Zvěřinové hody

Foto: Shutterstock
Zvěřina skvěle chutná s bylinkami či „divokým“ kořením. Ať už se rozhodnete pro tradiční recept, nebo zkusíte něco nového, výrazná chuť tohoto masa vás jistě nezklame.

Foto: Shutterstock
Jelení guláš
1 kg jeleního masa (např. plec), 3 cibule, 2 vrchovaté lžíce sádla, 2 lžíce sladké papriky, 6 kuliček jalovce, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička kmínu, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, sůl, pepř
Maso očistíme a pokrájíme na větší kostky. V hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm najemno pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme maso a zprudka jej opečeme, aby se zatáhlo. Osolíme, přidáme koření, prolisovaný česnek a ještě chvíli restujeme. Pak jej podlijeme asi 200 ml vody, zakryjeme poklicí a na mírném plameni dusíme do změknutí. Podle potřeby promícháme nebo podlijeme vodou. Když je maso měkké, přidáme lžíci rajčatového protlaku a ještě 15 minut povaříme. Ideální přílohou je bramborový knedlík.

Foto: Shutterstock
Daňčí kýta v hořčičné omáčce
500 g daňčí kýty, 2 lžíce oleje a olej na smažení, 4 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička cukru, 1 lžíce másla, sůl, pepř
Maso nakrájíme na silnější plátky a přes noc ho naložíme do marinády z oleje, 3 lžic hořčice, cukru a pepře. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje a zprudka na něm opečeme osolené plátky masa. Když je jeho povrch zlatavý, přendáme je do pekáčku a vložíme na 15 minut do rozehřáté trouby. Mezitím připravíme omáčku. Výpek na pánvi po opečeném mase opět postavíme na plotnu, podlijeme troškou vody nebo vývaru, přidáme lžíci hořčice, chvíli povaříme, podle chuti dosolíme a zjemníme lžící másla. Podáváme s bramborem a brusinkami.

Foto: Shutterstock
Bažant pečený na kořenové zelenině
1 celý bažant, 2 lžičky tymiánu, 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 100 g uzeného špeku, 3 šalotky, 4 mrkve, 2 petržele, polovina menšího celeru, 200 ml červeného vína, 100 g žampionů, 100 g másla, sůl
Bažanta očistíme, osolíme, posypeme tymiánem a vložíme do většího pekáče. Přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, očištěnou a pokrájenou zeleninu, koření, podlijeme vínem a asi 200 ml vody a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Asi 20 minut pečeme odkryté, pak pekáč přikryjeme poklicí, druhým pekáčem nebo silným alobalem a pečeme, dokud maso není měkké. Poklici sejmeme, podle potřeby podlijeme a kůži dopečeme dozlatova. Přidáme na másle orestované žampiony. Chutná skvěle se šťouchanými bramborami.

Foto: Shutterstock
Marinovaný kančí hřbet
1 kg kančího hřbetu, 50 ml portského vína, 4 lžíce oleje, 2 lžičky tymiánu, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, olej na smažení
Den předem naložíme maso do marinády. Připravíme ji smícháním oleje, bylinek, koření, rozetřeného česneku a vína. Maso ponecháme v celku, na povrchu můžeme nožem udělat zářezy a důkladně jej marinádou potřeme. Druhý den maso osolíme, předehřejeme troubu na 200 °C, na plotně rozpálíme v pánvi olej a maso na něm zprudka osmahneme, aby se zatáhlo. Když je na povrchu dozlatova opečené, přendáme jej i s výpekem do pekáčku, podlijeme trochou vroucí vody, zakryjeme poklicí a dusíme doměkka. Podáváme s pečenými bramborami.

Foto: Shutterstock
Masový koláč
500 g mletého masa ze zvěřiny, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíce cukru, šťáva z jednoho citrónu, 5 kuliček jalovce, 2 snítky rozmarýnu, 1 lžička sušeného tymiánu, sůl, pepř, balíček listového těsta, vejce na potření, brusinková zavařenina
Na rozpáleném oleji dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso, bylinky a koření, rozetřený česnek, osolíme, trošku podlijeme a asi 30 minut dusíme. Pak odkryjeme poklici a za stálého míchání necháme odpařit přebytečnou tekutinu. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si zapékací formu. Listové těsto rozválíme na dva silnější pláty (asi 7 mm) o něco větší, než je forma. Jedním dílem vyložíme vymazanou formu, těsto propícháme vidličkou a přesuneme na něj podušené maso z kastrolu. Přiklopíme druhou polovinou těsta, okraje přitiskneme k sobě. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně hodinu. Podáváme s brusinkovou zavařeninou.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock