Rubriky
Vyhledávání
Na webu chatar-chalupar.cz
Servis
Tipy
-
Radost být doma
Vytvořte si doma příjemnou pohodu, i když venku vládne mráz a zima. Stačí v nové kolekci Tchibo s názvem Radost být doma sáhnout po sametově měkkých bavlněných povlacích na dekorační polštáře. Jejich pastelové barvy a efekt s přechodem barevných tónůcelý článek
celý článek -
Vosk na dřevo
BORMA WACHS je jednou z nejuznávanějších světových značek v produkci výrobků pro povrchové úpravy přírodního dřeva. Z obsáhlého sortimentu připomeňme Liming Wax, bílý pigmentový vosk s čistým včelím voskem a karnaubou. Dekorativně upravuje, obohacuje a vyživuje všechny povrchy dřeva v interiéru. Bílé pigmenty dřevo probarvujícelý článek
celý článek -
Porcelán bílý jako sůl
Nová minimalistická rustikální kolekce nádobí tradiční dánské firmy Broste Copenhagen s názvem Salt je vyrobena z bílého porcelánu, který na okrajích lemuje jemná černá linka. Cena od 300 Kč za kus. Více na www.facebook.com/debutshopprague/.
celý článek -
Téhle kávě neodoláte
V espressu Saeco incanto HD8914/09 s tlakem 15 barů připravíte sedm různých nápojů. Součástí je keramický mlýnek s nastavitelnou hrubostí mletí a automatický napěňovač mléka. Volbu kávy provedete jedním tlačítkem. Mechanismus se čistí automaticky pomocí páry. Na kasa.cz za 12celý článek
celý článek -
Upeče chleba, připraví džem
V pekárně chleba SBR 760 značky Sencor upečete chleba i buchtu, ale uvaříte v ní i marmeládu nebo džem. Má spínač pro odložené pečení, deset programů pro pečení, jeden pro vaření džemů a marmelád a jeden pro výrobu těsta (např.celý článek
celý článek
Když vaří muži
Muži vaří trochu jinak než ženy. Rádi experimentují, potrpí si na kvalitu surovin, ale zároveň vyžadují snadnou přípravu.
Tentokrát jsme zvolili recepty ze tří zajímavých kuchařek. Ta první má příznačný název „Muži sobě“ a vydalo ji nakladatelství Rebe books Zuzany Humpolcové. Svá oblíbená jídla pro domácí vaření vybrali mladí čeští šéfkuchaři, kteří patří k české špičce. Jsou to snadná jídla, připravená většinou během krátké doby s použitím minima nádobí a z dostupných surovin. Vyzkoušet můžete recept na hovězí žebra s chilli Honzy Wiesnera, tatarák a smaženou zmrzlinu Tituse Eliáše.
„Kuchařka pro mého muže“ Veroniky Zemanové, kterou vydal Smart Press, je první českou knihou pro normálního, vařením nepolíbeného chlapa, který se jednoho dne ocitne doma sám – notabene sám s dětmi – a chce přežít. Obsahuje velmi podrobné pracovní postupy s fotografiemi a mnoho užitečných rad. Vybrali jsme z ní salát César a domácí hranolky.
Třetí, netradiční kuchařka „Když vaří múzy“ od Jitky Novotné z nakladatelství Verzone představuje recepty výrazných osobností klasické hudby. Z oblíbených receptů jsme vybrali králíka na bílém víně houslisty Ivana Ženatého.
Recepty jsou redakčně upraveny, v originální podobě je objevíte v kuchařkách. Více informací najdete na www.muzivari.cz, www.smartpress.cz, www.kdyzvarimuzy.cz.
Hovězí žebra s chilli
1,75 kg hovězích žeber, 4 stroužky česneku, 4 větvičky čerstvého tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, mořská sůl, mletý pepř, 1 cibule, 1 mrkev, 40 g celeru, 1 rajče nebo 150 g sterilovaných rajčat, 500 ml suchého červeného vína, 900 ml silného hovězího vývaru, 1 lžíce medu, 1 červená chilli paprička, 30 g másla (2 porce)
Nakrájej česnek na plátky, přidej tymián, olej, sůl a pepř. Do marinády nalož hovězí žebra a dej na několik hodin do ledničky. Předehřej troubu na 110 °C. Žebra vyjmi z marinády a v hlubší pánvi zvolna opeč, nejprve kostí nahoru a pak ze všech stran, až zhnědnou. Vlož je do pekáče. Nakrájej cibuli, mrkev a celer na kostky. V tuku, který pustila žebra, zeleninu orestuj, až lehce zhnědne. Přidej nakrájené rajče, česnek a tymián z marinády, zalij vínem a vývarem. Krátce povař a pak omáčkou přelij žebra. Přikryj, dej do trouby a nech zvolna 10-11 hodin dusit doměkka. Upečená žebra vyjmi z pekáče a šťávu přeceď přes hrubé síto, zbytky zeleniny do ní propasíruj. Přidej med, na drobné nudličky nakrájené chilli papričky a máslo. Jakmile se máslo i med rozpustí, přelij omáčkou žebra a podávej s chlebem. Vyplatí se upéct větší množství, jednotlivé porce lze zamrazit a pak rozmrazit v mikrovlnce.
Salát César
3 římské saláty, 1 vejce, půlka francouzské bagety, 8 lžic extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky ančovičkové (sardelové) pasty, 1 lžíci worcesterské omáčky, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, 6 lžic strouhaného parmazánu
Do vařící se vody vlož na 45 vteřin vejce, pak ho vyndej a nech vychladnout. Omyté listy salátu natrhej a dej do mísy. Bagetu nakrájej na centimetrové kostičky a na 2 lžících oleje je na pánvi za neustálého potřásání osmaž dozlatova. Na zálivku oloupej a rozdrť česnek, přidej citronovou šťávu, ančovičkovou pastu, worcesterskou omáčku, ocet, sůl a pepř. Rozklepni do toho vejce. Pomalu přilévej 6 lžic oleje a míchej metlou, dokud nebude zálivka hladká. Přelij jí salát v míse, promíchej, posyp osmaženými krutony a strouhaným parmazánem a servíruj.
Lehký tatarák
600 g hovězího válečku, 4 hrsti malých nakládaných okurčiček, 4 šalotky, 2 hrsti kaparů, 4 hrsti čerstvých bylinek (petržel, rozmarýn, bazalka), 4 lžíce strouhaného parmazánu, 8-12 stříknutí worcesteru a tabasca, 4 vrchovaté lžíce dijonské hořčice a kečupu, 8 vrchovatých lžic majonézy, 40 ml olivového oleje, sůl, pepř (4 porce)
Okurky, šalotku, kapary a bylinky nasekej nadrobno a nastrouhej parmazán. Namel hovězí maso (nebo naškrábej nožem) a smíchej se všemi ostatními ingrediencemi. Dochuť olivovým olejem, solí a pepřem. Navlhčenýma rukama vyválej z masa kouličky, které lehce zmáčkneš. Část majonézy lze podávat zvlášť, například ve vaječné skořápce. Chutná nejen s bílým pečivem, ale i se smaženými hranolky a listovým salátem.
Smažená zmrzlina
8 velkých kuliček smetanové zmrzliny, 100 g strouhanky, 50 g ořechů, 50 g strouhaného perníku, 3 vejce, 1 l oleje na smažení, 200 g višní (i mražených), 100 g cukru krupice (4 porce)
Smíchej strouhanku, nastrouhané ořechy a nastrouhaný perník. Rozšlehej vejce. Kuličkovačem si nakuličkuj zmrzlinu (nesmí být z mléka nebo vody, při smažení by se rozpustila) a ihned ji obal v rozšlehaných vejcích a připravené strouhance. Strouhanku hodně přimáčkni. Dej do mrazáku aspoň na 2 hodiny, ale ideálně přes noc. Pak postup zopakuj (vejce a strouhanka) a vrať na 2 hodiny do mrazáku. Mezitím dej višně s cukrem na mírný oheň. Vař, až se vyvaří přebytečná šťáva a višně zhoustnou. Vyndej kuličky zmrzliny a hned je vlož do oleje, rozpáleného na 200 °C, a osmaž, až budou mít světle hnědou barvu. Podávej s horkými višněmi.
Domácí bramborové hranolky
2 kg brambor, slunečnicový olej, hrubá mořská sůl
Oloupané brambory rozkrájej na centimetrové plátky a ty na centimetr široké hranolky. Nasyp je do mísy se studenou vodou a nech chvilku odpočívat. Pak je sceď, nech okapat a osuš v látkové utěrce. Do hluboké pánve nalij olej do výšky asi 3 cm a na středním plameni rozehřej. Správnou teplotu ověříš vhozením hranolku – začnou-li kolem něj poskakovat bublinky, můžeš smažit. Dej do pánve tolik hranolků, kolik se jich pohodlně vejde. Smaž jen 5 minut, až získají světle žlutý odstín. Pak je vylov, odlož a smaž další. Při prvním smažení přestaly být hranolky syrové, při druhém získají křupavost. Plotýnku zapni na nejvyšší stupeň, případně dolij olej. Až se olej rozpálí, předsmažené hranolky po dávkách krátce dosmaž. Dobře usmažený hranolek je lehce nafouklý, uvnitř dutý a zlatavý. Osol, protřepej a podávej.
Králík na bílém víně
1 naporcovaný králík, dijonská hořčice, sůl, pepř, olivový olej, 1 sklenice bílého vína, 1 hrnek zeleninového vývaru
Kousky králíka potřete dijonskou hořčicí, osolte, opepřete a rychle osmahněte na oleji. Pak zalijte bílým vínem, přidejte hrníček vývaru a nechte pomalu a dlouho dusit. Po půlhodinkách ochutnávejte šťávu a kontrolujte maso. Servírujte s brusinkami, hlávkovým salátem a bílým chlebem.
text: IVA TVRZOVÁ
foto: Smart Press, Rebe books a Verzone
Komentáře
ZÁKLAD OMÁČEK
Současným trendem v našich kuchyních je vaření od základu, ze surovin, ale někdy si dobu přípravy jídel přeci jen rádi zkrátíme. A protože máme rádi omáčky, přináší Vitana novinku – tekuté základy omáček, které nemají na českém trhu konkurenta a neobsahují přidaný glutamát, konzervanty ani umělá barviva. Na výběr je Bešamelový základ pro přípravu koprové, křenové či sýrové omáčky, Rajčatový základ s bylinkami pro boloňskou nebo rajskou omáčku a Tmavý základ, což je silný vývar s výraznou masovou chutí pro tmavé omáčky. Cena je 39,90 Kč.
-
Horké nápoje zahřejí
V chladném počasí, po dlouhé procházce zimní přírodou nebo po odpoledni stráveném na lyžích přijde po návratu domů nebo na chalupu vhod pořádný hrnek dobrého horkého nápoje. A nemusí to být jen bylinkový čaj s medem, grog nebo svařené víno.celý článek
více -
Vánoční kapři
Před Vánocemi, tak jako každý rok, oživí ulice tradiční prodej kaprů, určených pro štědrovečerní stůl. Kde kupovat ryby Ryby bychom měli kupovat jen u schválených prodejců, kteří dodržují určité podmínky prodeje – na to bychom si měli dávat pozor. Kdocelý článek
více -
Dietní krůta
Víte, že do objevení Ameriky jsme v Evropě krůtu neznali? Pak ji tu nazývali indiánská slepice. O krůtě se říká, že má devět druhů mas. Pravdou je, že dobře připravené krůtí maso je vynikající i dietní lahůdkou. Lze je vařit,celý článek
více -
Božská čokoláda
Pochoutka, kterou známe především v podobě tabulky, uplatňuje svou nahořklou chuť i v nejrůznějších moučnících, krémech, cukroví a dalších hříšně dobrých pamlscích. Čokoláda je považována za zdroj dobré nálady (zvyšuje nám hladinu serotoninu a endorfinů v mozku, což má povzbuzujícícelý článek
více -
Dopřejte si mléčné pochoutky
Vápník i vitamín D, které najdeme v mléčných výrobcích, hrají nezastupitelnou roli při vývoji a růstu a zdravých kostí u dětí. Děti ve věku od 1 do 12 let denně potřebují 600 až 1100 mg vápníku. Studie výživovýchcelý článek
více