 stejné pásy, které krémem spojíme. Můžeme přidat i ovoce. Dáme vychladit a nakrájíme na porce.

text: IVA TVRZOVÁ
foto: UNILEVER A SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář

Zkuste fondue

Pohoštění pro přátele nebo rodinnou oslavu můžete zpestřit sýrovým pokrmem – fondue. Při něm si pochutnáte na kouscích pečiva, zeleniny nebo masa namáčených do směsi roztavených sýrů. Souprava na sýrové fondue se dá koupit v různém provedení. Set francouzské značky Emile henry obsahuje keramický kotlík o průměru 25 cm a objemu 2,5 l, který lze používat v troubě i na plotně, hořák a 6 vidliček.
Prodává Potten & Pannen Staněk za 2 419 Kč.

www.pottenpannen.cz

Pohoštění pro přátele nebo rodinnou oslavu můžete zpestřit sýrovým pokrmem – fondue