Květy na talíři


Barevné květy nemusí být jen ozdobou pokrmu, ale i jeho jedlou součástí. Vyzkoušejte některý z receptů, který jedlé květy a býlí využívá.

S recepty na pampeliškový med, nádivku s kopřivami či smažené květy černého bezu jste se určitě už někdy setkali. V kuchyni ale můžeme dát šanci mnoha dalším květům, které se mohou stát neotřelou a přitom chutnou součástí pokrmu. Natrháme je na zahradě, na louce nebo v lese. Zajímavým zážitkem bude i samotný sběr!

Květy pokrm nejen vzhledově ozvláštní, ale také ochutí – některé jsou kyselé, jiné pikantní nebo nahořklé. Jarní listy jsou také bohaté na vlákninu. Sbírejte ale jen květy a býlí, které znáte a na místech, kde je minimální riziko znečištění (jak zvenčí, tak z půdy). Vyhněte se konzumaci rostlin z květinářství!

Recepty, redakčně upravené, jsme vybrali z Květinové kuchařky Jany Vlkové (viz tip). Najdete v ní mimo jiné návod, jak si nasbírat rostliny na luční seno, ve kterém upečete báječné kuře, jak naložit poupata pampelišek, jitrocele nebo slézu jako falešné kapary a mnoho dalších nápadů.

www.smartpress.cz

Bavorský bramborový salát s podbělem

4 velké brambory, 1 až 2 červené cibule, 50 g podbělu, 1 lžíce vinného nebo jablečného octa, 1 lžička hrubé hořčice, sůl, pepř

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Pak oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Ocet smíchejte s hořčicí, solí a pepřem a nalijte na brambory s cibulí. Opatrně salát promíchejte, aby se brambory obalily zálivkou, ale nerozpadly se. Nechte aspoň hodinu odležet, nejlépe v chladničce. Těsně před podáváním ozdobte salát květy podbělu. Čerstvé jarní květy jsou křehké, můžete je použít i s delšími kousky stonků.

Losos marinovaný ve smrkových výhoncích

400 g lososových filetů, 1 lžíce soli, 4 lžíce smrkových výhonků, lžička celého pepře

Smrkové výhonky nakrájejte na drobno, pepř nadrťte, obojí promíchejte se solí. Směs vetřete z obou stran do rybího masa. Zabalte do alobalu a nechte uležet v lednici 24 hodin. Krájejte na tenké plátky. Podávejte jako předkrm s citronem a tmavým chlebem nebo s vařenými brambory a studenou smetanovou koprovou omáčkou.

Květinové jednohubky

1 mrkev, 1 okurka, 100 g sýru ementál, 50 g černých vypeckovaných oliv, 1 svazek ředkviček, 50 g sušené šunky, 100 g cherry rajčátek, 100 g mozzarellových třešniček, květy lichořeřišnice, hrachorů, krásnooček, denivek, slézu

Tyto jednohubky jsou bez pečiva. Základem budou plátky okurky a mrkve. Při kombinování mějte na paměti chuti surovin a květů. Ostré lichořeřišnice vyniknou na jemné okurce, nahořklá krásnoočka ladí se sýrem a slanou šunkou. Čekanka a sléz jsou nevýrazné, nabízejí tedy široké uplatnění. Denivky jsou svěže křupavé, ale velite ké, vhodné jako podklad pro mozzarellové třešničky. Hrachory jsou s jemnou hráškovou příchutí. Propichovat květy párátkem musíte opatrně.

Králík na řebříčku

1 mladý králík (2 kg) nebo 4 stehna, 10-12 středních květenství řebříčku, 2 lžíce hladké mouky, 1 litr suchého bílého vína, 3 polévkové lžíce oleje, sůl, pepř

Předehřejte troubu na 180 °C. Králíka naporcujte. Stehna použijte v celku. Maso lehce poprašte moukou a v pánvi na oleji zprudka opečte ze všech stran. Maso naskládejte do pekáče, do kterého se tak akorát vejde. Na pánvičku k přípečkům vlijte malou skleničku vína a promíchejte. Uvolní se tak šťáva z masa. Přilijte k masu a dolijte zbylým vínem tak, aby maso bylo ponořené. Zakryjte horním dílem pekáčku a dejte do trouby. Pečte aspoň hodinu nebo podle stáří a velikosti králíka. Maso je hotové, když zapíchnete vidličku do nejsilnějšího místa a poteče čirá šťáva, a nikoli krev. Maso by nemělo odpadat od kosti. Přidejkvětenství řebříčku, vraťte na 40 minut do trouby. Pak odklopte víko, odstraňte řebříček a šťávu slijte do rendlíku. Provařte ji, aby zhoustla. Podávejte s vařenými brambory nebo dušenou zeleninou.

Kuře v seně

kuře (asi 1,2 kg), 2 hrsti sena (tráva před květem, jetel, vojtěška, vikev, divoká mrkev, kopretiny, řebříček, svízele, hvozdíky, zvonky, mateřídouška), hrubá sůl

Rozehřejte troubu na 180-200 °C. Kuře dobře osolte navrchu i v břišní dutině. V pekáči vytvořte lůžko ze sena a vložte kuře. Několik snítek položte i nahoru. Přiklopte horním pekáčem. Dejte do předehřáté trouby péct asi na hodinu a půl. Aby byl výsledek perfektní, je třeba nepodlévat, neotáčet, nepropichovat kůžičku, prostě nesahat. Upečené kuře vyndejte z pekáče, očistěte z něj seno, rozporcujte a podávejte s oblíbenou přílohou.

Šeříkový shake

1 až 2 banány, 200 ml plnotučného mléka, hrst květů nešlechtěného, obyčejného šeříku (plnokvěté variety šeříku jsou tužší a méně voňavé, i když dekorativnější)

Banán s mlékem rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Odložte pár květů na ozdobení. Zbytek přisypte do banánového mléka a ještě jednou, ale už jen lehce, aby se květy zcela nerozpadly, nechte protočit.

Pampeliškový sorbet

200 g pampeliškových květů bez zelených lůžek, 1 l vody, 50 g cukru krupice, 100 ml citronové šťávy, 100 ml pomerančové šťávy

Květy vařte asi hodinu ve vodě. Nálev s květy nechte stát do druhého dne v chladu. Pak přeceďte a vymačkejte v žíněném cedníku. Výluh zahřejte a rozpusťte v něm cukr. Potom přidejte citronovou a pomerančovou šťávu. Pokud nemáte zařízení na výrobu zmrzliny, dejte zmrznout např. do tvořítek na nanuky nebo ledové kostky. Před podáváním rozdrťte tyčovým mixérem.

text: IVA TVRZOVÁ
foto: SMARTPRESS


Komentáře

Napsat komentář

KVĚTINOVÁ KUCHAŘKA

O tom, že květy rostlin nejen zdobí, ale mohou být i součástí chutných jídel, vás přesvědčí Květinová kuchařka s podtitulem Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení od Jany Vlkové. Nedílnou částí knihy je i herbář s vyobrazením rostlin a praktickými radami pro sběr a zacházení s květy a býlím. Ty využijete při přípravě téměř padesáti receptů na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Vydalo Nakladatelství Smart Press, na www.smartpress.cz koupíte za 449 Kč.