Rizoto 5x jinak

Základem přípravy dokonalého rizota je kvalitní kulatozrnná rýže arborio a pár pečlivě vybraných surovin. Chuť mu dodají třeba houby, bylinky nebo sezónní zelenina.

rizoto s houbami

Foto: Shutterstock

Rizoto s houbami

  • 300 g rýže arborio, 250 g čerstvých žampionů, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, 1 lžička sušeného tymiánu, snítka čerstvého rozmarýnu, 1 litr zeleninového vývaru, 50 g parmazánu, 2 lžíce másla, sůl a pepř

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme na něm najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme houby, orestujeme dozlatova, osolíme je a vyjmeme z pánve. Do rozehřátého výpeku vsypeme rýži, chvilku restujeme a podlijeme ji bílým vínem. Když se skoro všechna tekutina odpaří, přidáme koření, sůl a pepř a promícháme. Postupně přiléváme teplý zeleninový vývar – vždy asi půl šálku – a mícháme, dokud tekutina nezmizí. Takto pokračujeme, dokud rýže není měkká a nezíská krémovou konzistenci. Trvá to asi 15–20 minut. Pak odstavíme z plotny, vmícháme máslo a strouhaný parmazán. Servírujeme s orestovanými žampiony a podle chuti můžeme posypat sekanou petrželovou natí.

rizoto s chřestem

Foto: Shutterstock

Rizoto s čerstvým chřestem

  • 300 g rýže arborio, 400 g zeleného chřestu, 1 větší cibule, 150 ml bílého vína, 1,2 l zeleninového vývaru, 50 g parmazánu, 20 g másla, olivový olej, sůl, pepř

Chřest omyjeme a osušíme utěrkou. Odkrojíme zdřevnatělé konce chřestu a spodní polovinu stonku oloupeme škrabkou. Odřízneme špičky a dáme je stranou. Nožičky pokrájíme na asi centimetrové kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na olivovém oleji a másle. Přisypeme rýži a asi dvě minuty ji za stálého míchání restujeme. Podlijeme bílým vínem, osolíme a necháme tekutinu odpařit. Podle potřeby podléváme horkým vývarem a vaříme rýži do poloměkka. Přidáme nasekaný chřest a pokračujeme ještě asi 10 minut. Na závěr přisypeme chřestové špičky a asi 5 minut necháme na mírném ohni probublávat. Dochutíme solí, pepřem, vmícháme máslo, strouhaný parmazán a podáváme.

dýňové rizoto

Foto: Shutterstock

Dýňové rizoto s tymiánem

  • Přibližně 400 g dýně hokkaidó, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 250 g rýže arborio, 120 ml bílého suchého vína, 1 l zeleninového vývaru, 50 g másla, 50 g parmazánu, olivový olej, 2 snítky tymiánu, sůl, pepř

Dýni zbavíme semen a očistíme. Polovinu potřebného množství pokrájíme, dáme na plech, osolíme, zakapeme olivovým olejem a pečeme doměkka. Zbylou dýni nakrájíme na malé kostičky, zprudka je orestujeme na pánvi a dáme stranou. Šalotku nakrájíme najemno, necháme na oleji zesklovatět, přidáme česnek, tymián a rýži. Vše krátce opečeme a podlijeme vínem. Za stálého míchání necháme tekutinu odpařit. Stáhneme plamen a dále podléváme vývarem, dokud rýže nezměkne. Upečenou dýni vyjmeme z trouby a rozmixujeme. Pyré vmícháme k rýži stejně jako orestované kostičky a strouhaný parmazán.

rizoto s paprikou

Foto: Shutterstock

Rizoto s paprikou a parmazánem

  • 120 g rýže arborio, 2 rajčata, 1 červená paprika, 1 cibule, olej, 1 lžíce rajčatového protlaku, čerstvá bazalka, tymián, 100 ml bílého vína, 50 g parmazánu, sůl

Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji. Přidáme papriku nakrájenou na drobné kostičky, přisypeme rýži, dvě minuty opékáme. Pak vše podlijeme vínem, necháme jej odpařit a dále vaříme rýži do změknutí, podle potřeby podléváme horkou vodou. Na závěr osolíme, vmícháme drobně nakrájená rajčata, rajčatový protlak, čerstvou bazalku a tymián. Před podáváním smícháme s parmazánem.

rizoto s červenou řepou

Foto: Shutterstock

Rizoto s červenou řepou

  • 500 g červené řepy, 250 g rýže arborio, 700 ml zeleninového vývaru, 150 ml bílého vína, 1 větší cibule, 1 stroužek česneku, 200 g marinovaného tofu, parmazán, 50 g pistácií, olivový olej, sůl

Troubu předehřejeme na 180 °C. Červenou řepu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, zakapeme olivovým olejem, osolíme a pečeme, dokud řepa nezměkne. Mezitím v kastrolu na olivovém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, pak přidáme prolisovaný česnek a nakonec i rýži. Tu chvilku opékáme a podlijeme ji vínem. Opět přivedeme k varu a dále pozvolna vaříme za stálého míchání asi 5 minut. Pak přilijeme teplý vývar, podle chuti můžeme osolit, přiklopíme a vložíme do trouby na 15 minut, aby rýže změkla. Upečenou řepu vyjmeme. Asi čtvrtinu rozmixujeme, zbytek pokrájíme na kousky, nakrájíme také tofu a vše přimícháme ke změklé rýži. Dochutíme strouhaným parmazánem, solí a pepřem. Před podáváním zakapeme olivovým olejem a posypeme nasekanými pistáciemi.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Rizoto 5x jinak