Králičí hody


Králičí maso je v naší kuchyni neprávem poněkud opomíjené. Zkuste to napravit, nebudete litovat.

Králičí hody

Maso z králíka domácího se dá upravovat mnoha různými způsoby, můžeme ho vařit, dusit, péct i smažit. Jemné bílé maso je lehce stravitelné, obsahuje jen velmi malé množství tuku. Výborně se proto hodí při různých dietách.

Někomu může připadat králičí maso chuťově poněkud mdlé, ale to lze změnit použitím koření, například pepře, kmínu, papriky, zázvoru, dále různých aromatických bylinek, vhodný je česnek a cibule.

Aby bylo králičí maso chutnější a stravitelnější, nechává se před kuchyňskou úpravou odležet. Maso mladých králíků je vhodné i na přípravu minutek, na smažení, maso starších ušáků můžeme vařit, dusit, péct. Je vhodné je předtím nakládat do různých marinád s kořením, nebo do kyselého mléka – maso tak bude křehčí. Pokud ho nenakládáme, před přípravou ho osolíme a pokapeme citronem. Nechceme-li mít pečené maso suché, přidáme k němu kousek tučnějšího vepřového. Starší maso je lepší nejprve podusit a teprve pak zakryté dopéct v troubě. Při pečení nezapomeneme maso polévat a podlévat, aby bylo šťavnaté.

Králičí polévka

králičí předek a játra, 150 g kořenové zeleniny, 2 brambory, 40 g másla, 2 dl červeného vína, mletý pepř, sůl

Maso uvaříme v osolené vodě do měkka. Vykostíme ho a nakrájíme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme maso, naškrábaná játra a osmažíme. Zalijeme vývarem z masa, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory, osolíme, opepříme a vaříme asi 10 minut, až je zelenina měkká. Přilijeme víno a necháme přejít varem.

Králičí guláš s houbami

králičí předek, 2 cibule, sladká mletá paprika, 2 stroužky česneku, 4 dl vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 1 dl červeného vína, 150 g čerstvých hub, 2 lžíce oleje, sůl, jalovec, kmín, chilli

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou a zalijeme vývarem. Přidáme koření a česnek utřený se solí, vložíme maso nakrájené na kousky a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, přilijeme víno a povaříme. Na kousky nakrájené houby podusíme ve vlastní šťávě a přidáme do omáčky, kterou můžeme dochutit chilli kořením. Vložíme maso a prohřejeme. Podáváme s chlebem.

Králík na pivu

králičí zadek, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 50 g slaniny, mletý pepř, sůl, 1 l světlého piva, olej, 3 hřebíčky, majoránka, bazalka, kerblík

Maso nakrájíme na menší kousky a v pekáči opečeme na oleji do zlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a plátky česneku a cibule. Osolíme, opepříme a zalijeme pivem tak, aby bylo maso ponořené. Přikryjeme poklicí, dáme do trouby předehřáté na 180 °C a dusíme asi 1 1 hodiny nebo až je králík z poloviny měkký. Občas podléváme pivem. Asi půl hodiny před dohotovením naposledy podlijeme, přidáme hřebíček, majoránku, bazalku a kerblík a dusíme, až je maso měkké. Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.

Králičí roláda

králičí zadek, 3 stroužky česneku, 120 g šunky, 2 vejce, lžíce másla, 1 paprika, 70 g sterilovaného hrášku, olej, 3 dl vývaru, 1 lžíce hladké mouky, sůl, rozmarýn, libeček

Maso vykostíme, rozřízneme na plátky, naklepeme je, lehce osolíme a potřeme utřeným česnekem se solí a mletým rozmarýnem. Na rozehřátém másle upražíme rozmíchaná vejce, přidáme k nim na malé kousky nakrájenou šunku, papriku a hrášek. Směsí naplníme plátky masa, zavineme je a převážeme nití. Rolády opečeme na oleji, zalijeme vývarem, přidáme libeček a dáme upéct do trouby. Měkké rolády vyjmeme, odstraníme libeček, šťávu zahustíme moukou, povaříme a přecedíme. Podáváme s brambory.

Králičí stehna na tymiánu

4 králičí stehna, sůl, pepř, 300 g slaniny, 4 stroužky česneku, tymián, rozmarýn, olej, čerstvá bazalka a petrželka

Stehna osolíme, opepříme a každé zabalíme do plátku slaniny s kouskem česneku, tymiánu a rozmarýnu, sepneme párátkem a na oleji opečeme dozlatova. Naskládáme do pekáčku a pečeme asi 45 minut. Posypeme čerstvou bazalkou a petrželkou, podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Mexický králík

králičí zadek a hřbet, olej, drcený černý pepř, tymián, paprika, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 3 rajčata, koriandrová nať, vývar, sůl

Kousky masa zbaveného kostí osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem a paprikou a na horkém oleji prudce ze všech stran opečeme. Vyjmeme, do tuku dáme celé neloupané stroužky česneku a prudce opečeme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, krátce orestujeme, vložíme opečené kousky králíka, rajčata a koriandr. Zalijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme asi 30 minut. Podáváme s bramborem nebo rýží.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: PROFIMEDIA.CZ A SHUTTERSTOCK


Komentáře

Napsat komentář